You are currently viewing Αποκλειστικό: Η καλύτερη ακαδημία της Ελλάδας, συναντάει την καλύτερη σχολή ποδοσφαίρου

Αποκλειστικό: Μια εκ βαθέων συζήτηση με τον κόουτς και ιδιοκτήτη της καλύτερης ακαδημίας αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα

Αποκλειστικό: Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την, πρωτόγνωρη είναι αλήθεια για τα ελληνικά δεδομένα, διάθεση του ΠΑΟΚ. Αυτή που προωθεί στην Α’ ομάδα (δίνοντας τους μάλιστα και πολύ χρόνο συμμετοχής) νεαρούς παίκτες. Παίχτες, προερχόμενους κυρίως από τα σπλάχνα του συλλόγου, από τα μικρότερα αναπτυξιακά τμήματα.

Και σαφώς είναι άξιοι συγχαρητήριων όσοι έχουν μεσολαβήσει από οποιοδήποτε πόστο, ώστε να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Είναι κάτι που ξεκάθαρα δίνει άλλη πνοή και ελπίδα στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο των εκατοντάδων προβλημάτων και των αναρίθμητων μισθοφόρων!

Πλέον ο δικέφαλος του βορρά αρχίζει και θεμελιώνει όλη αυτή την προσπάθεια με μια διαφορετική φιλοσοφία. Με μια προσέγγιση που μοιάζει με τις αντίστοιχες των μεγάλων ευρωπαϊκών συλλογών.

Μια πτυχή αυτής της νέας προσέγγισης είναι και η ανεύρεση σε πανελλήνια εμβέλεια παικτών. Αυτό γίνεται μέσα από την επαφή με σχολές ποδοσφαίρου (επίσημα συνεργαζόμενες ή μη).

Αποκλειστικό – Diamonds Soccer School

Στην ιδιωτική εκπαίδευση νεαρών παικτών τα τελευταία 6 χρόνια δραστηριοποιείται μια συγκεκριμένη σχολή. Μια σχολή που σε πανελλήνια εμβέλεια έχει ξεχωρίσει ξεκάθαρα με το έργο και τη διαδρομή της. Με συνεχείς διακρίσεις των γκρουπ της αγωνιστικά σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, με δεκάδες παίκτες της που κατά καιρούς έχουν στελεχώσει τις μεγάλες ελληνικές ΠΑΕ.

Βέβαια υπάρχει κι ένα  οξύμωρο σε αυτή την περίπτωση. Το επίπεδο της δουλειάς και της εκπαίδευσης σε ηλικίες κάτω των 15 ετών κατά την γνώμη πολλών που είναι γνωστές του παιδικού ποδοσφαίρου, ξεπερνάει ακόμη και εκείνο των μεγάλων αθηναϊκών ΠΑΕ. Τηρουμένων των αναλογιών, βεβαίως..

Αυτό είναι ένα γεγονός που έχει “ερεθίσει” αρκετά κατά καιρούς πολλούς. Έχει εξάρει το ενδιαφέρον για το πως κάθε φουρνιά των DIAMONDS τα τελευταία χρονιά έχει αυτή την πρωτόγνωρη για ιδιωτική σχολή στόφα σπουδαίων και ανταγωνιστικών ομάδων. Και τα παιδιά που αγωνίζονται με το διαμάντι στο στήθος δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν συνομήλικους τους σε μεγάλους συλλόγους!

Τι γίνεται όμως όταν η ποιοτικότερη ακαδημία της Ελλάδος συναντά την ποιοτικότερη σχολή; Πόσα πολλά μπορούμε να περιμένουμε όταν διασταυρώνονται οι δρόμοι τους;

Αυτή την απάντηση και κάποιες ακόμη θα μας δώσει ο ιδρυτής και επικεφαλής της σχολής των διαμαντιών Αθανασίου Διαμαντής. UEFA A LEVEL πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Διεθνής με τις μικρές εθνικές ομάδες και απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Αποκλειστικό: Η καλύτερη ακαδημία της Ελλάδας, συναντάει την καλύτερη σχολή ποδοσφαίρου

Αποκλειστικό –  Ερ: κόουτς καλησπέρα, ξεκινάω με την τελευταία παράγραφο της εισαγωγής. Πως και με ποιο τρόπο προέκυψε η επαφή με την ομάδα του ΠΑΟΚ;

Απ: Καλησπέρα και από εμένα. Πέρασαν 6 χρόνια απο την δημιουργία της σχολής το 2017. Πιστεύω πως είναι η πρώτη φορά που μπορώ να μιλήσω για κάτι τέτοιο. Αν και όπως αναφέρατε από τη δική μας σχολή κατά καιρούς πέρασαν δεκάδες παιδιά που μξεχώρισαν. Με τον “έναν” ή τον “άλλο” τρόπο. Που πήγαν σε ένα επόμενο κεφάλαιο της καριέρας τους. Εννοώ μια μεγάλη ΠΑΕ.

Πιστεύω πως ο σκοπός της εκπαίδευσης σε εμάς δεν έχει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Ούτε 1, ούτε 2 έτη. Όσο καλός ή επιδέξιος είναι ο νεαρός αθλητής.

Για να μπορεί να πάρει όλη την ουσία και τα εφόδια από το δικό μας πρόγραμμα, νομίζω πως η ηλικία των 15-16 ετών είναι αυτό το ορόσημο. Για να είναι έτοιμος σε πολλά επίπεδα. Ακόμα και στο ψυχικό κομμάτι.

Οι στόχοι σε κάθε προπόνηση, για το κάθε παιδι ξεχωριστά έχει ξεκάθαρα μια διαδρομή.

Δυστυχώς η νοοτροπία μας σαν λαός και η έξαρση φαινομένων “λαοπλάνων” και “καταφερτζήδων”, είναι πλέον μεγάλη μάστιγα. Δυστυχώς, το αναπτυξιακό ποδόσφαιρο δεν κατάφερε να ξεφύγει από αυτό.

Η ανάγκη για την ανεύρεση ενός σωστού επόμενου επιπέδου για τα παιδιά της σχολής που θα διακριθούν. Όπως και η άκρως επαγγελματική προσέγγιση με σεβασμό στο έργο και στον καθημερινό μας αγώνα. Αυτά τα στοιχεία είδαμε από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ. Καθώς φυσικά και αυτά που όλη η Ελλάδα βλέπει στην πράξη. Παιδιά να είναι ακόμη σε σχολικές αίθουσες και να παίζουν στην Α’ ομάδα ενός συλλόγου που χτυπάει πρωτάθλημα στη Superleague. Αυτοί είναι οι βασικοί λόγοι που έγινε αυτή η επαφή!

Αποκλειστικό – Ερ: Αναφέρατε πριν την φράση με τον έναν ή τον άλλο τρόπο; Τι εννοείτε; Πως μπορεί ένα παιδί που εκπαιδεύεται στη σχολή σας να πάει καπου αλλου, ετσι αυθαίρετα; Πως είναι η διαδικασία;

Απ: Όπως ανάφερα το μεγάλο ζήτημα, πέρα όλων αυτών που ήδη ξέρουμε για το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η νοοτροπία μας. Μια χώρα τόσο ευλογημένη από ήλιο, θάλασσα και καθαρό ουρανό κάπου έπρεπε να “χάνει”!

Ζούμε σε ένα κράτος που, όπως όλοι παρατηρούμε έχει αφήσει πολλά από τα αυτονόητα στην τύχη. Εννοείται πως δεν θα εξαιρούταν το ποδόσφαιρο.

Δεν θα σοκαριστείτε αν σας πω ότι με την προπονητική, είτε σε αντρικό ερασιτεχνικό επίπεδο, είτε σε υποδομές, το 80% αυτών που φέρονται ως προπονητές δεν έχουν περάσει ούτε απ έξω από σχολή προπονητών! Δεν έχουν καν την τυπική νόμιμη πιστοποίηση. Μπορεί να μην είναι η βασική τους δουλειά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να μπουν όπου δουν φως!

Και εννοείται πως δεν ευθύνονται αυτοί. Να ξεκαθαρίσω πως επίσης δεν σημαίνει ότι ένα δίπλωμα σε κάνει και προπονητή. Απλά, όλο αυτό, είναι δείγμα της αναρχίας και της προχειρότητας αυτού του κράτους. Ακόμη και σε αυτόν τον τομέα.

Και όλο αυτό γίνεται με τις “ευλογίες” των εκάστοτε υπευθύνων. Αλλά και των γονέων. Αυτών που θα έπρεπε  να είναι προσεκτικοί για το που και για γιατί πηγαίνουν το παιδι σε ένα γήπεδο να προπονηθεί οργανωμένα. Όπως ακριβώς είναι προσεκτικοί όταν ψάχνουν γιατρό για το παιδι τους.

Αποκλειστικό – Οι ιδιωτικές προσπάθειες

Αφου λοιπόν δεν γίνονται όλα αυτά, προσπάθειες ιδιωτικές σαν τις δικές μας πάντα θα αφήνουν περιθώριο,ιδιαίτερα στις “μεγάλες” ομάδες να συμπεριφέρονται σαν “μικρές” ομάδες!

Και τι εννοώ..  Εν έτη 2023 θα έπρεπε σε μεγάλα κλαμπ να υπάρχουν στελεχωμένα τμήματα scouting, ερευνας, αξιολογησης, σωστής προσέγγισης, επαγγελματισμός. Δυστυχώς όμως, υπάρχει το φαινόμενο της “αρπαγής της ωραίας Ελένης”, όπως λέω εγώ.

Κρυφά κι ενοχικά. Με το τηλέφωνο στο χέρι. Κι αν ξέρουμε έναν γνωστό, που ξέρει έναν άλλο και αυτός τον πατέρα του παιδιού ή τον υπεύθυνο ή τον προπονητή που ειναι κουμπάρος ενός φίλου και πάει λέγοντας…

Επίσης, δεν γίνεται να περνάει την πόρτα αυτών των ομάδων ο οποιοσδήποτε παίκτης, προπονητής, παράγοντας για ενα ρουσφέτι και ενα τενεκέ λάδι που έλεγαν οι παλιοι!

Κάποια στιγμή όταν αυτο το παιδι θα απορριφθεί θα ειναι μια μη αναστρέψιμη ψυχολογική φθορά. Και σε αυτό, όλοι θα έχουν βοηθήσει.

Ότι αναφέρω εννοείται ότι είναι ξεκάθαρα βιωματικό απο τα χρόνια που είμαι σε αυτόν τον χώρο. Είτε σαν παίκτης είτε σαν προπονητής.
Σίγουρα δεν θα σταματήσει. Είναι σαθρά δομημένο όλο αυτο το αλισβερίσι. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος έλλειψης Ελλήνων παικτών!

Όταν έχεις μάθει από μικρή ηλικία το παιδι στην ίντριγκα, είναι “καμένο” πριν καν βγάλει γενιά.. Κάπου εκεί σταματάνε όλα και έχουμε..παγκοσμιοποιηθεί. Οι δε ομάδες μας, εχουν γίνει ο πύργος της Βαβέλ.

Αποκλειστικό – Ερ: Με την ακαδημία του ΠΑΟΚ τι διαφορετικό είδατε σε όλα όσα περιγράψατε;

Απ: Κατ’ αρχήν θα πω πως ένα πολύ μεγάλο μέρος της επαφής και της πρώτης γνωριμίας έγινε από έναν άνθρωπο που εγώ προσωπικά είχα την τύχη να γνωρίσω σε μια από τις σχολές προπονητών. Εν συνεχεία και προσωπικά. Έναν άνθρωπο που έχει επέμβει στην εξέλιξη πολλών από των πρωτοκλασάτων Ελληνόπουλων που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια από τον ΠΑΟΚ. Είναι ίσως η μοναδική περίπτωση πανελλήνια τεχνικού με 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα σε διαφορετικές ηλικίες. Στη Superleague Κ15, Κ17, Κ19 και Κ20. Ένας άνθρωπος, γνώστης των αναγκών των νέων παικτών και της προοπτικής που έχουν.

Δεν συνηθίζω να μιλάω έτσι για συνάδερφο. Μάλιστα πρέπει να είναι και η πρώτη φορά που το κάνω δημόσια. Αλλά ο κύριος Δημήτρης Ταξίδης, προπονητης και μελος του τμηματος scouting του ΠΑΟΚ αξίζει και με το παραπάνω κάτι τέτοιο!

Επικεφαλής, ο κύριος Βαγγέλης Πουρλιωτόπουλος. Ένας άνθρωπος που όταν τον γνώρισα απο κοντά, κατάλαβα γιατί “κάνει την διαφορά”. Σε ένα πόστο που συνήθως οι περισσότεροι όταν το αποκτούν αλλάζουν..κοινωνική τάξη από την έπαρση τους!

Είναι ο εμπνευστής όλου αυτού του πρότζεκτ. Ένα πρότζεκτ που έχει τις ρίζες του χρόνια πριν. Και που βλέπουμε τους καρπούς του να διαδέχονται ο ένας τον άλλο.

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι DIAMONDS και εγώ προσωπικά είμαι χαρούμενος και ευτυχής για αυτή την γνωριμία!

Αποκλειστικό – Ερ: Τι μορφή θα έχει αυτή η “γνωριμία” όπως αναφέρατε;

Απ: Όλα πρέπει να γίνονται σωστά και μεθοδευμένα. Το χτίσιμο του παιχνιδιού όπως λέμε εμείς οι προπονητές πρέπει να ξεκινάει από μια σταθερή βάση. Να είμαστε έτοιμοι να ανταπεξέλθουμε σε αρκετές καταστάσεις. Πάντα,  έχοντας υπ όψη όλες τις παραμέτρους.

Θεωρήσαμε σαν μια πρώτη προσέγγιση να είναι η παρακολούθηση αγώνων,προπονητικών μονάδων. Άρα και παικτών σε δράση. Θα γίνεται από ανθρώπους της ΠΑΕ, στη σχολή μας, σε ανύποπτο χρόνο και χώρο.

Κατι τέτοιο με βρήκε σύμφωνο. Είναι άλλωστε στη φιλοσοφία των παιδιών της σχολής να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι για το οτιδήποτε συμβεί. Αν κάποιος έρθει να παρακολουθήσει προπόνηση ή αγώνα των DIAMONDS, θα το διαπιστώσει αμέσως!

Σε δεύτερο επίπεδο ήταν η επαφή με γονείς σε ενημερωτικά για το τι πρόκειται ανά τακτά χρονικά διαστήματα να συμβαίνει. εκεί όπου και οι γονείς των δικών μας παιδιών άκουσαν με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση πολλά θετικά σχόλια σχετικά με την υψηλού επιπέδου λειτουργίας της σχολής τόσο σε συμπεριφορά, όσο και σε νοοτροπία αγωνιστική αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών στους παίκτες.

Το επόμενο στάδιο,όπου είναι και αυτό που ολοκληρώθηκε προσφάτως είναι το κάλεσμα, συγκεκριμένων περιπτώσεων παιδιών για την δεδομένη στιγμή(ποικίλει ανάλογα την θέση,τις ανάγκες,την ηλικία κτλ) τα οποία σε αυτή την φάση πιστεύουμε πως πληρούν τις προϋποθέσεις να δοκιμαστούν με τα αγωνιστικά τμήματα της ΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ να σημειώσω και το λέω μετά από εμπειρία 15 χρόνων ενασχόλησης με παιδιά σε μεγάλο εύρος ηλικιών,
πως η προοπτική και η εξέλιξη των παιδιών πολλές φορές διαφέρει στο κάθε παιδί ξεχωριστά.είτε λόγω σωματικής ανάπτυξης,είτε νοητικής ετοιμότητας πάντα σε σχέση με το άθλημα οπότε η διαδικασία δεν σταματάει ποτέ για κανέναν.

Ιδιαίτερα στη σχολή μας είναι ξεκάθαρο πως η παρουσία ενός παιδιού ταυτίζεται μόνο με την εξέλιξη του!αυτός είναι και ο λόγος ύπαρξης μας!

Αποκλειστικό – Ερ: Πως ήταν η επαφή των παιδιών με κάτι τέτοιο αλλά και οι εντυπώσεις που έμειναν εκατέρωθεν;

Απ: Νομίζω ότι τα κατάλληλα για να απαντήσουν είναι τα παιδιά.πάντα είναι τα παιδιά.εμείς προσπαθούμε να τους φτιάχνουμε πάντα ένα πλαίσιο ομαλής λειτουργίας ώστε πάντα να νιώθουν σίγουρα και να δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό.Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ενώ πρακτικά σαν επικεφαλής της σχολής ήταν πολύ δύσκολο να λείψω μια ολόκληρη εβδομάδα από τις προπονήσεις και τις υποχρεώσεις μου,εν τούτοις το έκανα για να είμαι δίπλα και σε αυτή την προσπάθεια όπως θα το κάνω για κάθε παιδί που θα με χρειαστεί εκεί.

Μπορεί όπως από τα συμφραζόμενα να εννοείται ότι είμαστε μια ανταγωνιστική σχολή,αλλά είμαστε μια δεμένη οικογένεια και τα μέλη της θα πρέπει πάντα να αισθάνονται ασφαλή πως είναι στα καλύτερα χέρια.

Ομολογουμένως το απόλαυσαν, νομίζω εντάχθηκαν άμεσα, είχαν την ευκαιρία να δείξουν όλα όσα έχουν μάθει και έχουν να δώσουν μάλιστα για την ιστορία τα 2 παιδιά μας ειναι ο Άγγελος Αναγνωστέλης επιθετικός (2012) ο όποιος αγωνίστηκε με την Κ11 πετυχαίνοντας 2 τέρματα και 2 ασίστ και ο Εκτορας Χρυσανθακοπουλος(2013) μεσος ο οποιος και εκεινος ειχε μια πολυ καλη παρουσία με 1 γκολ,1 ασίστ(φωτο με τα παιδιά)

Η πεποίθηση και η δική μου και των ανθρώπων του συλλόγου του ΠΑΟΚ λοιπόν είναι πως δικαίως έχει ξεκινήσει αυτή η πολύ ωραία σχέση..

Αποκλειστικό – Ερ: Κοουτς ευχαριστούμε πάρα πολύ,πολλά συγχαρητήρια για όλα όσα μαθαίνουμε ότι εσείς και η σχολή έχετε προσφέρει στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο και εύχομαι να βρεθούν πολλοί μιμητές!

Απ: Σας ευχαριστώ πολύ και εγώ με τη σειρά μου εύχομαι να δημιουργηθούν σοβαρές και επαγγελματικές προσπάθειες που θα είναι μια συνέχεια της πρωτόγνωρης τουλάχιστον για την Αττική προσέγγισης των DIAMONDS στον αγωνιστικό αναπτυξιακό αθλητισμό,και λέω μια συνέχεια με δική της ταυτότητα και όχι απλά μια απομίμηση, έχουμε χορτάσει σε αυτή την χώρα δευτερότριτες καταστάσεις,μας λείπουν οι αυθεντικοί και οι πρωτοπόροι!