Έρευνα του υπουργείου Υγείας δείχνει πως περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα, έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας
Το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από πρόσφατη έρευνα που έκανε. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας σοκάρουν. Σύμφωνα με αυτά, στην Ελλάδα αυτή τη τη στιγμή, περίπου 2,5 εκατομμύρια πολίτες παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.
Συγκρινόμενα αυτά τα αποτελέσματα με άλλα παλιότερα θα δούμε πως οι ψυχικές διαταραχές αυξήθηκαν κατακόρυφα τα τελευταία τρία χρόνια. Από το, προ-πανδημίας, 5% του πληθυσμού φτάσαμε πλέον στο 22,8% των συμππολιτών μας που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα. Αυτό μεταφράζεται πως 1 στους 4 πολίτες στην Ελλάδα, έχει κάποιο θέμα ψυχικής υγείας.
Η υφυπουργός Υγείας, υπεύθυνη για τη μεταρρύθμιση της ψυχικής υγείας, Ζωή Ράπτη σε συνέντευξη της είπε:
«Η πανδημία επηρέασε μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Σε έρευνες που έχουν γίνει φάνηκε ότι όχι μόνο όσοι έμειναν σπίτι κατά τη διάρκεια των αυστηρών lockdown, αλλά και όσοι εργάζονταν, βίωσαν έντονη πίεση και στρες. Ως εκ τούτου, προκλήθηκαν ψυχικές διαταραχές»
Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως οι πολίτες αντιμετωπίζουν, σε ποσοστό:
- 15% αγχώδεις διαταραχές
- 7% εξάρτηση από αλκοόλ και άλλες ουσίες
- 6% βαριά κατάθλιψη
- 3% παιδοψυχιατρικές καταστάσεις
- Περίπου 1% με 2% διπολική διαταραχή
- 1% σχιζοφρένεια και ψυχώσεις
- 1% ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
- 1% άνοια
- 5% με 10% άλλες ψυχικές διαταραχές.
Κέντρα ημέρας ειδικά για εργαζομένους
Το υπουργείο μπροστά σε αυτά τα στοιχεία, ξεκινάει άμεσα τη λειτουργία 4ων ειδικών μονάδων, ειδικών για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες. Ένα έργο, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.
Τα 3 από αυτά τα κέντρα θα λειτουργούν στην Αττική (συγκεκριμένα στον Πειραιά, το Αιγάλεω και την Αθήνα) κι ένα στη Θεσσαλονίκη.
«Τα κέντρα αυτά θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη σε απασχολούμενος, είτε με τη μορφή ατομικής συμβουλευτικής, είτε ως ομαδική ψυχοθεραπεία», εξηγεί η κυρία Ράπτη.
Επίσης, με κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 106 δομές, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. Από αυτές, οι 7 είναι μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης, οι 10 Κινητές Μονάδες, τα 21 κέντρα Ημέρας και τα 15 οικοτροφεία και ξενώνες.
Οι μονάδες Ψυχικής Υγείας που πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία είναι:
- 12 Οικοτροφεία και 1 ξενώνας για ενήλικες με σοβαρές ψυχικές διαταραχές
- 8 Μονάδες έγκαιρης παρέμβασης για την ψύχωση
- 6 κέντρα ημέρας και 5 κινητές μονάδες υποστήριξης ενηλίκων
- 4 κέντρα ημέρα για υποστήριξη εργαζομένων
- 2 κέντρα ημέρας για τη στήριξη της οικογένειας
- 6 κέντρα ημέρα και 1 κινητή μονάδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, εκ των οποίων τα 2κέντρα ημέρας αφορούν τις διατροφικές διαταραχές και άλλα 2 κακοποιημένα παιδιά
- 1 κέντρο ημέρας για παιδιά και εφήβους με νεοπλασματικές ασθένειες
- 3 ξενώνες παραβατικών εφήβων
- 8 οικοτροφεία, 6 κέντρα ημέρας και 4 κινητές μονάδες για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, τόσο για την υποστήριξη ασθενών, όσο και των συγγενών και φροντιστών τους.