You are currently viewing ΟΑΚΑ: Έκλεισε λόγω προβλήματος στο στέγαστρο Καλατράβα – Τι θα κάνει ο Παναθηναϊκός

ΟΑΚΑ: Στάδιο και ποδηλατοδρόμιο έκλεισαν τις πόρτες τους στο κοινό λόγω προβλήματος με τη στατικότητα του στεγάστρου Καλατράβα

Με μέλημα της την ασφάλεια του κοινού, η κυβέρνηση προχώρησε στο κλείσιμο όλων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης έγινε μετά από μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ για το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας μας. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη στατικότητα των δύο στεγάστρων Καλατράβα.

Έτσι, το στάδιο που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 αλλά και το ποδηλατοδρόμιο έκλεισαν τις πόρτες τους, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΟΑΚΑ

Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΪΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη. Αφορά την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.

Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο Κεντρικό Στάδιο και στο Ποδηλατοδρόμιο.

Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη Μελέτη. Επιθυμούμε να ερευνηθούν διεξοδικότερα τα στοιχεία. Έτσι, να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής Μελέτης.

Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια. Όμως, είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια. Των αθλητών, των αθλουμένων, αλλά και των φιλάθλων

Παναθηναϊκός και Europa League

Το κλείσιμο του Ολυμπιακού Σταδίου βάζει σε περιπέτειες τον Παναθηναϊκό. Ειδικότερα, την ευρωπαϊκή πορεία των πράσινων. Το ΟΑΚΑ είναι η επίσημη έδρα της ομάδας για τους αγώνες στο Europa League.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι εργασίες στο Ολυμπιακό στάδιο θα κρατήσουν, το ελάχιστο, 9 μήνες. Ο Παναθηναϊκός έχει άμεσα όμως ανάγκη από μια έδρα. Είναι προγραμματισμένο να φιλοξενήσει τις Ρεν και Μακάμπι Χάιφα στις 26 Οκτωβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου, αντίστοιχα.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός Β, έχει το Ολυμπιακό στάδιο ως δηλωμένη έδρα του στη SuperLeague 2. Και αυτός τώρα καλείται να βρει άμεση λύση, καθώς το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει.

Τοι πιο πιθανό σενάριο είναι να χρησιμοποιηθεί η Λεωφόρος ως η επίσημη πράσινη έδρα. Φυσικά θα πρέπει να δώσει την έγκριση της η UEFA.

Η ανακοίνωση του Παναθηναϊκού

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης για το ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει:

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε την ύπαρξη μελέτης για το στέγαστρο του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Ολυμπιακού Σταδίου, που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από κατασκευής του δεν ανταποκρίνεται στα επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί από τον Καλατράβα, εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων στο είδος αυτών των κατασκευών και από την Cimolai, την κορυφαία εταιρία στον κόσμο σε σιδηρές κατασκευές, η οποία έχει κατασκευάσει τα σκέπαστρα των περισσότερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών γηπέδων, ενώ στο έργο συμμετείχαν σπουδαιότατοι Έλληνες αρχιτέκτονες και μηχανικοί.

Υ.Γ. Θα είναι μάλλον τυχαίο γεγονός το χρονικό σημείο που δημοσιοποιείται μια μελέτη που ξεκίνησε το 2021, σε μια περίοδο που ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε στο συγκεκριμένο γήπεδο 120.000 θεατές…

Υ.Γ.1 Ρωτήθηκε σχετικά με τη μελέτη που συντάχθηκε, ο Καλατράβα και η εταιρία Cimolai;

Υ.Γ.2 Πριν από λίγο πληροφορηθήκαμε ότι η αρχική στατική μελέτη προέβλεπε πολύ βαριά τζάμια στην οροφή του στεγάστρου και τελικά αντ’ αυτών τοποθετήθηκαν πλεξιγκλάς/lexan, γιατί δεν προλάβαιναν το χρονοδιάγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Το στέγαστρο είχε κατασκευαστεί με προδιαγραφές να αντέχει το βάρος των τζαμιών, το οποίο είναι πολλαπλάσιο των lexan. Το γνωρίζουν αυτό αυτοί που έκαναν τη μελέτη στατικού ελέγχου; Περιμένουμε απαντήσεις/διευκρινίσεις.