You are currently viewing Πέθανε ο Νίκος Γιούτσος

Την Τρίτη (7/11) έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους θρύλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Νίκος Γιούτσος, σε ηλικία 81 χρονών

Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Ολυμπιακού, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Μια από τις μεγαλύτερες μορφές των ελληνικών γηπέδων, ο Νίκος Γιούτσος, έφυγε από τη ζωή την Τρίτη (7/11).

Ο Νίκος Γιούτσος υπήρξε ένας θρύλος. Το όνομα του συνυφασμένο με τον Ολυμπιακό και την ερυθρόλευκη φανέλα. Η τελευταία του παρουσία στο Γ.Καραϊσκάκης ήταν στον πρόσφατο αγώνα με την Φράιμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Europa League. Δυστυχώς, τιςι τις τελευταίες 20 ημέρες βρέθηκε να νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Μετροπόλιταν. Διασωληνωμένος από την Κυριακή, έφυγε τελικά από κοντά μας την Τρίτη (7/11).

Στο πλάι του ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή η οικογένεια του. Η επί 60 χρόνια σύζυγος και στήριγμα του, Λίλιαν, καθώς και τα παιδιά του, Λεωνίδας και Αλεξάνδρα, με τα εγγόνια του.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1942 στο Μακροχώρι Καστοριάς. Η κατάσταση στην Ελλάδα την εποχή εκείνη, ανάγκασε την οικογένεια του να καταφύγει στην Ουγγαρία ως πολιτικοί πρόσφυγες. Έτσι στα 6 του χρόνια, βρέθηκε στη Βουδαπέστη.

Πρώτη φανέλα που φόρεσε, ήταν αυτή της ελληνικής ομάδας, Όλυμπος, σε ηλικία 15 χρονών. Πολύ γρήγορα όμως, βρέθηκε να ανήκει στο δυναμικό της ουγγρικής Τσέπελ. Με τη φανέλα της αγωνίστηκε για μία τετραετία (1960-64) έχοντας 11 γκολ σε 36 συμμετοχές.

Ο ομοσπονδιακός τότε προπονητής της Ουγγαρίας πρότεινε στον Νίκο Γιούτσο να πάρει την υπηκοότητα για να παίξει στην εθνική. Ωστόσο, εκείνος αρνήθηκε. Το ταλέντο είχε αρχίσει να ξεχωρίζει..

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ελληνικής Πρεσβείας της Βουδαπέστης είχε έρθει στην Αθήνα για μια χειρουργική επέμβαση. Γιατρός του, ο Βασίλης Χατζηγιάννης, ο οποίος ήταν παράγοντας της ΑΕΚ. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες για να αποκτηθεί ο Γιούτσος. Ωστόσο, για τον παίκτη είχε μάθει τότε και ο εκδότης της εφημερίδας «Φως των Σπορ», Θεόδωρος Νικολαΐδης. Έτσι, σε συνεργασία με ανθρώπους του Ολυμπιακού ήρθαν σε επαφή μαζί του. Σε όλα αυτά έπαιξε ρόλο πως ο Ολυμπιακός είχε και Ούγγρο προπονητή τότε, οι διασυνδέσεις του οποίου με τη χώρα του όπως ήταν λογικό ήταν μεγάλες. Το λιθαράκι του έβαλε και ο Άρης Χρυσαφόπουλος που βρισκόταν στη διοίκηση του συλλόγου και είχε στενές σχέσεις με υψηλόβαθμα μέλη του κομμουνιστικού καθεστώτος της Ουγγαρίας. Ο Νίκος Γιούτσος τελικά φόρεσε την «ερυθρόλευκη» φανέλα και όλα τα άλλα έμειναν στην ιστορία.

Έμπαινε Γιούτσο…

Από το καλοκαίρι του 1964 λοιπόν, ο Νίκος Γιούτσος ανήκει στην οικογένεια του Ολυμπιακού. Το Καραϊσκάκη έγινε το σπίτι του για μία ολόκληρη δεκαετία. Στο διάστημα αυτό κατάκτησε 4 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας. Ο ίδιος, έγραψε 100 γκολ σε 276 παιχνίδια.

Η δεινότητά του στο σκοράρισμα και το δυναμικό στιλ που τον χαρακτήριζε είχε ως αποτέλεσμα να βγει η θρυλική φράση “Έμπαινε Γιούτσο”, που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών των ερυθρολεύκων και έχει παραμείνει ζωντανή στις μνήμες όλων ως σήμερα, με τον Γιούτσο να φεύγει από τον Ολυμπιακό το 1974 και να κλείνει την καριέρα του στον συμπολίτη Εθνικό το 1976.

Πέρα από τα σπουδαία κατορθώματά του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ο Γιούτσος τίμησε και εκείνη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας, αφού φόρεσε 15 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο (1965-1970) και σκόραρε 6 φορές.