Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι ερωτικές σκηνές της ταινίας Ξεπαρθενών στην Ακρόπολη.
Το Ξεπαρθενών είναι μια ταινία μικρού μήκους, που παρουσιάστηκε πρώτη φορά στις 16/12 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με του δημιουργούς της, πρόκειται για ένα έργο τέχνης που αποτελεί και πολιτική δράση. Η ταινία είναι μια ανεξάρτητη παραγωγή χωρίς εμπορικούς σκοπούς. Μάλιστα το Ξεπαρθενών, είναι ανοιχτά διαθέσιμο στο διαδίκτυο προς όλα τα άτομα, τις ομάδες και τους χώρους που ενδιαφέρονται να τη δουν και να την προβάλλουν.
Η πλοκή της ταινίας Ξεπαρθενών αφορά δύο άνδρες που παλιά ήταν ζευγάρι. Μετά από μία πεζοπορία με την παρέα τους, αφηγούνται τις ερωτικές τους περιπέτειες. Μάλιστα εστιάζουν στο ότι πλέον «δεν έχουν το θάρρος και τον ερωτισμό που είχαν παλιότερα».
Έτσι, οι φίλοι τους μεσολαβούν για την επανασύνδεσή τους μέσα σε ένα πλαίσιο αισθησιασμού και υπέρβασης. Ταυτόχρονα, «δημιουργείται μία ρωγμή στον δημόσιο χώρο, και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο του Παρθενώνα. Ο Παρθενώνας, ο οποίος είναι συμβολικά φορτισμένος με εθνικιστικά και ετεροκανονικά στοιχεία, για να ανθίσει ο ζητούμενος ερωτισμός».
Αυτό είναι το σενάριο της ταινίας, όπως το περιέγραψε ο Τάσος Τεργιάκης στην εκπομπή «Πρωινό».
Ο λόγος που επιλέχθηκε η Ακρόπολη
Οι παραγωγοί και οι συντελεστές της ταινίας είχαν ήδη προεξοφλήσει τη δυσαρέσκεια και τις δημόσιες αντιδράσεις. ΠΑρόλα αυτά, τόνισαν πως την πραγματοποίησαν «γιατί …έτσι γουστάρουμε».
Μάλιστα, υπογράμμισαν πως ο έρωτας κι η σεξουαλικότητα «παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας». Και επιλέγουν να την προβάλλουν με τα μέσα που διαθέτουν, καθώς «κάποιες από εμάς δεχόμαστε σωματική και λεκτική βία για τις επιλογές» τους.
«Ας αποτελέσει αυτή η μικρή κίνηση μια φωνή πως κανείς και καμιά δεν είναι μόνη. Θα ζούμε τον έρωτα και τη σεξουαλικότητα, όπως επιθυμούμε. Και θα υπερασπιζόμαστε τη δημόσια ύπαρξη, μα και συνύπαρξη, όλων των σεξουαλικοτήτων που δεν παραβιάζουν την αυτοδιάθεση των σωμάτων μας»
Δήλωση των συντελεστών της ταινίας Ξεπαρθενών
Σχετικά με την επιλογή του Παρθενώνα, αναφέρεται πως «δεν είναι τυχαία». Πιστεύουν πως λειτουργεί για πολλούς ως «ένα παράσημο εθνικισμού, αρχαιολατρείας, πατριαρχίας, εμπορευματοποίησης, μαζικής κουλτούρας και καθωσπρεπισμού μεταξύ άλλων».
Ωστόσο, υπάρχει μια κάποια σύνδεση «γλωσσική, γενετική, πολιτισμική των νέων με τους αρχαίους Έλληνε. Ακόμη και μετά από όλους τους λαούς που έχουν περάσει από τούτο τον τόπο». Επίσης, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821 «σας παρουσιάζουμε έναν ωραίο τρόπο να δώσουμε μερικά ωραία νοήματα. Άλλα εμπνευσμένα από το παρελθόν άλλων και άλλα από εμάς. Όλα όμως, περιεχόμενα σε σημαντικά μέρη του τόπου αυτού».
Ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την ταινία
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά την ταινία Ξεπαρθενών που περιέχει σκηνές, οι οποίες γυρίστηκαν παράνομα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του τα εξής:
«Για τις συγκεκριμένες σκηνές προφανώς δεν έχει δοθεί καμία άδεια από τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης δεν προσφέρεται για κανενός είδους ακτιβιστική ή άλλη δραστηριότητα, η οποία προσβάλλει και συμπεριφέρεται ασεβώς στο μνημείο.
Με εντολή της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών, διενεργείται προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στον Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και να αποδοθούν ευθύνες», καταλήγει η ανακοίνωση.