You are currently viewing e-food: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων
Χαμός στα social media από την απόφαση της e-food να κρατήσει μόνο τους ταχυμεταφορείς οι οποίοι θα δεχθούν τη μετατροπή της σχέσης εργασίας προκειμένου να δουλέψουν πλέον ως freelancer χωρίς δικαιώματα.

Η e-food τα τελευταία χρόνια προσέφερε αυξημένες αμοιβές κατά 30% για 4ωρη ή 8ωρη απασχόληση, στολή και άλλες παροχές. Έτσι κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ντεληβεράδων. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που οι περισσότερες ψησταριές της γειτονιάς δε μπορούσαν να βρουν ταχυμεταφορείς.

Ωστόσο αυτές τις μέρες προκάλεσε αρνητικό θόρυβο η τελευταία κίνηση της εταιρείας. Με μύνημά της ενημέρωσε τους υπαλλήλους της ότι μετά τη λήξη της σύμβασής τους θα πρέπει να επιλέξουν άλλο μοντέλο συνεργασίας.

Συγκεκριμένα οι  εργαζόμενοι έλαβαν email για το μέλλον της συνεργασίας τους. Αυτό τους ενημέρωνε ότι το e-food δε θα προχωρήσει σε ανανέωση της σύμβασης που είχαν ως μισθωτοί εργαζόμενοι. Αν θέλουν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα συνεργατών.

Θέλουμε να συνεχίσεις να εργάζεσαι ως freelancer. Θα έχεις την ευελιξία να διαμορφώσεις τις ώρες εργασίας σου και να αυξήσεις τις αποδοχές σου. Σε διαφορετική περίπτωση θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασης. Παρακαλώ να μας ενημερώσεις άμεσα μέσω ticket για την αποδοχή του παραπάνω, προκειμένου να σε ενημερώσουμε για τα επόμενα βήματα.

e-food

e-food: Αλλάζει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων

Αντιδράσεις

Σε ερώτηση που έκανε το σωματείο των εργαζομένων του κλάδου για την αιτία της αλλαγής μοντέλου, η εταιρία απάντησε ότι μετά την  αξιολόγηση των προφίλ των εργαζόμενων έκρινε ότι δεν ήταν αποδοτικοί.

Αξίζει να σημειώνουμε ότι η επίσης γνωστή πλατφόρμα Wolt είχε εξ αρχής υιοθετήσει το μοντέλο των freelancer.

Σημαντικό ρόλο στην απόφαση της e-food έπαιξε ο πρόσφατος νόμος Χατζηδάκη για την προστασία της εργασίας. Ο νόμος αυτός προέβλεπε αυστηρότερες προϋποθέσεις για τη σύναψη συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων στις πλατφόρμες. Προέβλεπε όμως και τη δυνατότητα συνεργασίας με σύμβαση έργου. Στη περίπτωση αυτή ο «συνεργάτης» δεν έχει δικαιώματα (αποζημίωση, δώρα, επιδόματα). Επίσης, δεν καλύπτεται από το σωματείο.

Η e-food προσπάθησε να ξεφύγει από το αυστηρότερο πλαίσιο συμβάσεων της μισθωτής εργασίας ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτες οι πλατφόρμες, υιοθετώντας το μοντέλο των συνεργατών, το οποίο σύμφωνα με τους συνδικαλιστές θα αποτελέσει «κερκόπορτα» για την ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση των εργασιακών σχέσεων.

To e-food έχει υπερεκτιμήσει το πόσο μπορεί να εκβιάσει τους εργαζόμενους. Τους ξεσήκωσε να παρατήσουν την εργασία τους σε άλλα μαγαζιά. Προσφέροντας,η αλήθεια είναι, ελκυστικό πακέτο αποδοχών και παροχών. Αφού εδραιώθηκε στην αγορά, τώρα μετατρέπει τους εργαζόμενους σε freelancers. Mε πρόσχημα ένα απαράδεκτο σύστημα αξιολόγησης, ξεσκαρτάρει από το δαπανηρό υποτίθεται προσωπικό και σχεδόν εκβιαστικά του αλλαζει τη σύμβαση. Για μας ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο. Ακόμα και οι απαράδεκτες διευκολύνσεις που έκανε ο τελευταίος εργασιακό νόμος σε αυτού του είδους τις πλατφόρμες δεν ήταν αρκετές να καλύψει τη βουλιμία τους για περισσότερα κέρδη σε βάρος των εργαζομένων.

γραμματέας τύπου της ΓΣΕΕ Δημήτρης Καραγεωργόπουλος