Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την νέα εκλογική ήττα.
Η απόφαση που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας φέρνει εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ για νέες εκλογές. Κατι το οποίο αποφάσισε τις τελευταίες ημέρες.
Μάλιστα πρότεινε… «Την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας».
Τις δηλώσεις, τις έκανε στο Ζάππειο, ανακοινώνοντας παράλληλα την απόφασή του να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος.
«Στη δήλωσή μου το βράδυ των εκλογών είπα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πια κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο. Που πρέπει να τον αποτιμήσουμε με περηφάνεια.
Και να ανοίξουμε συλλογικά, έναν επόμενο κύκλο. Δύσκολο, πρωτόγνωρο, αλλά ακόμη πιο ελπιδοφόρο και δημιουργικό», είπε και πρόσθεσε:
«Μίλησα επίσης για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων. Που αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για την ανάγκη να συναντηθούμε πάλι με τις αξίες μας. Της συλλογικότητας, της ανιδιοτέλειας και της κοινωνικής ευθύνης. Να ανανεώσουμε τολμηρά το στελεχικό μας δυναμικό από πάνω μέχρι κάτω. Δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους, να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά».
Οι νέες αντιθέσεις
Σε αυτά συμπλήρωσε, την «ανάγκη να εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ , που θα μπορέσει με σεμνότητα και ανοιχτά μάτια να διαβάσει τις νέες αντιθέσεις. Και τα νέα ρεύματα της κοινωνίας, τις νέες προκλήσεις της εποχής, και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες εκείνων που θέλει και έχει ταχθεί να εκπροσωπεί».
Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, υπενθύμισε ότι ήταν μόλις 34 ετών όταν παρέλαβε «ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς».
Το οποίο «έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στην Ελλάδα». και ο ίδιος «ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας».
Τόνισε, δε, ότι ήταν «το πρώτο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές. τόσο για την πατρίδα και την ΕΕ, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη».
«Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μια Ευρώπη καχύποπτη και εχθρική απέναντι στην Ελλάδα. και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε την πατρίδα μας άξια τιμωρίας.
Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς. Που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα. αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα σ’ αυτή», είπε,
Δηλώνοντας, ωστόσο «περήφανος» για όσα πέτυχε η κυβέρνηση αυτή και συγκεκριμένα: «Την έξοδο από τα μνημόνια και τη ρύθμιση του χρέους», «την επούλωση των τραυμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας», «τη διεθνή εικόνα της Ελλάδας που αποκαταστήσαμε» και «την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών».