You are currently viewing Μπόμπαν Γιάνκοβιτς: 30 χρόνια από το μοιραίο χτύπημα! (vid)

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς απεβίωσε στις 28 Ιουνίου του 2006 σε ταξίδι που έκανε με πλοίο προς την Ρόδο, όπου υπέστη καρδιακό επεισόδιο.

Αλλά σαν σήμερα το 1993 ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς είχε το μοιραίο συμβάν που του άλλαξε την ζωή. Το χτύπημα στην μπασκέτα με το κεφάλι, που τον άφησε παράλυτο.

Κάτι που έγινε οκτώ λεπτά πριν από τη λήξη του τέταρτου αγώνα της σειράς μεταξύ του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού. Για τα ημιτελικά του πρωταθλήματος της σεζόν 1992/93.

Οι πράσινοι προηγούνται με σκορ 56-50 και είναι έτοιμοι να κάνουν το 3-1 και να προκριθούν στον τελικό.

Η ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, όμως, είναι καυτή, με τους μπασκετμπολίστες του Πανιωνίου να δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν. Για να ισοφαρίσουν τη σειρά και να την οδηγήσουν σε ένα τελευταίο ματς στο ΟΑΚΑ.

Ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, ένας από τους καλύτερους παίκτες εκείνης της μαγικής φουρνιάς του Πανιωνίου. Με Φάνη Χριστοδούλου και PJ Brown, παίρνει τη μπάλα κάτω από τη ρακέτα.

Η μοιραία φάση

Ποστάρει τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, σηκώνεται και σκοράρει. Η διαφορά μειώνεται στους τέσσερις πόντους.

Το γήπεδο φλέγεται. Ο διαιτητής του ματς, όμως, ακυρώνει το καλάθι και σφυρίζει επιθετικό φάουλ στον Σέρβο γκαρντ.

Εκείνος τότε αγανακτισμένος πιάνει το κεφάλι του και το χτυπάει πάνω στη σιδερένια βάση της μπασκέτας.

Με το που συμβαίνει το χτύπημα, ο Μπόμπαν Γιάνκοβιτς σωριάζεται στο έδαφος.

Οι γιατροί τρέχουν από πάνω του για να δουν τι έχει συμβεί. Ο μπασκετμπολίστας είναι αιμόφυρτος, ενώ φωνάζει στους γιατρούς πως δεν μπορεί να κουνήσει τα χέρια και τα πόδια του.

Ο αγώνας, εντούτοις, συνεχίζεται κανονικά με τον Παναθηναϊκό του Νίκου Γκάλη να παίρνει το διπλό με σκορ 57-65 και προκρίνεται στους τελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό.

Το πόρισμα της αξονικής τομογραφίας του Σέρβου μπασκετμπολίστα στο ΚΑΤ είναι τραγικό. Κάταγμα – εξάρθρωμα του έκτου αυχενικού σπονδύλου με τραυματισμό του νωτιαίου μυελού και παράλυση από το επίπεδο τραυματισμού και κάτω.

Και όλα τελείωσαν για έναν εξαιρετικό μπασκετμπολίστα…