You are currently viewing Δημήτρης Λιγνάδης: Στο εδώλιο κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς – Αρχίζει η δίκη (+vid)

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου παρουσιάστηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης κατηγορούμενος για τέσσερις βιασμούς.

Διετέλεσε το πρόσωπο του Εθνικού Θεάτρου. Οι παραστάσεις που σκηνοθέτησε, έφτασαν να απασχολήσουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. Άλλοτε με διθυραμβικές και άλλοτε με περιφρονητικές κριτικές, ο Δημήτρης Λιγνάδης βρέθηκε στο επίκεντρο του ελληνικού θεάτρου. Ιδιαιτέρως δε το χρονικό διάστημα που παρέμεινε στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Η απόλυτη λάμψη και γκλαμουριά. Συνεχείς δημοσιεύσεις με φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Όλα αυτά φυσικά, πολύ πριν χαρακτηριστεί “επικίνδυνος άνθρωπος”. Όμως, η λάμψη αυτή ανήκει ανεπιστρεπτί στο παρελθόν. Πλέον, ο μόνος ρόλος που του επιφυλάσσεται είναι αυτός του κατηγορούμενου για σεξουαλικής φύσης αδικήματα. Γιαυτά τα εγλήματα μάλιστα βρέθηκε σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα ο Δημήτρης Λιγνάδης έφτασε στο δικαστήριο λίγο μετά τις 9:00 το πρωί της Παρασκευής. Μάλιστα μπήκε στην αίθουσα φορώντας χειροπέδες.

Σε περίπου έξι μήνες ολοκληρώνεται το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης του σκηνοθέτη Δημ. Λιγνάδη. Αυτό είναι που οδηγεί την ελληνική Δικαιοσύνη στο να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στους χρόνους που θα απαιτηθούν για την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Κι αυτό παρά τις δηλώσεις του συνηγόρου του Αλ. Κούγια. Ο τελευταίος εδώ και μέρες έχει ανακοινώσει ότι οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν θα του επιτρέψουν να βρίσκεται εντός της δικαστικής αίθουσας ολόκληρη τη σημερινή ημέρα. Γιαυτό το λόγο και δηλώνει υποχρεωμένος να αιτηθεί πολυήμερη διακοπή. Σύμφωνα με το συνήγορο πάντως, ο κατηγορούμενος επιθυμεί να ξεκινήσει η δίκη του. Μάλιστα την θεωρεί αποτέλεσμα πολιτικής δίωξης, όπως έχει εξηγήσει στο παρελθόν.

Το χρονικό της υπόθεσης

Εκτός όμως, από το Δημ. Λιγνάδη και το συνήγορο του, στο δικαστήριο αναμένεται να βρεθεί και ο Γ. Βλάχος. Ένας εκ των δικηγόρων που έχει αναλάβει την υποστήριξη της κατηγορίας για την πλευρά των θυμάτων. Θα επιχειρήσει να ενισχύσει το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί κατά του σκηνοθέτη, αποδίδοντάς του το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή. Το δικαστήριο καλείται να συνεκδικάσει τις τέσσερις υποθέσεις με τις οποίες βαραίνεται ο Δημήτρης Λιγνάδης.

Η κατάρρευση του προσωπείου ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο. Στις αρχές Φεβρουαρίου του 2021, δημοσιεύθηκε η πρώτη συνέντευξη – καταγγελία σε βάρος του κραταιού τότε Λιγνάδη. Ελάχιστες ημέρες, μετά, ακόμη ένας άνδρας καταγγέλει το Δημ. Λιγνάδη για παρόμοια αδικήματα, καταθέτοντας και μήνυση. Οι καταγγελίες είναι ιδιαίτερα σοβαρές. Ο χρόνος δε, που εμφανίζονταν να τελέστηκαν οι σεξουαλικές κακοποιήσεις, δεν έδινε περιθώρια ελέγχου στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Οι εξελίξεις όμως, τρέχουν με τη μορφή χιονοστιβάδας. Πλέον στις εισαγγελικές αρχές προσήλθε ο πρώτος άνδρας, ο οποίος θέλησε να καταγγείλει τις στιγμές κακοποίησης που έζησε κατά την εφηβική του ηλικία στα χέρια του κατηγορούμενου. Πλέον η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της το απαραίτητο υλικό για να συνεχίσει την έρευνα της. Αντιλαμβανόμενος τα όσα επρόκειτο να ακολουθήσουν, ο Δημ. Λιγνάδης προσήλθε προτού εκδοθεί ένταλμα σύλληψης ενώπιον της αστυνομίας, δηλώνοντας ότι είναι στη διάθεση των αρχών και επιστρέφει στο σπίτι του.

Η παραπομπή σε δίκη

Το ίδιο απόγευμα, συλλαμβάνεται και οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης, αντιμέτωπος με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο, το οποίο περιέγραφε έναν άνθρωπο που στόχευε αγόρια με κοινωνικά, οικογενειακά ή κοινωνικά προβλήματα, ευάλωτα και ανήλικα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εγκληματική του φύση. Αγόρια που βρίσκονταν στην εφηβεία. Άτομα που διακαώς ζητούσαν έναν τρόπο να βγουν από τη φτώχεια και τον πόνο της καθημερινότητας τους. Αγόρια που θαμπώναν μπροστά στο σκηνοθέτη – ηθοποιό – συνομιλητή διασήμων. Αγόρια που πίστευαν ότι βρήκαν τη διέξοδο στα πρόσωπο του Δημ. Λιγνάδη.

Η εισαγγελική λειτουργός, αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα που ακολούθησε, περιέγραψε λεπτομερώς τον τρόπο που ο κατηγορούμενος σκηνοθέτης φέρεται να προσέλκυε τα ανήλικα αγόρια και με τη χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών ή απλά προσφέροντας ένα σπίτι για να ζουν, κατάφερνε αυτό που επιθυμούσε. Αν και ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει απολογούμενος ότι: “ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε σεξουαλική επαφή, με ή χωρίς τη συναίνεση τους, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε είχα ούτε διέθετα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία”, οι δικαστικές αρχές “βλέπουν” μία μεθοδική προσέγγιση των θυμάτων, προκειμένου να επιτευχθεί η αποσιώπηση της σεξουαλικής κακοποίησης.