You are currently viewing Γιάννης Διακογιάννης: Την Παρασκευή η κηδεία του

Ο Γιάννης Διακογιάννης δεν είναι πλέον εν ζωή. Μαζί του πήρε κι ένα μεγάλο κεφάλαιο που έχει να κάνει με την αθλητική δημοσιογραφία.

Σε ηλικία 91 ετών ο Γιάννης Διακογιάννης άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη (13/12). Τους τελευταίους δύο μήνες είχε καταπέσει από βαριά άνοια. Δυσκολευόταν και να σιτιστεί. Δεν άντεξε την απώλεια της γυναίκας του αλλά και της κόρης του Ρίκας Βαγιάννη.

Όπως έγινε γνωστό η κηδεία του θα γίνειο στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών στις 14:00. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων. Τα έξοδα της κηδείας ανέλαβε ο ΠΣΑΤ, τιμώντας την μνήμη του και την τεράστια προσφορά του στην αθλητική δημοσιογραφία.

Μεταξύ άλλων το 1966 έκανε την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ελλάδα, με μαγνητοσκοπημένη περιγραφή. Συνολικά κάλυψε όλα τα τουρνουά από το 1954 στην Ελβετία μέχρι το 1998 στη Γαλλία (το 1994 δεν ταξίδεψε στις ΗΠΑ λόγω διαφωνιών με την ΕΡΤ). H περιγραφή του στον απίθανο τελικό της Ιταλίας με τη Δυτική Γερμανία το 1982 θα μείνει στην ιστορία.

Οι μεταδόσεις 

Στην «συλλογή» του, συμπεριλαμβάνονται 31 τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League, από το 1969 και το Μίλαν – Άγιαξ 4-1. Μέχρι το 2000 και το Ρεάλ – Βαλένθια 3-0. Ωστόσο, ο πρώτος τελικός της διοργάνωσης που είδε από κοντά ήταν ο «παρθενικός», το 1956. Στο «Παρκ ντε Πρενς», ως φίλαθλος και κάτοικος Γαλλίας τότε. Από τις χαρακτηριστικότερες περιγραφές του, αυτές στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» του 1971 και ιδίως εκείνη στο γκολ του Αριστείδη Καμάρα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα για τα ημιτελικά.

Το όνομά του είχε γίνει συνώνυμο των αθλητικών μεταδόσεων με αποτέλεσμα να περιληφθεί σε στίχο τραγουδιού, συγκεκριμένα στο «Το Ματς», σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη το 1979.

Μέχρι τη δεκαετία του ’90, όταν άρχισε να αποσύρεται από το προσκήνιο. Μετέδωσε τηλεοπτικά σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμια Κύπελλα και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ