Ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη (10/1) σε ηλικία 82 χρονών, κλείνοντας ένα κεφάλαιο της νεότερης Ελληνικής ιστορίας
Την Τρίτη (10/1) ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 82 χρονών. Υπήρξε ο τελευταίος βασιλιάς στη συγχρονη Ελλάδα. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπισε πολλά προβλήματα υγείας. Μάλιστα, πρόσφατα νόσησε και από κορονοϊό. Αυτό φαίνεται πωε επιδείνωσε την κατάσταση της ήδη βεβαρυμένης υγείας του. Ήταν η δεύτερη φορά που βρέθηκε θετικός στον ιό αυτό. Πρώτη φορά διαγνώσθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Και τον Δεκέβριο του 2021, όμως, είχε επίσης εισαχθεί στο νοσοκομείο με πνευμονία.
Με το θάνατο του, ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ, έκλεισε ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αυτό της μοναρχίας. Μάλιστα, ως βασιλιάς της χώρας είχε συνδέσει την πορεία και το όνομά του με κάποιες από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.
Το ξεκίνημα…
Ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ γεννήθηκε στην Αθήνα στο Παλαιό Ψυχικό στις 2 Ιουνίου 1940. Ήταν ο μοναχογιός του βασιλιά Παύλου Α’ και της βασίλισσας Φρειδερίκης. Τον Απρίλιο του 1941, με την αρχή της Γερμανικής Κατοχής, ο Κωνσταντίνος και η οικογένειά του έφυγαν από την Αθήνα για την Κρήτη. Από εκεί πέρασαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και κατέληξαν στο Λονδίνο. Επανήλθαν στη χώρα μας 5 χρόνια αργότερα.
Ο Κωνσταντίνος πήγε σχολείο στο Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων από όπου αποφοίτησε το 1958. Το 1960 εκπροσώπησε την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης. Εκεί κατέκτησε, μαζί με το πλήρωμά του, το χρυσό μετάλλιο στα σκάφη τύπου «Dragon».
Η σχέση του με τον αθλητισμό στην Ελλάδα είχε αρχίσει από την ηλικία των 15 ετώ. Τότε ήταν που διορίστηκε πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το 1960 υπήρξε ο επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην Ιταλία. Εκεί, στις 8 Σεπτεμβρίου έγραψε ιστορία.
Ο τότε νεαρός διάδοχος Κωνσταντίνος είχε σχηματίσει το πλήρωμα του σκάφους “Νηρεύς” μαζί με τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαΐμη.
Η εμπλοκή του στην πολιτική ζωή της χώρας
Με τον Κωνσταντίνο να κατέχει τον τίτλο του βασιλιά της Ελλάδας από το 1964 δεν είναι λίγες οι φορές που έχει διαδραματίσει τον δικό του πολιτικό ρόλο στην πορεία της χώρας μας. Για κάποιους θετικό, για άλλους αρνητικό…
Την ίδια χρονιά με την διαδοχή στον θρόνο η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου κερδίζει τις εκλογές. Συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1964. Μάλιστα κέρδισαν με ποσοστό μεγαλύτερο του 52% και μία άνετη πλειοψηφία 171 εδρών στο Κοινοβούλιο.
Ο σχηματισμός Κυβέρνησης από τον Γεώργιο Παπανδρέου θα δώσει μία ομάδα χωρίς ιδιαίτερη ιδεολογική συνοχή. Αυτό θα φανεί από την αρχή καθώς για την ανάδειξη Προέδρου της Βουλής χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες. Μετά από μία σειρά πολιτικών τριγμών στο εσωτερικό της αλλά και εξωτερικών αντιπαραθέσεων με την Δεξιά ο Γεώργιος Παπανδρέου θα οδηγηθεί σε υποβολή παραίτησης. Ο Κωνσταντίνος την κάνει αποδεκτή.
Είναι γεγονός πως ο Γεώργιος Παπανδρέου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από τον νεαρό βασιλιά Κωνσταντίνο. Βλέπετε, θέλησε να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αντί για τον εκλεκτό του Παλατιού. Η ρήξη Παπανδρέου με το παλάτι ήταν μεγάλη.. Αμέσως μετά την παραίτηση Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος ορκίζει νέα Κυβέρνηση. Την απαρτίζουνε μέλη της Ένωσης Κέντρου που έμειναν στην ιστορία ως «Αποστάτες». Η περίοδος έντονων πολιτικών κλυδωνισμών που ακολουθεί θα οδηγήσει τελικά στο πραξικόπημα της 21 Απριλίου του 1967 και την χούντα των Συνταγματαρχών.
Το τέλος της μοναρχίας
Τον Δεκέμβριο του 1974, λίγους μόλις μήνες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας, διεξήχθη ένα από τα σημαντικότερα δημοψηφίσματα στην σύγχρονη ιστορία της χώρας και του πολιτεύματος. Μία από τις πρώτες κινήσεις της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν να επαναφέρει το Σύνταγμα του 1952. Από αυτό όμως αφαιρέθηκαν τα άρθρα που αφορούσαν την μοναρχία. Στις 17 Νοεμβρίου η Νέα Δημοκρατία του Καραμανλή θα κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 54,3%. Μία ημέρα μετά την ορκωμοσία της πρώτης μεταπολιτευτικής κυβέρνησης προκηρύχθηκε Δημοψήφισμα. Αυτό έγινε 45 ημέρες μετά.
Ο ελληνικός λαός κλήθηκε να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα αναδεικνυόταν ο αρχηγός του κράτους. Επίσης, την επιστροφή ή όχι του Κωνσταντίνου στην χώρα.
Στον ίδιο τον Κωνσταντίνο δεν επετράπη να έλθει στην Ελλάδα. Αναγκάστηκε να υποστηρίξει τις απόψεις του μέσω τηλεοπτικών μηνυμάτων.
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν συντριπτικά υπέρ της αβασίλευτης δημοκρατίας. 69,1% ψήφισε την κατάργηση της βασιλείας και μόλις το 30,8% υπέρ.
Στην ιστορία έχει μείνει η φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή αμέσως μετά τα οριστικά αποτελέσματα σύμφωνα με την οποία: «όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ετερματίσθη οριστικώς η εκκρεμότης του Πολιτειακού»
Μετά την έκπτωσή του, διεκδίκησε ακίνητη περιουσία (Κτήμα και ανάκτορα Τατοίου, κτήμα και ανάκτορο Μon Repos Κερκύρας και δασόκτημα Πολυδενδρίου Λαρίσης) και προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τελικά η απόφαση που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2002, του επιδίκασε αποζημίωση 13,7 εκατ. ευρώ.
Η ταφή στο Τατόι
Μετά το θάνατο του τέως βασιλιά, η Ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε σε δίλλημα ως τα προς της κηδείας του. Τελικά, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πάρθηκαν οι εξής αποφάσεις…
- Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
- Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
- Σε συνεννόηση της κυβέρνησης με την οικογένεια θα οριστεί ο ναός στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η Εξόδιος Ακολουθία
- Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
- Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.