You are currently viewing Δημοτικές εκλογές 2023: Αυτοί είναι οι νέοι δήμαρχοι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δημοτικές εκλογές 2023: Ολικληρώθηκε και ο β’ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών που έφερε ανατροπές και εκπλήξεις με νέους δημάρχους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δημοτικές εκλογές 2023: Ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά και την ολοκλήρωση υου β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νέα πρόσωπα στα δημαρχεία των Αθηνών αλλά και της Θεσσαλονίκης. Στη δε Αθήνα, τον Κώστα Μπακογιάννη αντικαταστά στη θέση του δημάρχου ο Χάρης Δούκας. Ανατροπή όμως είχαμε και στη Θεσσαλονίκη, όπου τη θέση του Κων/νου Ζέρβα στο δημαρχείο παίρνει πλέον ο Στέλιος Αγγελούδης. Ας γνωρίσουμε όμως καλύτερα τους 2 νέους δημ΄ρχους των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της χώρας μας.

Δήμος Αθηνών: Χάρης Δούκας

Ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος με τον συνδυασμό “Αθήνα Τώρα”, είναι ο νέος δήμαρχος της πρωτεύουσας. Συγκέντρωσε ποσοστό 55,96% έναντι 44,04% του Κώστα Μπακογιάννη, με τον συνδυασμό “Αθήνα Ψηλά”.

Βιογραφικό

Ο Χάρης (Χρυσόστομος) Δούκας, γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα. Είναι Μηχανολόγος Μηχανικός και Καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Ελλάδα.

Το πεδίο ειδίκευσης του Δρ. Χάρη Δούκα σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική. Τα μοντέλα πολιτικής που έχει αναπτύξει χρησιμοποιούν γλωσσικές μεταβλητές για να ενσωματώσουν στοιχεία της ανθρώπινης συμπεριφοράς στη χάραξη πολιτικής, Στόχος του, ο σχεδιασμός πολιτικών που μπορούν και ακούνε «τι θέλουν οι πολίτες».  Φιλοδοξεί έτσι να συμπεριλάβει «τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες», στοιχεία σημαντικά για την επιτυχία.

Διακρίσεις

Ο Χάρης Δούκας έχει λάβει βραβεία για τις επιδόσεις και το έργο του από το:

  • Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ),
  • ΕΜΠ,
  • ΑΠΘ,
  • Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος,
  • Ελληνική Εταιρεία Επιχειρησιακής Έρευνας (ΕΕΕΕ)
  • Παγκόσμιο Συνέδριο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.

Τέλος, είναι επίσης Διευθυντής Γραφείου της εξαμελούς εθνικής επιτροπής Ελλάδας του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ενέργειας (WEC) από το 2020. Ταυτόχρονα, αποτελεί και τακτικό της μέλος από το 2016, ενώ είναι μέλος προγράμματος του WEC από το 2022.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Στέλιος Αγγελούδης

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είναι πλέον, ο Στέλιος Αγγελουδης.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επί δεκαετίες είναι γνωστός σε όσους ασχολούνται με τα διοικητικά του ελληνικού αθλητισμού. Επί μία δεκαετία διετέλεσε πρόεδρος της Ομοσπονδίας χάντμπολ. Επί πρόσθετα, κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, και εντεταλμένος σύμβουλος στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Επίσης, ήταν αυτός που δημιούργησε και το Ολυμπιακό Μουσείο.

Βιογραφικό

Ο Στέλιος (Στυλιανός) Αγγελούδης γεννήθηκε στην Άνω Πόλη, όπου και κατοικεί μέχρι σήμερα. Είναι παντρεμένος με την Βίκυ Τσομάκου και έχουν 2 παιδιά. Την Ελίνα και τον Κωνσταντίνο.

Σπούδασε Νομικά και άσκησε για πολλά χρόνια δικηγορία. Έχει υπηρετήσει ως νομικός σύμβουλος στην ΕΡΤ3, ενώ διετέλεσε Ειδικός Γραμματέας Αθλητισμού Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού και Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τις θέσεις αυτές συνέδεσε το όνομα του με σημαντικά έργα. Τη δημιουργία δεκάδων αθλητικών υποδομών, όπως το Ποσειδώνιο και το μοναδικό στην Ευρώπη αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο για Άτομα με Αναπηρία, το ΚΑΠΠΑ. Το νομοθετικό πλαίσιο για το ηλεκτρονικό εμπόριο και τη μεταφορά της Λαχαναγοράς από το κέντρο της Θεσσαλονίκης στο χώρο που είναι σήμερα.