You are currently viewing Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν: Ο κροίσος που αγόρασε τη Νιούκαστλ
Σκάνδαλα, ίντριγκες, γοητεία και πλούτος. Η ζωή του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του Σαουδάραβα κροίσου που αγόρασε την Νιουκαστλ, τα έχει όλα.

Λίγοι άνθρωποι εκτός Σαουδικής Αραβίας γνώριζαν την παρουσία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Αυτό, πριν ο πατέρας του γίνει βασιλιάς, το 2015. Σήμερα όμως, ο 36χρονος διάδοχος απασχολεί όλον τον πλανήτη. Έκανε την ακριβότερη εξαγορά ποδοσφαιρικού συλλόγου στην ιστορία. Συγκεκριμένα, πλήρωσε 350 περίπου εκατομμύρια λίρες για την εξαγορά της Νιούκαστλ. Η εξαγρά αυτή αλλάζει το status quo της ομάδας. Ταυτόχρονα, κλονίζει συθέμελα την υπάρχουσα ποδοσφαιρική ελίτ

Ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν σχεδίασε το πρόγραμμα «Οραμα 2030». Με αυτό φιλοδοξεί να καταφέρει τον μετασχηματισμό της Σαουδικής Αραβίας σε όλα τα επίπεδα. Με φόντο το πρόγραμμα αυτό, οι φίλοι των «ανθρακωρύχων» ελπίζουν πως ο αντικαταστάτης του Μάικ Άσλεϊ θα μεταμορφώσει την ομάδα σε μια «νέα Μάντσεστερ Σίτι». Να επισημάνουμε εδώ ότι οι φίλοι της Νιουκαστλ πανηγύρισαν το τελευταίο σημαντικό τρόπαιο το μακρινό 1955.

Ποιος είναι όμως ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν; Αν και πολύ νέος ακόμα, έχει στο ενεργητικό του αρκετές περιπέτειες για να εμπνεύσουν τους σύγχρονους βιογράφους.

Ας δούμε μια λίστα με τις σημαντικότερες στιγμές του αμφιλεγόμενου Σαουδάραβα κροίσου…

Οικογενειακή περιουσία 1,4 τρισ. ευρώ

Σχετικά με το ακριβές μέγεθος της περιουσίας των 15.000 μελών της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας ο… μύθος «μιλά» για ποσό κοντά στο 1,4 τρισ. ευρώ. Ένα ποσό που αρκεί για να αγορασθούν οι παίκτες και των 20 ομάδων της Premier League (αξίας 10 δισ.) επί 140 φορές!

Αιματοβαμμένος Πρίγκηπας

Το 2015 ο Σαλμάν Μπιν Αμπντουλαζίζ ανέβηκε στο θρόνο σε ηλικία 79 ετών. Στη συνέχεια, όρισε τον γιο του, Μοχάμεντ, Υπουργό Άμυνας.

Μία από τις πρώτες ενέργειες του πρίγκιπα ήταν η έναρξη στρατιωτικής εκστρατείας, μαζί με άλλα αραβικά κράτη, κατά της Υεμένης. Αυτή ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015 και συνεχίζεται έως σήμερα. Με περισσότερους από 110.000 νεκρούς, η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί  τους πυροδότησαν τη χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον κόσμο.

Πρωτοπόρος υπό όρους

Ο πρίγκιπας δήλωσε πως η επιστροφή του «μετριοπαθούς Ισλάμ» ήταν το κλειδί για τον εκσυγχρονισμό του βασιλείου. Αυτό, σε συνδυασμό με την υποστήριξή του στο δικαίωμα οδήγησης των γυναικών, έστειλαν μηνύματα αισιοδοξίας στον δυτικό κόσμο. Όταν όμως τάχθηκε υπέρ της φυλάκισης ακτιβιστών, λέγοντας ότι «κακοποίησαν» το δικαίωμά τους στην ελευθερία του λόγου, έγινε ξεκάθαρο πως ο Μπιν Σαλμάν έχει ακόμα να μάθει πολλά για τη δημοκρατία.

Βασανιστήρια στο Ritz Carlton

Το φθινόπωρο του 2017, στο όνομα του αγώνα κατά της διαφθοράς, ο Μπιν Σαλμάν διέταξε και έγιναν συλλήψεις. Πάνω από διακόσια μέλη της βασιλικής οικογένειας, της κυβέρνησης, στρατιωτικοί και ισχυροί επιχειρηματίες. Οι συλληφθέντες κρατούνταν στο ξενοδοχείο Ritz Carlton του Ριάντ. Όμως δεν υπήρχε τίποτα χλιδάτο στην παραμονή τους εκεί. Διεθνή μέσα ενημέρωσης έβαλαν στο στόχαστρο τον Μπιν Σαλμάν. Μετέδιδαν πως αρκετοί από τους κρατούμενους βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, προκειμένου να «επιστρέψουν» τεράστια ποσά από τα κρατικά ταμεία.

Κατηγορήθηκε πως διέταξε την εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι

Ο δημοσιογράφος της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι, δολοφονήθηκε βάναυσα τον Οκτώβριο του 2018 στην Κωνσταντινούπολη. Η δολοφονία αυτή, έστρεψε για τα καλά τα φώτα της δημοσιότητας στον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Ο Κασόγκι είχε εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία. Μέσα από τα γραπτά του επέκρινε σφόδρα τον διάδοχο. Φυσικά η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έσπευσε να υποστηρίξει ότι ο θάνατος του δημοσιογράφου ήταν αποτέλεσμα «αδίστακτης επιχείρησης». Και επίσης, ότι ο Μπιν Σαλμάν δεν είχε καμία ανάμειξη.

Ωστόσο, CIA και NSA συνέταξαν έκθεση για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι. Δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο του 2021. Αυτή λοιπόν, «δείχνει» τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ως υπεύθυνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου.

Πάρτι οργίων

Οι Μπράντλεϊ Χόουπ και Τζάστιν Σεκ στο βιβλίο τους “Blood and Oil: Mohammed bin Salman’s Ruthless Quest for Global Power” γράφουν:

Ο Μπιν Σαλμάν αγαπάει την καλοπέραση και τη χλιδή, μέσα στην οποία γεννήθηκε. Χαρακτηριστικό είναι το πάρτι των 50 εκατομμυρίων δολαρίων που οργάνωσε το 2015 στο ιδιωτικό νησί του στις Μαλδίβες. Ένα πάρτυ με μοντέλα, διάσημους καλλιτέχνες και άφθονο χρήμα.

Πάνω από 300 μέλη του προσωπικού του επιστρατεύτηκαν, με μισθό 1.000 με 1.200 δολάρια. Όμως ο γενναιόδωρος πρίγκηπας υποσχέθηκε και μπόνους 5.000 δολαρίων. Υπό τον όρο, όμως, να μη διαρρεύσει τίποτε στα μέσα ενημέρωσης για το πάρτι.

Τα ακριβά γούστα του πρίγκηπα

Φυσικά οι δραστηριότητες του Μπιν Σαλμάν δεν περιορίζονται στην διοργάνωση ακριβών πάρτι. Είναι ιδιοκτήτης του γαλλικού πύργου Chateau Louis XIV του 17ου αιώνα. Μια αγορά αξίας 300 εκατ. δολ. σε μια έκταση 50.000 στρεμμάτων. Του ανήκει επίσης το 5ο πιο ακριβό γιοτ στον κόσμο. Το Serene Yacht, μήκους 134 μ., αξίας 560 εκατ. δολαρίων.

Και φυσικά είναι συλλέκτης έργων τέχνης. Αγόρασε το αριστούργημα «Ο Σωτήρας του Κόσμου» (“Salvator Mundi”) του Λεονάρντο ντα Βίντσι σε δημοπρασία των Christies αντί 450 εκατ. δολαρίων.

Πατέρας της σφαίρας

Ο Μπιν Σαλμάν φαίνεται πως «χρησιμοποίησε θρασύτατα την ιδιότητα του για να πλουτίσει». Αυτό, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του New Yorker, Ντέξτερ Φίλκινς.

Ο διάδοχος πρίγκιπας φέρεται να ζήτησε από έναν αξιωματούχο της υπηρεσίας κτηματολογίου «να τον βοηθήσει να οικειοποιηθεί μια περιουσία». Όταν ο υπάλληλος αρνήθηκε, έλαβε ένα φάκελο που περιείχε μία μόνο σφαίρα.

Κάπως έτσι κέρδισε το όνομα «Abu Rasasa» από τον λαό της Σαουδικής Αραβίας. Το ψευδώνυμο μεταφράζεται σε «πατέρας της σφαίρας».

Λάτρης της τεχνολογίας

Ο Μπιν Σαλμάν φαίνεται πως διατηρεί στενούς δεσμούς με αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς. Κάτω από την κυριαρχία του, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε το 5% των μετοχών της Uber. Επίσης, μετοχές άλλων αμερικανικών εταιρειών. Κατά τη διάρκεια περιοδείας του στη Silicon Valley επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις μεταξύ άλλων της Google και της Apple. Το 2018 δε, συναντήθηκε με τον Τιμ Κουκ της Apple, τον συνιδρυτή της Google Λάρι Πέιτζ καθώς και τον ιδιοκτήτη της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

Bασικός σύμμαχος της κυβέρνησης Τραμπ

Ο Μπιν Σαλμάν είχε στενούς δεσμούς με μέλη της κυβέρνησης Τραμπ. Μάλιστα, ο πρίγκιπας πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρό και ανώτερο σύμβουλο του Τραμπ. Ο, τότε, πλανητάρχης επαίνεσε τον Μπιν Σαλμάν, λέγοντας: «Γίναμε πολύ καλοί φίλοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Το 2018 η παγκόσμια κοινή γνώμη «πάγωσε» από τη στυγερή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του καθεστώτος στο Ριάντ. Τότε, ο Τραμπ υποστήριξε τον εταίρο του. Χαρακτήρισε φυσικά τη δολοφονία ως «φρικτό έγκλημα». Όμως, παρά τις εκκλήσεις της Ουάσιγκτον για σκληρή στάση απέναντι στον Μπιν Σαλμάν, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υποστήριξε ότι:

Η Σαουδική Αραβία είναι «μεγάλος παραγωγός θέσεων εργασίας» στις ΗΠΑ κι αγοραστής αμερικανικών προϊόντων.

Ο “εκβιαστής” διάδοχος και το διαζύγιο του Μπέζος

Το 2020 το αμερικανικό ταμπλόιντ National Enquirer δημοσίευσε προσωπικά sms του ιδρυτή της Amazon, Τζέφρι Μπέζος. Αυτά, «πρόδωσαν» την εξωσυζυγική σχέση που διατηρούσε. Σύμφωνα με πραγματογνώμονες που εξέτασαν το τηλέφωνο του Αμερικανού μεγιστάνα, υπεύθυνος για το χακάρισμα ήταν ο Μπιν Σαλμάν.

Οι δύο ισχυροί άντρες φαίνεται πως είχαν φιλική συνομιλία μέσω της εφαρμογής WhatsApp, στην οποία αντάλλασσαν βίντεο. Όμως ένα από τα βίντεο που έστειλε ο πρίγκιπας ήταν παγιδευμένο με κακόβουλο λογισμικό. Έτσι, απέκτησε πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα του Μπέζος. Λίγους μήνες αργότερα, αποδείχτηκε ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ταμπλόιντ National Enquirer διατηρούσε ταυτόχρονα στενές επαφές με τον Μπιν Σαλμάν. Ωστόσο ο Μπέζος, υπό το φως του σκανδάλου, δημοσιοποίησε μόνος του όλα τα επίμαχα sms. Παράλληλα, κατήγγειλε εκβιασμούς από το ταμπλόιντ, στους οποίους δεν ενέδωσε.