Μετά την δολοφονία του 19χρονου Άλκη, στην Θεσσαλονίκη, ξεκίνησε έρευνα μεγάλων διαστάσεων, για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας. Απ’ ότι φαίνεται οι έρευνες, έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Καθώς εκδόθηκαν εντάλματα και έγιναν και συλλήψεις εμπλεκομένων σε εγκληματική οργάνωση.
Εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για άτομα τα οποία φέρονται να, εμπλέκονται σε οπαδική βία, από τις δικαστικές αρχές. Οι έρευνες που διενεργήθηκαν από τον αθλητικό εισαγγελέα, Κώστα Σπυρόπουλο, βοήθησαν στην εύρεση οργανωμένων ομάδων, που προκαλούν βίαιες επιθέσεις.
Ο στόχος των αρχών
Στόχος των αρχών είναι ο εντοπισμός των χούλιγκαν, οι οποίοι πραγματοποιούν βίαιες επιθέσεις. Αυτοί που απειλούν τις ζωές και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών, με αφορμή τα οπαδικά θέματα.
Η εντολή
Μετά την δολοφονία του Άλκη στην Θεσσαλονίκη, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας,έδωσε εντολή να ξεκινήσουν έρευνες. Συγκεκριμένα αυτός και ο αρμόδιος αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ζαχαρίας Κοκκινάκης, ζήτησαν να διερευνηθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας, στην Αθήνα.
Μετά την προκαταρκτική έρευνα, ασκήθηκε δίωξη σε κάποια άτομα, για σύνολο 18 αδικημάτων, ανάμεσα σε αυτά και πέντε κακουργήματα. Έχουν εκδοθεί έξι εντάλματα σύλληψης, εκ των οποίων, μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα, με δύο να διαφεύγουν.
Οι κατηγορίες οπαδικης βίας
Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν, κατοχή εκρηκτικών, ληστείες,διαφεύγουν, φθορά ξένης περιουσίας, εμπρησμό, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες. Περιλαμβάνονται επίσης, συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις του νόμου, περί όπλων.
Στης έρευνες, προκειμένου να εκδοθούν εντάλματα και να γίνουν συλλήψεις, βοήθησε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου. Μέσα από τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων προέκυψαν αρκετές σημαντικές πληροφορίες.
Κάτι που προέκυψε, είναι ο αρχηγικός ρόλος μιας 27χρονης γυναίκας στην εγκληματική οργάνωση. Η γυναίκα έχει παρελθόν κατηγοριών, για παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας. Η οργάνωση αφορά οπαδική βία από φερόμενους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Ενώ οι αρχές έχουν αρχίσει περαιτέρω έρευνες για οργανώσεις άλλων ομάδων.
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της έρευνας, η οργάνωση φαίνεται πως δρούσε από τον Απρίλιο του 2019, έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Μάλιστα φέρεται να δρούσε στον Πειραιά και στην Αθήνα. Κάποιοι από τους δράστες έχουν αναγνωριστεί από θύματα των επιθέσεων τους. Αν και συνήθως κάλυπταν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, όταν δρούσαν παράνομα.
Οι επιθέσεις γίνονταν, σε ομάδες των 15 με 40 ατόμων, όπου χρησιμοποιούσαν πολλά επικίνδυνα όπλα, ανάμεσά τους και βόμβες μολότοφ.
Με την δικογραφία να έχει διαβιβαστεί στον 2ο τακτικό ανακριτή και συλλήψεις να έχουν ήδη γίνει, οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν. Ενώ ο ανακριτής και ο αρμόδιος εισαγγελέας, θα αποφασίσουν, την μελλοντική ποινική τους μεταχείριση.