You are currently viewing Εισαγγελέας Αρείου Πάγου:  Έκτακτη παρέμβαση του για τις φωτιές!

Ο Εισαγγελέας Αρείου Πάγου, ζητά να συγκεντρωθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κ. Πλιώτας αναφέρει με σαφή τρόπο στην παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, πως:

υπάρχουν υπόνοιες για σκόπιμη και μάλιστα οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα.

Αυτό ακριβώς είναι που συζητούν οι Έλληνες πολίτες μεταξύ τους, τις τελευταίες μέρες. Δηλαδή πως είναι καταφανές αυτό που συμβαίνει. Πίσω από την τεράστια αλυσίδα νέων μετώπων που ξεπηδούσαν το ένα μετά το άλλο σε όλη την επικράτεια, υπάρχουν συμφέροντα. Πιθανότατα κάποιο οργανωμένο δίκτυο εμπρηστών.

Συγκεκριμένα, ο Εισαγγελέας ζητά:

«να συγκεντρωθούν όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης».

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση, δεν ακούγεται ούτε κιχ. Ούτε μια σοβαρή τοποθέτηση ή μια ενημέρωση για τους απανωτούς εμπρησμούς. Ούτε και για το ποιοι μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτούς. Κρατούν στο σκοτάδι μια κοινωνία που αγωνιά για την εθνική ασφάλεια και ρίχνουν συνεχώς το φταίξιμο στην… κλιματική αλλαγή.

Ωφέλιμο θα είναι οι έρευνες να στραφούν και προς τις άδειες που δόθηκαν σε μεγαλεργολάβους. Αυτές που δόθηκαν για Αιολικά πάρκα στις περιοχές που κατακάηκαν στην Εύβοια. Επίσης, ας μην ξεχνούμε πως η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υπέγραψε τη δυνατότητα εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις που θεωρούνται αναδασωτέες.

Ας ελπίσουμε πως για μια φορά θα αποδοθεί αληθινή δικαιοσύνη σε αυτόν τον τόπο. Εδώ που – έως τώρα- όλες οι καταστροφές έχουν μείνει με αναπάντητα ερωτήματα. Οι υπαίτιοι, είτε κρύβονται εντός συνόρων, είτε εκτός, πρέπει να γίνουν γνωστοί στον ελληνικό λαό.

Και πάνω απ’ όλα να μην χρησιμοποιηθούν τέτοιες έρευνες για να τις μετατρέψουν κάποιοι σε ένα φευγαλέο «κυνήγι μαγισσών». Έναν τρόπο να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο δίνοντας άλλοθι σε εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης, που οδήγησαν σε αυτόν τον όλεθρο.

Αυτή είναι ολόκληρη παραγγελία του Εισαγγελέα  κ. Πλιώτα προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και προς την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής:

Υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες. Ως συνέπεια προκλήθηκαν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας). Επίσης σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές. Μάλιστα, με κίνδυνο για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας. Τ παραπάνω, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα. Κάτι σκόπιμο και όχι απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.

Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ. Παράλληλα βεβαίως. Και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ.. Να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης. Δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ:

Συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού(άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β,γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο. Άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεωνκ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.

Για την πρόοδο της προανάκρισης κατά το σχηματισμό της συναφούς ποινικής δικογραφίας, η Εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών θα ενημερώνει τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Βασίλειος Η. Πλιώτας.