You are currently viewing Πώς πήραν τη σημερινή τους μορφή οι μπάλες των διασημότερων σπορ στον κόσμο

Έχετε αναρωτηθεί πόσο πρωτόγονα ήταν τ’αγαπημένα μας αθλήματα;

Οι μπάλες που χρησιμοποιούνται σε διάφορα αθλήματα έχουν πολλές και ενδιαφέρουσες ιστορίες προέλευσης. Οι παίκτες χρησιμοποιούσαν σχεδόν ό,τι μπορούσαν να βρουν, όπως απλά ραμμένα υφάσματα, φουσκώμενες κύστες ζώων, μέχρι και κρανία.

Τα υλικά και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί πολύ από την αρχαιότητα και οι αθλητικές μπάλες που χρησιμοποιούνται σήμερα αντικατοπτρίζουν αυτές τις αλλαγές, όμως στην λίστα που ακολουθεί θα δείτε τα αγαπημένα σας αθλήματα κάτω από ένα εντελώς διαφορετικό πρίσμα.

Μπάλα του μπέιζμπολ

Το μπέιζμπολ οφείλει την προέλευσή του σε μια ομάδα επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων των υποδηματοποιών, που έφτιαχναν τις μπάλες από κομμάτια παπουτσιών. Κύριο υλικό, το καουτσούκ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πρώτες μπάλες του μπέιζμπολ είχαν επίσης πυρήνες από καουτσούκ. Επίσης, ήταν τυλιγμένες με νήμα και καλυμμένες από δέρμα. Άλλες πρώιμες μπάλες του μπέιζμπολ κατασκευάζονταν από μάτια οξύρρυγχου.

Μπάλα του μπάσκετ

Αρχικά, το μπάσκετ παιζόταν με μπάλα ποδοσφαίρου. Μόλις το 1896, δύο χρόνια μετά την δημιουργία του αθλήματος, άρχισε να χρησιμοποιείται η μπάλα που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Μπάλες του μπιλιάρδου

Οι πρώτες μπάλες του μπιλιάρδου κατασκευάζονταν από χαυλιόδοντες ελεφάντων. Χιλιάδες ελέφαντες σφάζονταν ετησίως. Όμως τα ζώα σύντομα άρχισαν να σπανίζουν, αυξάνοντας τις τιμές. Έτσι έγινε έρευνα για υποκατάστατο του υλικού.

Μπάλα του μπόουλινγκ

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν μπόουλινγκ ήδη από το 3200 π.Χ.. Το σύγχρονο μπόουλινγκ τώρα, ξεκίνησε ως παιχνίδι με γκαζόν γύρω στο 1840. Κατά τα πρώτα χρόνια του 19ου αιώνα, οι μπάλες κατασκευάζονταν από ξύλο. Αυτό το υλικό που αργότερα αντικαταστάθηκε από σκληρό καουτσούκ.

Μπάλα για το dodgeball (τα μήλα)

Η προέλευση του dodgeball, γνωστό σε εμάς ως μήλα, είναι αβέβαιη. Αρκετές πηγές υποστηρίζουν ότι το άθλημα προήλθε από την Αφρική, όπου παιζόταν πριν από περισσότερα από 200 χρόνια ως άθλημα αίματος. Οι σκεπτικιστές όμως, αμφιβάλλουν για την αληθοφάνεια τέτοιων ισχυρισμών. Βρίσκουν δε ακόμη πιο παράξενο τον ισχυρισμό ότι, αντί για τη μπάλα που χρησιμοποιείται τώρα στο παιχνίδι, οι φυλές αρχικά πετούσαν πέτρες ή «σάπια ύλη» στους αντιπάλους τους για να τους τραυματίσουν ή να τους αποδυναμώσουν.

Μπάλα ποδοσφαίρου

Μερικές από τις πρώτες μπάλες ποδοσφαίρου ήταν κεφάλια γουρουνιών και τα κρανία των νικημένων εχθρών των Άγγλων στρατιωτών. Η πρώτη «σωστά φτιαγμένη μπάλα» ήταν μια φουσκωμένη κύστη χοίρου. Δεμένη στο τέλος και τυλιγμένη με δέρμα για να την κάνει πιο ανθεκτική.

Μπάλα του γκολφ

Κατά τη διάρκεια των πρώτων τεσσάρων αιώνων του, το γκολφ παιζόταν με έως και πέντε τύπους μπάλες…

  • ξύλινες,
  • τριχωτές
  • πουπουλένιες
  • έντονες
  • Haskell.
Μπάλα του πινγκ-πονγκ

Το πινγκ-πονγκ ξεκίνησε ως μια «μινιατουρίστικη» εκδοχή του τένις. Οι Βικτωριανοί της μεσαίας τάξης χρησιμοποιούσαν τα τραπέζια της τραπεζαρίας τους ως μικροσκοπικά γήπεδα τένις. Τα βιβλία σχημάτισαν τα «δίχτυα». Όσο για ρακέτες, χρησιμοποιούσαν τα καπάκια των κουτιών πούρων. Αυτό μάλιστα για αρκετό καιρό ώσπου να αντικατασταθούν αργότερα από χαρτί περγαμηνής τεντωμένο γύρω από ένα πλαίσιο. Διάφορα αντικείμενα χρησίμευαν ως μπάλες. Μερικά από αυτά ήταν μπάλες από σπάγκο, φελλοί σαμπάνιας και μπάλες από καουτσούκ.

Μπάλα του τένις

Η γέννεση του τένις χρονολογείται στην Ευρώπη του 12ου αιώνα, αν όχι στην αρχαία Αίγυπτο. Πριν από τις γνωστές μπάλες από καουτσούκ που χρησιμοποιούνται σήμερα, οι μπάλες του τένις κατασκευάζονταν από μια ποικιλία υλικών. Υλικά όπως δέρμα, κιμωλία, βρύα, ανθρώπινα μαλλιά, μέταλλο, άμμος, μαλλί ή έντερα προβάτου.

Μπάλα του βόλεϊ

Η πρώτη μπάλα του βόλεϊ δημιουργήθηκε το 1895 από τον William G. Morgan της Μασαχουσέτης. Μάλιστα, ήταν παρόμοια με εκείνες του μπάσκετ.