You are currently viewing Γιάννης Κυράστας: Πάνε 18 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού ποδοσφαιριστή και προπονητή
Σαν σήμερα πριν 18 χρόνια, έφυγε από τη ζωή, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό, ο Γιάννης Κυράστας. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής και προπονητής, απεβίωσε 1η Απριλίου του 2004 και ακόμα δυσκολεύεται να το πιστέψει η χώρα.

Σαν σήμερα πριν 18 χρόνια, έφυγε από τη ζωή, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στο ποδόσφαιρο και ολόκληρο τον ελληνικό αθλητισμό, ο Γιάννης Κυράστας. Ο μεγάλος ποδοσφαιριστής και προπονητής, απεβίωσε 1η Απριλίου του 2004. 

Ο Γιάννης Κυράστας, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στο ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στον ελληνικό αθλητισμό. Είναι μια μέρα δύσκολη, όχι μόνο για τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά για όσους ενδιαφέρονται για το άθλημα. Καθώς θρηνούν τον χαμό, ενός φανταστικού αθλητή και ανθρώπου.

Ήταν ένα άτομο που ενδιαφερόταν, για τους συνανθρώπους του και τους συναθλητές του. Όλοι όσοι τον ήξεραν έχουν μόνο καλά λόγια, για να τον περιγράψουν, διότι ήταν νοιαζόταν για τους γύρω του. Η 1η Απριλίου του 2004, στιγμάτισε τον ποδοσφαιρικό λαό της χώρας. Καθώς χάθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πρότυπα ηθικής, στον χώρο του αθλητισμού.

Το ξεκίνημα στον Ολυμπιακό 

Ο Γιάννης Κυράστας, γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1952. Τα πρώτα βήματα της καριέρας του, τα έκανε με τον Ολυμπιακό, κάνοντας το ντεμπούτο του, όταν ήταν 20 ετών. Στους «ερυθρόλευκους» έμεινε για εννιά χρόνια, έχοντας κάνει 223 εμφανίσεις, 16 εκ των οποίων ήταν στην Ευρώπη. Μαζί τους κατέκτησε πέντε πρωτάθλημα, και τρία κύπελλα Ελλάδος.

Η μεταγραφή στον Παναθηναϊκό 

Μετά από εννιά χρόνια, που φορούσε την φανέλα του Ολυμπιακού, έκανε μια μεταγραφή, η οποία τάραξε τα νερά. Αφού το 1981, πήρε την απόφαση να πάει στον αιώνιο αντίπαλο τους, τον Παναθηναϊκό και να αγωνιστεί με τον Μάικ Γαλάκο.

Με την φανέλα την φανέλα του τριφυλλιού, έγινε από τους πιο αγαπητούς παίκτες, στην ιστορία του συλλόγου. Ενώ αγωνίστηκε στην ομάδα για μόλις πέντε σεζόν, οι οπαδοί τον λάτρεψαν. Κι εκείνος, προσπαθούσε να ανταποδώσει την αγάπη των οπαδών, οπότε μπορούσε, αφού κι εκείνος τους λάτρεψε.

Στις πέντε σεζόν, όπου αγωνίστηκε για τον Παναθηναϊκό, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και τρία κύπελλα Ελλάδος. Όσο ήταν εκεί είχε και μια από τις μεγαλύτερες πορείες του συλλόγου στην Ευρώπη. Φτάνοντας στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1985.

Για την Εθνική Ελλάδος, έκανε 46 εμφανίσεις, παίζοντας βασικό ρόλο για την ομάδα, στην συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό το 1980. Ενώ το τελευταίο του παιχνίδι ως ποδοσφαιριστής, ήταν το απέναντι στον Πανσερραϊκό, το 1986.

Η προπονητική καριέρα 

Έναν χρόνο μετά το τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας άρχισε να ασχολείται με την προπονητική. Έκανε μάλιστα όνομα ως προπονητής, αναλαμβάνοντας μικρές ομάδες και ανεβάζοντας τις όσο γινόταν.

Μέχρι που το 1999, έκανε το μεγάλο βήμα και ανέλαβε τον Παναθηναϊκό. Εκεί δημιούργησε μια από τις πιο ωραίες ομάδες, που έχουν δει τα ελληνικά γήπεδα, παίζοντας φανταστικό ποδόσφαιρο.

Η απόσυρση 

Μετά από μια χρονιά στον Ηρακλή, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό. Αλλά υπέβαλε την παραίτηση του, μετά από μερικούς μήνες, θέλοντας να ασχοληθεί με την οικογένεια του.

Το τραγικό τέλος 

Δυστυχώς η σπάνια νόσος Φουρνιέ, δεν τον άφησε να περάσει όσο χρόνο έπρεπε. Αφού οδηγήθηκε σε έναν άσχημο θάνατο, την Πέμπτη 1η Απριλίου του 2004, σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Ο κόσμος σοκαρίστηκε από τα νέα, ενώ κάνεις δεν ξέχασε. Εκείνη τη σεζόν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το νταμπλ και οι οπαδοί της ομάδας τραγουδούσαν για χάρη του αδικοχαμένου Γιάννη Κυράστα.