You are currently viewing Βρούτσης: «Η προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας είναι ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής μας»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, συμμετείχε στο συνέδριο του Economist. Εκεί, αναφέρθηκε στην πολιτική που έχει το ελληνικό Υπουργείο Αθλητισμού. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην αθλητική ακεραιότητα, που ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το δελτίο Τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού:

«Το συνέδριο του Economist για την αθλητική ακεραιότητα, άνοιξε με χαιρετισμό του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ. Σε αυτό συμμετείχαν διαδικτυακά ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς. Ο τελευταίος, με την ιδιότητά του και ως πρόεδρος της Follow Up Committee της Σύμβασης Macolin.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Βρούτσης επισήμανε ότι: Η προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της πολιτικής του Υπουργείου Αθλητισμού. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί τα τελευταία χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε:
 • Κύρωση της Σύμβασης Macolin του Συμβουλίου της Ευρώπης ενάντια στη χειραγώγηση αγώνων και τη δημιουργία της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας (ΕΠΑΘΛΑ), χάρη στην οποία η Ελλάδα έγινε παράδειγμα καλής πρακτικής από διεθνείς Οργανισμούς.
 • Αντιμετώπιση του ντόπινγκ, όπου έγιναν άλματα προόδου, με την εναρμόνιση της χώρας μας με τα διεθνή πρότυπα μετά και τις επιτυχημένες αξιολογήσεις της Επιτροπής Αντιντόπινγκ του Συμβουλίου της Ευρώπης και με θεσμική εκπροσώπησή μας στο Συμβούλιο του WADA.
 • Στα θέματα χρηστής διακυβέρνησης και τη δημιουργία του προγράμματος «ΧΙΛΩΝ» για την αξιολόγηση των αθλητικών ομοσπονδιών η οποία συνδέεται με την τακτική ετήσια επιχορήγηση. Με αντικειμενικά κριτήρια, διαφανή και αδιάβλητο τρόπο, γίνεται και η κατανομή των πόρων από την φορολογία των κερδών του στοιχήματος σε σωματεία και αθλητικές ομοσπονδίες.
 • Στις δύο εμβληματικές μεγάλες και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις και τον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που διοργανώνονται με πλήρη διαφάνεια και εξορθολογισμό των όποιων δαπανών, με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στις περιοχές όπου διέρχονται.
 • Στο κίνημα «Μe too» το οποίο ξεκίνησε στην Ελλάδα από την συγκλονιστική όσο και γενναία ομολογία της Ολυμπιονίκη μας Σοφία Μπεκατώρου σε εκδήλωση του προγράμματος “Start to talk”, συνεργασίας του Υπουργείου Αθλητισμού, με το Συμβούλιο της Ευρώπης
 • Συνεργασία του Υπουργείου Αθλητισμού με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και την εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδίου Ενίσχυσης Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς το οποίο στηρίζεται σε 5 πυλώνες.
Συγκεκριμένα, οι 5 πυλώνες
 1. Χρηστή Διακυβέρνηση
 2. Καταπολέμηση του Ντόπινγκ
 3. Καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων
 4. Καταπολέμηση του εκφοβισμού και της παρενόχλησης
 5. Καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους
 • Κύρωση της διεθνούς Σύμβασης Saint Denis, από την οποία απορρέουν αρκετές διατάξεις της ασφάλειας των πολιτών στον πρόσφατα ψηφισμένο Νόμο 5085/2024 για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας.
 • Η ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros, που αφορά στην πλήρη καταγραφή των στοιχείων του αθλητισμού και θα παρουσιαστεί στις 21 Φεβρουαρίου

«Στην προάσπιση των Αρχών και των Αξιών του Αθλητισμού, και στη διατήρηση της αθλητικής ακεραιότητας είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, απέναντι σε κάθε παραβατικότητα. Το οφείλουμε στις νέες γενιές αλλά και στην μεγάλη ιστορία μας που χάρισε στην παγκόσμια κοινότητα το Ολυμπιακό Ιδεώδες», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Στο πάνελ με θέμα «Η χειραγώγηση στον αθλητισμό»

Συμμετείχε ο γγΑ και πρόεδρος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α. Γιώργος Μαυρωτάς. Μαζί με τον Φρίντριχ Μάρτενς επικεφαλής της Μονάδας Πρόληψης της Χειραγώγησης στον αθλητισμό της ΔΟΕ. Επίσης, και ο Μπέντζαμιν Σίντλερ. Ανώτερος νομικός διευθυντής της FIBA. Ο κ. Μαυρωτάς ανέπτυξε τον ρόλο, τη λειτουργία και το πλέγμα συνεργασιών της Εθνικής Πλατφόρμας με τις αρμόδιες εθνικής αρχέ. Επίσης, παρουσίασε τον μηχανισμό υποδοχής, αξιολόγησης και ελέγχου αναφορών. Επιπλέον, παρουσίασε και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στον τομέα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης.

Παράλληλα και ως πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin, του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο έργο της Επιτροπής. Ειδικά, στον τομέα της αντιμετώπισης της χειραγώγησης. Με το συντονισμό των Εθνικών Πλατφορμών και την ανταλλαγή πληροφορίας και βέλτιστων πρακτικών. Επίσης και στην ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης και ισχυροποίησης του ευρωπαϊκού δικτύου για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης και των στημένων αγώνων.

Σε δήλωσή του ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε:

«Η αθλητική ακεραιότητα ανεβαίνει όλο και ψηλότερα στο διεθνή αθλητικό διάλογο και η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη διατήρηση της αξιοπιστίας του».