Χαμό στη Γαλλία προκάλεσε η παρουσίαση της νέας φανέλας της Εθνικής για το Euro 2024, εξαιτίας του μεγέθους του …πετεινού
Στη Γαλλία, μεταξύ των φιλάθλων και οπαδών της Εθνικής, έχουν την τιμιτική τους οι …κοκορομαχίες. Αιτία στάθηκε η παρουσίαση του νέου kit των τρικολόρ, με αφορμή το Euro 2024. Το μήλο της έριδος στις αντιπαραθέσεις των Γάλλων φιλάθλων, δεν είναι άλλο από τον πετεινό στο ύψος της καρδιάς, στη φανέλα. Συγκεκριμένα το μέγεθός του, που αναλογικά είναι πραγματικά τεράστιο.
Η νέα φανέλα της Γαλλίας που θα φορεθεί στο Euro 2024, παρουσιάστηκε στο πρόσφατο φιλικό με την Χιλή. Από την πρώτη ματιά διακρίνει κανείς το …ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τα χρώματα δεν έχουν υποστεί κάποια αλλαγή. Αυτό που προκάλεσε τεράστια εντύπωση είναι ο τεράστιος πετεινός στο αριστερό μέρος της μπροστινής πλευράς.
Just noticed the size of the badge on the France shirt. Massive cock. 🇫🇷🐓 pic.twitter.com/hFh4lo9ANX
— Kit Crimes ⚽️ (@KitCrimes) March 18, 2024
Οι αντιδράσεις των φιλάθλων στα social media είναι ταυτόχρονα αιχμηρές και ξεκαρδιστικές. Μια απο αυτές που ξεχωρίζουν αναφέρει:
«Το μέγεθος του πετεινού είναι τεράστιο. Ίσως έχουμε χορηγία από τα KFC τώρα και δεν το ξέρουμε».
Ενώ μια άλλη:
«Είναι τόσο μεγάλος που μπορεί να μπει στο φούρνο για μια τετραμελή οικογένεια!»
Όπως και να έχει, ο πετεινός αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο για τη Γαλλία. Μάλιστα, μετά τη Γαλλική Επανάσταση αντικατέστησε τον κρίνο, το σύμβολο της βασιλείας. Μπορούμε να τον δούμε στην κορυφή πολλών μνημείων πεσόντων στη Γαλλία.
Η ιστορία του πετεινού ως σύμβολο
Γυρνώντας αρκετούς αιώνες πίσω στον χρόνο, διαπιστώνουμε πως από την αρχαιότητα ο πετεινός συμβόλιζε τους Γαλάτες. Μάλιστα, οι Ρωμαίοι εκείνης της εποχής, χλεύαζαν τους Γαλάτες για αυτό. Βλέπετε, στα λατινικά η λέξη gallus, σημαίνει και κόκκορας ή πετεινός.
Στα χρόνια του Χριστού και αρκετά αργότερα, ο πετεινός ισχυροποιήθηκε ως σύμβολο. Όπως αναφέρεται στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ο Ιησούς προειδοποίησε τον Πέτρο, ότι θα τον απαρνηθεί τρεις φορές πριν από το πρώτο λάλημα του πετεινού. Ετσι, θεωρήθηκε το πουλί του φωτός και της πίστης, ο εχθρός του κακού και του σκότους.
Καθώς τα χρόνια περνούσαν, ο πετεινός υιοθετήθηκε από αρκετούς Γάλλους βασιλείς. Μάλιστα, από το 1830 και μετά απέκτησε ουσιαστική δύναμη και μεγάλη δημοφιλία. Στις 30 Ιουλίου του ίδιου έτους, αποφασίσθηκε μέσω διατάγματος, πως ο πετεινός πρέπει να εμφανίζεται στα κουμπιά των πανωφορίων και στις σημαίες της γαλλικής εθνικής φρουράς.
Στα χρόνια μας βρήκε το δρόμο και για το στήθος των Γάλλων ποδοσφαιριστών.