Ράγκμπι: Ο Γιάννης Ρουσόγλου αποκαλύπτεται στο sportcycles – Η Εθνική Ελλάδας, το Μουντιάλ και η απουσία κρατικής βοήθειας

Το ράγκμπι δεν είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, αλλά ο Γιάννης Ρουσόγλου αποκαλύπτεται στο sportcycles σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Ο Γιάννης Ρούσογλου είναι στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας στο ράγκμπι. Με την θέση της να είναι στο Νο11 της παγκόσμιας κατάταξης, υπάρχει παρών και μέλλον.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΜΑΥΡΙΔΟΓΛΟΥ

Γιάννη καλησπέρα από το SportCycles θα ήθελες να μας συστηθείς για όσους δεν σε γνωρίζουν;

Χαίρομαι για αυτή την ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω για το άθλημα που αγαπάω. Ονομάζομαι Γιάννης Ρουσόγλου ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στο rugby league πριν 8 χρόνια στην ομάδα Άρης Eagles.

Έκανα το ντεμπούτο μου στην εθνική μας ομάδα το 2014 εναντίον της Μάλτας ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Μετά από αυτόν τον αγώνα και κάθε αγώνα ο δεσμός μου με το άθλημα και τα υπόλοιπα παιδιά δυνάμωσε κανένας τραυματισμός όσο μεγάλος και αν ήταν δεν ήταν αρκετός για να απομακρύνει από το ράγκμπι.

Το 2019 δούλευα στο Τόκιο σε μια κατασκευαστική εταιρία για τους Ολυμπιακούς, χάνω τους τελευταίος προκριματικούς και αφού τα καταφέρουν τα παιδιά παίρνω την απόφαση να παρατήσω την δουλειά και να πάω στη Γαλλία να παίξω επαγγελματικά Έπαιξα στη 2η κατηγορία Γαλλίας επαγγελματικά μέχρι που ήρθε ο COVID-19.

Η πρώτη προπόνηση…

Πριν φτάσεις σε αυτό το επαγγελματικό επίπεδο και αγαπήσεις το rugby τι πιστεύεις ότι ήταν αυτό που σε τράβηξε στο άθλημα;

Το rugby το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Ένας φίλος σε έναν καφέ μου δείχνει μια διαφήμιση του ράγκμπι (στο Facebook) και μου λέει “Γιάννη…αυτό είναι για εσένα!” Πήγα στην πρώτη προπόνηση και ξετρελάθηκα, το κλίμα με τα παιδιά, η ένταση και δύναμη του αθλήματος με κέρδισε..!!

Στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα μας είναι στην 11 θέση κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος… θα ήθελες να μας πεις πως νιώθεις για την συμμετοχή σου με την φανέλα της Εθνικής μας;

Είμαι περήφανος που έχουμε φτάσει μέχρι εδώ. Κάθε φορά που μου ανακοινώνεται ένα ανερχόμενο παιχνίδι της εθνικής και είμαι στην προεπιλογή ουσιαστικά, πρέπει ατομικά να περάσουμε κάποια fitness challenge Το βάρος της γαλανόλευκης είναι μεγάλο για εμένα και θέλω πάντα να δίνω το 100% του Γιάννη για να καταφέρω να σταθώ και να κάνω περιφανή αυτή την ομάδα(οικογένεια).

Στην φάση των 16 στο Μουντιάλ

Στο μουντιάλ είμαστε στους 16 θες να μας μιλήσεις για αυτή την διαδρομή;

Η διαδρομή μας μέχρι να φτάσουμε να πάρουμε την πρόκριση στους 16 του παγκόσμιου κυπέλου ήταν δαιδαλώδης. Περάσαμε από 40 κύματα δεν θα τα καταφέρναμε χωρίς την στήριξη εντός και εκτός γηπέδων από τους ομοεθνής μας από την Αυστραλία. Τα έξοδα για τόσους αγώνες θα ήταν αβάσταχτα για τα περισσότερα παιδιά. Μέσα στο γήπεδο η εμπειρία τους και το πάθος όλων μας ήταν το κλειδί της επιτυχίας.

Στο Μουντιάλ αντιμετωπίσαμε και νικήσαμε Μάλτα , Ουκρανία , Νορβηγία και Σερβία ενώ στην τελική φάση δεχθήκαμε την ήττα από την Σκωτία. Μια αξιοζήλευτη πορεία για πολλές χώρες, τι ήταν αυτό που οδήγησε σε όλη αυτή την διαδρομή;

Αυτή είναι η πρώτη μας συμμετοχή στη μεγαλύτερη διοργάνωση του Rugby League όπως φαντάζεστε η χαρά και ο ενθουσιασμός μας είναι τεράστια! Η δίψα του καθενός μας για να πετύχουμε το όνειρο και η περηφάνια στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου μας έδινε δύναμη. Όλοι μαζί ενωμένοι σαν γροθιά καταφέραμε να φτάσουμε ως εδώ.

Το ράγκμπι και η βοήθεια που χρειάζεται

Πιστεύεις ότι είχαμε η έχουμε την δυνατότητα στο μέλλον να πάμε ακόμα πιο μακριά στην διοργάνωση;

Κανείς μας δεν θα πίστευε πριν λίγα χρόνια που ξεκινήσαμε να παίζουμε ράγκμπι στην Ελλάδα ότι θα τα καταφέρναμε. Φάνταζε πραγματικά σαν όνειρο κι όμως να που το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είμαι αισιόδοξος, σίγουρα μπορούμε στο μέλλον να φτάσουμε ακόμα πιο μακριά αρκεί να έχουμε και την βοήθεια του κράτους..
 
Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσουμε περισσότερο το Rugby;
 
Δεν έχουμε κάποια κρατική βοήθεια μέχρι στιγμής. Δεν χρειαζόμαστε πολλά. Θα ήταν μια καλή αρχή να παραχωρούνταν γήπεδα και εξοπλισμός στους συλλόγους. Είναι αρκετά μου φαίνεται. Το άθλημα του ράγκμπι είναι τόσο ωραίο που πραγματικά οποίος του δώσει μια ευκαιρία θα του κάνει πολύ θετική εντύπωση αν δεν το αγαπήσει.
 
Γιάννη σε ευχαριστούμε για αυτή την συζήτηση και για όλα αυτά που έχεις προφέρει στην Εθνική μας… ευχόμαστε ότι καλύτερο και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο
 
Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και για την αγάπη και τον επαγγελματισμό  που δείχνετε για την αθλητική ενημέρωση..