You are currently viewing Ελλάδα: Κατάργηση στα τεκμήρια και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση ετοιμάζει την τροποποίηση για την κατάργηση στα τεκμήρια και στον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Κάτι που η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει από το 2019 αναφορικά με τα πλάνα της για την Ελλάδα. Κάτι που ετοιμάζεται να κάνει πράξη αφού ετοιμάζει την τροποποίηση για τα τεκμήρια και τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

Πάει για σταδιακή κατάργηση και αναφορικά με την στέρηση εσόδων που θα παρουσιαστεί, θα γίνει αντιστάθμιση. Καθώς πολλά πολυτελή αυτοκίνητα έμειναν ανενεργά, λόγο του συγκεκριμένου φόρου. Τώρα οι κάτοχοι τους θα μπορούν να τα κυκλοφορήσουν ξανά. Κάτι που σημαίνει κι έσοδα για το κράτος, που θα καλύψει τις απώλειες από την κατάργηση των φόρων.

Παράλληλα, οι καταναλωτές δεν θα προσανατολίζουν τις αγορές τους σε αυτοκίνητα με κινητήρες κάτω των 1.929 κ.εκ. Με αποτέλεσμα να αναβιώσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού. Γεγονός που μεταφράζεται σε επιπλέον έσοδα για το κράτος εξαιτίας του αυξημένου Τέλους Ταξινόμησης αλλά και του ΦΠΑ.

Θα σταματήσει η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα που, ευτυχώς γίνεται ηλεκτρονικά. Αλλά και η κατάθεση των Αδειών Εκτέλεσης Πλόων για τα σκάφη.

Στα επιβατικά αυτοκίνητα Ι.Χ. Το τεκμήριο διαβίωσης ορίζεται ως εξής:

  • Αυτοκίνητα μέχρι και 1.200 κ.ε., σε 4.000 ευρώ.
  • Αυτοκίνητα μεγαλύτερα των 1.200 κ.ε. και μέχρι 2.000 κ.ε., προστίθενται 600 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα άνω των 2.000 κ.ε. και μέχρι 3.000 κ.ε., προστίθενται 900 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.
  • Αυτοκίνητα άνω των 3.000 κ.ε., προστίθενται 1.200 ευρώ ανά 100 κυβικά εκατοστά.

Για τον ΕΦΚΑ

Στο μεταξύ την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ. Και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει σήμερα προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών. Η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης.