Μουντιάλ 2022: Το Κατάρ είναι έτοιμο να υποδεχθεί την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA, αλλά δεν θα ξεχαστούν όσα πέρασαν οι εργάτες.
Μουντιάλ 2022: Τα έργα ολοκληρώθηκαν με βάση τον προγραμματισμό. Αλλά είναι πολλοί οι εργάτες που σκοτώθηκαν σε αυτά. Καθώς και οι συνθήκες δεν ήταν οι καλύτερες. Πολλά τα ντοκιμαντέρ ξένων ΜΜΕ για τις συνθήκες διαβίωσης και της ώρες πάνω στα έργα.
Μάλιστα και ο ΟΗΕ συνέταξε σχετική έκθεση. Τι κι αν όλα αυτά βρήκαν προβολή το Κατάρ και η FIFA θέλησαν να το υποβαθμίσουν.
Βέβαια οι οικογένειες των μεταναστών που πέθαναν στα έργα δεν θα το αφήσουν έτσι. Με βάση αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian, κίνησαν τις διαδικασίες για αποζημιώσεις. Που αγγίζουν, συνολικά, τα 330 εκατ. ευρώ.
Με την Daily Mail να πηγαίνει το θέμα ένα βήμα παραπέρα. Και να κάνει λόγο για 2,823 μετανάστες που έχασαν τη ζωή τους κατά την διάρκεια των κατασκευαστικών και οργανωτικών έργων.
Πάντως το Κατάρ απάντησε σχετικά. Κι έκανε λόγω για μόλις… 3 θανάτους. Και πως είναι έτοιμη για τον δικαστικό αγώνα.
Η απάντηση της γαλλικής ομοσπονδίας
«Η συμμετοχή δεν σημαίνει να κλείνεις τα μάτια και να συγχωρείς»… Σε αυτήν την πρόταση, συνοψίζεται η αντίδραση της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (FFF). Μετά την κριτική που δέχθηκε από ΜΚΟ για την εκτιμώμενη ως «στάση αναμονής» στο θέμα των μεταναστών εργαζομένων στο Κατάρ. Όπου θα φιλοξενηθεί το Μουντιάλ του 2022.
«Ελεύθεροι να εκφρασθούν ή όχι», η FFF και η γαλλική ομάδα «δεν περίμεναν το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ. Για να υπερασπισθούν σε καθημερινή βάση. Στο έδαφος και στο επίπεδό τους, τα ανθρώπινα δικαιώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην σχετική ανακοίνωση.
Σε μια ανοιχτή επιστολή που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, δύο ημέρες πριν από τον αγώνα Δανία-Γαλλία στην Κοπεγχάγη, για το Nations League, η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε την λύπη της για την «εκκωφαντική σιωπή» των «μπλε», «για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες, που πέθαναν στα εργοτάξια του Κατάρ και των χιλιάδων άλλων υποβάλλονται σε καταναγκαστική εργασία».