Μουντιάλ 2022: Επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει για τους διεθνείς του Ιράν τα όσα κάνουν στο Κατάρ εναντίον της χώρας τους.
Μουντιάλ 2022: Οι διεθνείς του Ιράν, ανάμεσα τους οι Μοχαμάντι, Χατζισαφί της ΑΕΚ στέλνουν μηνύματα στην χώρα τους. Ενάντια της σκληρής αντιμετώπισης των γυναικών. Που ξεκίνησε μετά την δολοφονία της Μάχσα Αμινί από την «αστυνομία ηθών». Τα όσα κάνουν στο Κατάρ τα βλέπει όλος ο πλανήτης.
Φυσικά και το Ιράν δεν το άφησε έτσι. «Υπάρχει μεγάλος αριθμός μελών των Ιρανικών Υπηρεσιών που βρίσκονται στο Κατάρ. Και παρακολουθούν τους παίκτες της Εθνικής ομάδας και συλλέγουν πληροφορίες για αυτούς», ανέφερε ανώνυμη πηγή στο CNN.
Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρξουν κυρώσεις. Ο φόβος έχει να κάνει και με μέλη των οικογενειών τους που ζουν στο Ιράν. Καθώς οι περισσότεροι παίκτες της Εθνικής αγωνίζονται στο εξωτερικό. Και δεν θα γυρίσουν πίσω. Ωστόσο έχουν άλλα μέλη που έχουν να κάνουν με τους γονείς τους, τους θείους τους κτλ.
Πάνω από 300 θάνατοι
Στο μεταξύ περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράν. Σύμφωνα με στρατηγό των Φρουρών της Επανάστασης, από τότε που ξέσπασε το κύμα αμφισβήτησης. Που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου. Τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών. Για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.
“Όλος ο κόσμος στη χώρα επηρεάστηκε από τον θάνατο αυτής της κυρίας. Δεν έχω τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι είχαμε ίσως πάνω από 300 μάρτυρες και ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα καλύτερα παιδιά αυτής της χώρας μετά το περιστατικό αυτό”, δήλωσε αναφερόμενος στις δυνάμεις της τάξης και στους διαδηλωτές ο στρατηγός Αμιραλί Χατζιζαντέχ, διοικητής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, που είναι ο ιδεολογικός στρατός του Ιράν, σε βίντεό του που μεταδόθηκε διαδικτυακά από το πρακτορείο ειδήσεων Mehr.
Σε αυτόν τον απολογισμό βρίσκονται δεκάδες μέλη των δυνάμεων της τάξης που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τους διαδηλωτές ή δολοφονήθηκαν, σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές.
Ο απολογισμός αυτός προσεγγίζει αυτόν που δημοσιοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (IHR), που έχει την έδρα της στη Νορβηγία, σύμφωνα με την οποία, τουλάχιστον 416 άνθρωποι “σκοτώθηκαν στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Ιράν”.
Σύμφωνα με την οργάνωση, ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί και αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις βιαιότητες στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, επαρχία στο νοτιοανατολικό Ιράν.