You are currently viewing Η European Super League επιστρέφει, με καινούργιο πλάνο

Η European Super League, μετά από επιστολή της, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να επιστρέφει. Οι άνθρωποι της ανακοινώνουν ξανά τα σχέδια τους, με μερικές ριζικές αλλαγές και συνεχίζουν την κόντρα, απέναντι στην UEFA.

Στις αρχές του 2021 ανακοινώθηκε η ίδρυση της European Super League, από δώδεκα απ’ τις μεγαλύτερες ομάδες τις Ευρώπης. Αυτές ήταν οι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Τότεναμ και Άρσεναλ.

Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε μεγάλη οργή, από την UEFA και τις περισσότερες, ποδοσφαιρικές συνομοσπονδίες. Πάνω απ’ όλους όμως, εξοργήστηκαν οι οπαδοί. Σχεδόν ομόφωνα οι φίλοι του ποδοσφαίρου, δεν ήθελαν να στηρίξουν τις μεγάλες ομάδες και τα σχέδια τους, να αλλάξουν το άθλημα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες από τις ομάδες, που συμμετείχαν, να αποχωρήσουν από το πρότζεκτ. Οι ομάδες που έμειναν, παρά τις απειλές της UEFA, ήταν η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους.

Η Μεγάλη Αλλαγή 

Η αλήθεια είναι, ότι τον κύριο λόγο που ο κόσμος κατέκρινε την διοργάνωση, είναι κάτι που έχουν επιχειρήσει να διορθώσουν. Μέσω της επιστολής τους, δείχνουν πως απέκλεισαν το σχέδιο να είναι μόνιμα τα μέλη της διοργάνωσης. Κάνουν λόγο για μια ανοιχτή ποδοσφαιρική Λίγκα, η οποία έχει σκοπό να βάλει τέλος, στα αποκαλούμενα “αχρείαστα” παιχνίδια.

Στην επιστολή, αναφέρουν επίσης, πως θεωρούν, ότι κάθε ομάδα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει το δικό της εμπορικό μέλλον. Και κατακρίνουν, το τωρινό μοντέλο των διοργανώσεων της UEFA.

Το Χρηματικό Κίνητρο 

Ένας παράγοντας που σίγουρα είναι σημαντικός ως αναφορά την European Super League, είναι ο χρηματικός. Είχε συζητηθεί και στις αρχές του 2021 πως, ένα τέτοιο εγχείρημα, θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια χρηματικά κέρδη. Κάτι που πολλές ομάδες χρειάζονται, λόγω της πανδημίας και την ευάλωτη οικονομική κατάσταση που έχουν έρθει πολλές ομάδες.

Το Άλυτο Πρόβλημα 

Υπάρχει όμως και ένα πρόβλημα το οποίο δεν λύνεται, με τις αλλαγές που έγιναν. Το πρόβλημα αυτό είναι, η υποβάθμιση, των εγχώριων πρωταθλημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, θα υπάρχει μικρότερο ενδιαφέρον για τα εγχώρια πρωταθλήματα, κυρίως από τους παίκτες και τους θεατές.

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα στις μικρές ομάδες και να ρίξει την ποιότητα όλων των πρωταθλημάτων. Έτσι δημιουργούνται πολλά περισσότερα προβλήματα από ότι επιλύονται, κάνοντας καλό μόνο στις μεγαλύτερες και πλουσιότερες ομάδες.

Αυτή τη φορά οι άνθρωποι της European Super League επανέφεραν το πρότζεκτ. Και πλέον φαίνονται αποφασισμένοι να τα βάλουν ξανά με την UEFA, με το αναθεωρημένο σχέδιο τους.