You are currently viewing Αλαφούζος: «Στην Ελλάδα έχουμε κουλτούρα βίας»

Ο Γιάννης Αλαφούζος, παραχώρησε συνέντευξη στην αγγλική εφημερίδα, Sky Sports. Στην οποία ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, μίλησε για μια πληθώρα από τα προβλήματα, που πιέζουν την ομάδα του. Αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο σύνολο του.

Συνέντευξη στο Sky Sports παραχώρησε ο Γιάννης Αλαφούζος, για να μιλήσει για κάποια από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός. Με τον ιδιοκτήτη του τριφυλλιού, να αναφέρεται συγκεκριμένα στην βία και την διαφθορά, που διέπει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Καθώς και το πανό στην Λεωφόρο μετά την δολοφονία του οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Γιάννης Αλαφούζος στο Sky Sports για το αν απολαμβάνει το να είναι ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού

«’Όχι, δεν το απολαμβάνω. Έχω υποφέρει πολύ και σε τόσα θέματα. Νομίζω ό,τι χρειάζεται πολλή επιτυχία ώστε να το απολαύσω. Τώρα, έχω ένα καθήκον. Να κάνω κάτι που είναι απίστευτα οδυνηρό και δύσκολο».

Για τη βία

«Οι οπαδοί γίνονται βίαιοι όταν απελπίζονται και νιώθουν ότι τους κλέβουν τα παιχνίδια. Στην Ελλάδα έχουμε κουλτούρα βίας, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται το γράμμα του νόμου.

Είχαμε μια κατάσταση όπου είχαμε διαφθορά, μια προβληματική οικονομία, μία ομάδα να κυριαρχεί και κουλτούρα βίας ανάμεσα στους οπαδούς. Ο κόσμος δεν πήγαινε στα γήπεδα, οι χορηγοί αποσύρονταν».

Για το ότι ο Ολυμπιακός εισέπραττε τα έσοδα από τους ομίλους του Champions League

«Είναι εκνευριστικό για δύο λόγους. Πρώτον, οι μεγάλες ομάδες από τις μεγάλες χώρες βλέπουν τα έσοδά τους να αυξάνονται, να πολλαπλασιάζονται. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι ανταγωνιστικός στην Ευρώπη.

Αλλά και εντός των συνόρων αναπτύσσεται ένα κενό ανάμεσα στην ομάδα που βγαίνει Champions League και στις άλλες. Μία ομάδα πάει στο Champions League σχεδόν κάθε χρόνο και παίρνει εκατομμύρια από αυτό, ενώ τα συνολικά έσοδα των άλλων ομάδων είναι λιγότερα.

Ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε 30 εκατομμύρια από την Ευρώπη, ενώ τα συνολικά περσινά έσοδα του Παναθηναϊκού ήταν 10 εκατομμύρια».

Για την ΕΠΟ και την Εθνική

«Η ομοσπονδία επίσης προσπαθούσε να καλεί τους παίκτες τους για την Εθνική και μπορούν να τους πουλάνε πιο εύκολα και για περισσότερα χρήματα, αφού είναι πιο γνωστοί επειδή παίζουν στην Ευρώπη.

Δημιουργούσε προβλήματα για κάθε ομάδα, εκτός από τον Ολυμπιακό, επιδείνωνε την κατάσταση».

Για τον Παναθηναϊκό και την πολυμετοχικότητα

«Αλλά κάναμε λάθη. Αντί να προσπαθήσουμε διαφορετικά, αντιγράψαμε τον Ολυμπιακό. Ξοδέψαμε τεράστια ποσά. Και όταν οι ιδιοκτήτες δεν είχαν άλλα χρήματα, άφησαν την ομάδα με ένα ακριβό ρόστερ και μεγάλα χρέη».

Για τη δική του προσπάθεια

«Αλλά είμαστε ακόμα η μεγαλύτερη ομάδα στην Αθήνα. Από τότε που ήμουν παιδί, είχα την ιδέα ότι η ομάδα δεν πρέπει να ανήκει σε έναν, ήμουν λίγο ρομαντικός.

Αισθανόμουν ότι η ομάδα πρέπει να ανήκει στον κόσμο, οπότε άρχισα την Παναθηναϊκή Συμμαχία, σκεφτόμενος ήταν θα είχαμε 100.000 φανατικούς που θα έδιναν 500 ευρώ τον χρόνο.

Αν γινόταν αυτό, θα είχαμε 50 εκατομμύρια τον χρόνο κι αυτό θα έκανε τεράστια διαφορά. Δυστυχώς, δεν έγινε έτσι. Είχαμε μόνο 6-7 χιλιάδες μέλη και έδωσαν πολύ λιγότερα από όσα περιμέναμε.

Η χώρα ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη, δεν περίσσευαν χρήματα στον κόσμο. Αλλά επίσης έφταιξε ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες είχαν περάσει την ιδέα ότι μπορούν να πληρώσουν για όλα.

Δεν δούλεψε η μετάβαση από το μοντέλο της υπερβολής σε ένα μοντέλο όπου όλοι έπρεπε να συνεισφέρουν».

Για την οικονομική κατάσταση

«Σταδιακά, έχουμε πληρώσει τα χρέη μας και έχουμε ξαναχτίσει την ομάδα. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να ξοδεύεις για να προχωράς, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι δουλειές μου πήγαν καλύτερα, οπότε μπόρεσα να βάλω περισσότερα λεφτά.

Αρχικά για να πληρώσω το χρέος και στη συνέχεια για να επενδύσω στο ρόστερ. Είχα τη δυνατότητα να φέρω τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, έναν πολύ καλό προπονητή.

Τα έσοδα μας αυξήθηκαν και φέτος θα ανέβουν κι άλλο με τη συμμετοχή μας στην Ευρώπη. Μέσα από πολλή σκληρή δουλειά, προσπαθούμε να αναπτύξουμε τις ακαδημίες μας, να προσθέσουμε κι άλλα γήπεδα.

Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανεβάσουμε την ομάδα από τις ρίζες της».

Για τη μάχη ενάντια στη διαφθορά και τη διαιτησία

«Ο μόνος τρόπος να σταματήσει η διαφθορά είναι να έρχονται όλα στο φως. Αν γίνονται κάτω από το τραπέζι, η κατάσταση θα συνεχιστεί. Η διαιτησία είναι καλύτερη σήμερα.

Γι’ αυτό βλέπετε μια αναγέννηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με τέσσερις ομάδες να παίζουν στην Ευρώπη και ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ενώ πριν από αυτό υπήρχαν άνθρωποι που ήλεγχαν την ομοσπονδία και τους διαιτητές».

Για τη δολοφονία του Μιχάλη, το πανό και τους χούλιγκαν

«Ήταν τραγικό αυτό που συνέβη. Η αστυνομία θα μπορούσε κάλλιστα να το σταματήσει, έχει τεράστια ευθύνη, ήταν αναποτελεσματική. Αυτό εννοώ όταν λέω για την ισχή του νόμου στην Ελλάδα. Δεν τιμωρείσαι αν παραβιάζεις τους νόμους και είσαι βίαιος.

Για το πανό προσπαθήσαμε πάρα πολύ και κατέβηκε μετά από ένα λεπτό. Όταν το άνοιξαν, όλο το γήπεδο αποδοκίμασε, ήταν πολύ εντυπωσιακό. Όμως, δεν έπρεπε να έχει ανέβει ποτέ.

Ήταν πανό 40 μέτρων, γιατί πέρασε τους ελέγχους της αστυνομίας; Από την άλλη, μπορεί η αστυνομία να το κατασχέσει; Ίσως ένας δικαστής να έλεγε ότι προκαλεί τη βία.

Όμως δεν είναι εύκολο να το σταματήσεις, όχι με τους σεκιούριτι που έχουμε. Δεν μπορούν να τα βάλουν με τους φανατικούς, θα φάνε ξύλο και η αστυνομία δεν θα τους προστατεύσει.

Είναι μια μικρή μειοψηφία, παιδιά χωρίς ελπίδα. Η κοινωνική κατάσταση χειροτερεύει σε όλη την Ευρώπη. Υπάρχει αυτό το 20% που γίνεται πιο φτωχό και πιο απελπισμένο. Δεν έχουν βρει τρόπους να βελτιώσουν τη ζωή τους, αυτό είναι το πρόσφορο έδαφος.

Η δολοφονία ήταν φριχτή πράξη. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να δολοφονούνται στους δρόμους. Αλλά δεν είναι συνένοχοι οι σύλλογοι, είναι κακό γι’ αυτούς. Τρώνε πρόστιμα, αποκτούν κακή φήμη, κανένας σύλλογος δεν οφελείται από αυτό».