Δείτε τι δεν πρέπει να πατήσετε αν λάβετε το συγκεκριμένο μήνυμα
Απατη με SMS: Την προσοχή των πολιτών ζητάει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας για SMS – απάτη. Άγνωστοι εξαπατούν μέσω email. Πληροφορούν τους πολίτες ότι δήθεν έχει αφαιρεθεί χρηματικό ποσό από τον τραπεζικό λογαριασμό τους. Στη συνέχεια τους καλούν να πατήσουν σύνδεσμο για να δουν περισσότερα.
Απατη με SMS: Πως έκλεψαν πάνω από 8000 ευρώ
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, προειδοποιεί: Μην ανταποκριθείτε σε αυτό το μύνημα!
Το εν λόγω μύνημα αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητέ πελάτη, ο λογαριασμός σας έχει χρεωθεί, Κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε το ποσό που αφαιρέθηκε στον λογαριασμό σας»
Με αυτή την τεχνική έχουν καταφέρει να εξα[πατήσουν πολλούς συμπολίτες μας μέχρι στιγμής. Τελευταία μάλιστα, κατάφεραν να αρπάξουν από ένα άτομο στη Χαλκιδική, 8.128 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό.
Τέλος, η αστυνομία προειδοποιεί πως οι τράπεζες ποτέ δεν ζητάνε κωδικούς με email ή SMS.
Αναλυτικά το μήνυμα της αστυνομίας:
“Με αυτό το #email εξαπάτησαν ένα άτομο στην #Χαλκιδική & του αφαίρεσαν 8.128 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό! Οι τράπεζες ΠΟΤΕ δεν ζητάνε τους κωδικούς με email ή sms! Ενημέρωσε φίλους & συγγενείς!”.
Απάτη – SMS: Παρήγγειλε κινητό και πήρε… μπουκάλι
Μπροστά σε μια δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκε μια γυναίκα από την Καρδίτσα. Eίχε αγοράσει από αγγελία ένα κινητό τηλέφωνο. Όταν τελικά το δέμα της ήρθε… ανακάλυψε ότι περιείχε ένα μπουκάλι νερό.
Η γυναίκα είδε μια αγγελία για πώληση κινητού τηλεφώνου στην τιμή των 156 ευρώ. Τη Δευτέρα επικοινώνησε τηλεφωνικά με έναν άνδρα και συμφώνησε μαζί του για την αγοραπωλησία και την αποστολή του «κινητού».
Η συμφωνία ήταν απλή. Το κινητό θα ερχόταν με δέμα από από ταχυδρομικό κατάστημα της Εύβοιας σε ταχυδρομικό κατάστημα της Καρδίτσας. Όταν λοιπόν πήγε να το παραλάβει, η γυναίκα διαπίστωσε ότι είχε πέσει θύμα απάτης. Είχε πληρώσει 156 ευρώ για ένα μπουκάλι νερό.
Το Τμήμα Ασφάλειας Καρδίτσας, σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφάλειας Χαλκίδας, εξιχνίασε την υπόθεση και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του δράστη.
Απάτη – SMS: Έτσι εξαπατήθηκε και έχασε τα χρήματα
Δίνουν και παίρνουν σε όλη τη χώρα οι απάτες με τη μέθοδο phishing. Καθημερινά ανυποψίαστοι πολίτες βλέπουν με τρόμο τις τραπεζικές καταθέσεις τους να αλλάζουν χέρια. Αυτό έπαθε και μια 37χρονη Ελληνίδα στην Πτολεμαΐδα.
Όπως κατήγγειλε η γυναίκα στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Εορδαίας, οι δράστες την παραπλάνησαν με «μαϊμού» SMS στο κινητό της. Η γυναίκα πίστεψε ότι προερχόταν από την τράπεζά της. Έτσι καταχώρησε σε αυτό τους κωδικούς της χρεωστικής τραπεζικής κάρτας της.
Με αυτή της την ενέργεια όμως, οι απατεώνες απέκτησαν πρόσβαση σε αυτή. Στη συνέχεια μετέφεραν χρήματα σε λογαριασμό τράπεζας του εξωτερικού, ενώ έκαναν και διαδικτυακές αγορές από εταιρείες του εξωτερικού!
Η άτυχη 37χρονη χρεώθηκε συνολικά με 7.508 ευρώ, ωστόσο οι αστυνομικοί αξιοποίησαν τα στοιχεία που βρήκαν κατά την έρευνα που έκαναν και εξακρίβωσαν ότι ένας από τους δυο δράστες ήταν αλλοδαπός.
Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κοζάνης και η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση και του συνεργού του.
Περίπου η ίδια απάτη έγινε και στη Βέροια
Με την ίδια μέθοδο, του «μαϊμού» ηλεκτρονικού μηνύματος που δήθεν προερχόταν από τράπεζα, κατάφερε και ένας Έλληνας να υφαρπάξει τους προσωπικούς κωδικούς ενός κατοίκου της Βέροιας, τον περασμένο Ιούλιο. Ο δράστης άρπαξε το ποσό των 2.000 ευρώ από τον τραπεζικό λογαριασμό του θύματος, όμως ταυτοποιήθηκε από την έρευνα των αστυνομικών της Ασφάλειας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.
Απάτη με e-shop στην Αττική
Συγκεκριμένα, τουλάχιστον δέκα φορές έχει απασχολήσει τις αστυνομικές αρχές η φερόμενη ως διαχειρίστρια ενός e-shop με έδρα περιοχή της Αττικής, η οποία κατηγορείται ότι εξαπάτησε έναν επιχειρηματία από τη Θάσο που δραστηριοποιείται στον τουρισμό!
Το θύμα κατήγγειλε στο αστυνομικό τμήμα του νησιού ότι πλήρωσε ποσό ύψους περίπου 1.000 ευρώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για να αγοράσει ένα εργαλείο για την επιχείρησή του, όμως δεν το παρέλαβε ποτέ.
Όπως προέκυψε από την προανάκριση, το ηλεκτρονικό κατάστημα διαχειρίζεται η συγκεκριμένη γυναίκα που έχει εξαπατήσει άλλους δέκα επίδοξους πελάτες με τον ίδιο τρόπο και σε βάρος της σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη μέσω διαδικτύου, η οποία διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας.
Ηλεκτρονική απατη: Πληθαίνουν στην Ελλάδα
Πανικός επικρατεί στην ΕΛ.ΑΣ. με τις ηλεκτρονικές απάτες που εντοπίζονται εδώ και λίγο καιρό στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, την προσοχή των πολιτών στο phishing, τη μέθοδο απόσπασης κωδικών πρόσβασης σε τραπεζικούς λογαριασμούς, εφιστά ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.