You are currently viewing UEFA: Αποκαλυπτικές απαντήσεις Τσέφεριν για Euro, salary cup και European Super League

Η UEFA κάνει τις αλλαγές τις στο ποδόσφαιρο με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν να δίνει απαντήσεις για Euro και πολλά άλλα.

Ο πρόεδρος της UEFA αναφέρθηκε και στο νέο Financial Fair Play. Επίσης, στη συνέντευξη που έδωσε στη Σλοβενία, ο Τσέφεριν αναφέρθηκε και στο European Super League.

Για το Euro 2020 και γενικά την διοργάνωση, είπε: «Προσωπικά είμαι αντίθετος στο να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Στα χαρτιά ήταν μια ωραία ιδέα για τα 60 χρόνια του θεσμού. Αλλά ακόμη και χωρίς τον Covid-19 ήταν ένα εξαιρετικά απαιτητικό τουρνουά.

Διαφορετικές χώρες διαφορετικά νομίσματα και μετά την πανδημία διαφορετικοί κανόνες. Όλα αυτά μέχρις ενός σημείου ήταν κατανοητά. Αλλά υπήρχαν αγωνιστικές αδικίες αφού Ιταλοί και Άγγλοι έπαιξαν όλα τα ματς εντός έδρας, ενώ κάποιες άλλες χώρες ταξίδευαν συνεχώς. Οι Ελβετοί έπαιξαν στη Ρώμη και μετά πήγαν στο Μπακού. Όσο είμαι εγώ δεν θα γίνει ξανά κάτι ανάλογο».

Το πείσμα τριών προέδρων

Για την European Super League, ο πρόεδρος της UEFA, τόνισε: «Αμφιβάλλω αν στα επόμενα 10-15 χρόνια θα μπορέσει κάποιος να επανέλθει με ανάλογη ιδέα. Έχουν απομείνει τρεις πρόεδροι συλλόγων που συνεχίζουν να διεκδικούν ότι διεκδικούν λόγω του εγωισμού τους. Ωστόσο ήταν οι πρώτοι που δήλωσαν συμμετοχή στο Champions League γιατί φοβήθηκαν μην τους πετάξουν έξω. Οι Αγγλικές ομάδες σίγουρα δεν θα συμμετάσχουν σε τέτοιο πρότζεκτ και δεν μπορεί να υπάρχει σοβαρή διοργάνωση χωρίς τις αγγλικές ομάδες».

Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν θυελλώδεις στιγμές. Όταν έρθει η ώρα θα μπορώ να πω περισσότερα ή και να γράψω ένα βιβλίο το οποίο πραγματικά θα ήταν πολύ ενδιαφέρον. Εκείνη την περίοδο για 48 ώρες δεν είχα κοιμηθεί, δεν είχα φάει, μιλώντας συνεχώς και λαμβάνοντας μηνύματα στήριξης. Δεν έχω καμία σχέση με τον Ανιέλι και με τον Πέρεθ, γενικά δεν είχα από πριν ιδιαίτερες σχέσεις. Απλά στον τελικό του Champions League χαιρετηθήκαμε και κάθισε δίπλα μου όπως ορίζει το πρωτόκολλο, αλλά δεν είπαμε κουβέντα για την ESL».

Τα οικονομικά…

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στον διάδοχο του Financial Fair Play, τους Financial Sustainability Rules (κανόνες οικονομικής βιωσιμότητας).
«Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα των συλλόγων. Βλέπουμε κάποιες ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους οι οποίες με τις υπερεπενδύσεις που έχουν κάνει έχουν μεγάλες απώλειες. Με τους νέους κανόνες είναι ξεκάθαρο ότι μπορούν να ξοδέψουν το 70% των εσόδων τους σε μισθούς. Μέχρι τώρα ξόδευαν το 150 ή το 200% των εσόδων τους μεγαλώνοντας συνεχώς τα χρέη τους. Αυτό νομίζω θα δώσει ένα τέλος στην ανισότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων.