Μουντιάλ 2022: Η Αργεντινή κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ με τον Λιονέλ Μέσι να αποθεώνεται για τα πεπραγμένα του
Μουντιάλ 2022: Ο Λιονέλ Μέσι ήταν αυτός που πήρε το τρόπαιο και το σήκωσε στον ουρανό του Κατάρ. Λίγη ώρα μετά τη νίκη της Αργεντινής κόντρα στην Γαλλία στα πέναλτι. Βέβαια τη στιγμή που πήρε το τρόπαιο από τον Εμίρη του Κατάρ, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση το γεγονός πως του έβαλε κι ένα bisht.
Το «bisht» είναι ένα ρούχο που φοριέται στον αραβικό κόσμο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι παραδοσιακός ανδρικός μανδύας. Και συνήθως φοριέται σε ειδικές περιστάσεις, όπως γάμους και θρησκευτικές γιορτές.
Αυτόν τον μανδύα θέλει ένας δικηγόρος. Ο Αχμέντ Αλ Μπαρουανί, που έγραψε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter: «Φίλε μου Μέσι, συγχαρητήρια για την νίκη. Σας προσφέρω ένα εκατομμύριο δολάρια για να μου δώσετε αυτό το bisht».
Υπάρχει ένα περαιτέρω νόημα στο «bisht». Συνήθως φοριούνται από κοσμικούς αξιωματούχους ή κληρικούς. Αυτό σημαίνει ότι έχει την ιδιότητα του ενδύματος και συνδέεται με δικαιώματα. Πλούτο και τελετουργικές στιγμές. Είναι το αντίστοιχο του να φοράς μαύρη γραβάτα στον δυτικό κόσμο.
Οπως έγινε γνωστό, ο Αλ Μπαρουανί, δεν θέλει τον «μανδύα» που φόρεσε ο «ψύλλος» στα επινίκεια, προς ιδίαν χρήση. Αλλά όπως διευκρίνισε: «Θα παρουσιασθεί για να τιμήσει αυτήν την υπερήφανη στιγμή. Και για να μας βοηθήσει να την ξαναζήσουμε. Αλλά και για να μας υπενθυμίσει ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα. Για να δούμε εάν αυτό το αίτημα θα απαντηθεί από τον Αργεντινό».
Το τρόπαιο
Στο μεταξύ το πραγματικό τρόπαιο του Μουντιάλ κράτησε ο Μέσι και η παρέα του για μόλις 15 λεπτά. Μετά τους δόθηκε μια ρέπλικα που ενέκρινε και η FIFA.
Μάλιστα το πραγματικό κύπελλο δεν ταξίδεψε στην Αργεντινή. Αλλά στην Ιταλία, όπου εδρεύει η εταιρεία GDE Bertonia. Που βρίσκεται στο Παντέρνο Ντουνιάνο, στην περιφέρεια του Μιλάνου. Είναι η εταιρεία, η οποία συνήθως είναι υπεύθυνη για την…αποκατάστασή του πριν επιστρέψει στην αρχική της έδρα του στη Ζυρίχη της Ελβετίας.
Η ίδια εταιρεία έχει κατασκευάσει το αντίγραφο που θα κρατήσει την πρωταθλήτρια ομάδα. Το οποίο παράγεται με μείγμα χαλκού, ψευδαργύρου και «λουσμένο» σε τρία στρώματα χρυσού.
Αυτό το αντίγραφο που ονομάζεται επίσημα «Τρόπαιο του Νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου». Και βρίσκεται στα κεντρικά γραφεία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής (AFA).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ