Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (18/1) του IFAB θα συζητηθούν οι προτάσεις για τον τρόπο χρονομέτρησης στο ποδόσφαιρο. Προτάσεις που φέρνουν σημαντικές αλλαγές που αλλάζουν τα πάντα…
Στο Λονδίνο πραγματοποιείται το ετήσιο business meeting του IFAB που μπορεί να αλλάξει το ποδόσφαιρο εντελώς. Το IFAB είναι ο αρμόδιος φορέας για τους κανονισμούς του αθλήματος. Αυτό σημαίνει πως η κάθε αλλαγη που αποφασίζεται εκεί έχει άμεσο αντίκτυπο στο ποδόσφαιρο , όπως το ξέρουμε.
Στην ατζέντα της Τετάρτης (18/1) είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν από το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαίρου τα εξής θέματα:
- Οι απολογισμοί των αλλαγών στους κανονισμούς που τέθηκαν σε ισχύ το καλοκαίρι
- διευκρινίσεις για επικείμενες αλλαγές που αφορούν το οφσάιντ
- Ορισμένους άλλοι κανονισμοί που αφορούν τη σεζόν 2023-2024
Επιπλέον, έχει προγραμματιστεί και μια συζήτηση επί των προτάσεων που έχουν πέσει στο τραπέζι. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:
- το σύστημα VAR
- τροποποίηση στους κανονισμούς του οφσάιντ
- το θέμα της διάσεισης και των χτυπημάτων στο κεφάλι
Αυτό όμως το θέμα που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα είναι άλλο…. Στην ατζέντα αναφέρεται ως:
Πιθανά μέτρα για την αύξηση του καθαρού αγωνιστικού χρόνου/μείωσης της καθυστέρησης των αγώνων
Για το συγκεκριμένο θέμα, οι Times αναφέρουν πως υπάρχουν 3 εναλλακτικές, οι οποίες και θα συζητηθούν.
Η μία είναι να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο. Απλά, να επιχειρηθεί να βελτιωθεί.
Η δεύτερη επιλογή έχει να κάνει με τον τρόπο που αποπειράθηκε ο αρχιδιαιτητής της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, να λύσει το πρόβλημα στο πρόσφατο Μουντιάλ. Εκεί, οι αγώνες των ομίλων σημαδεύτηκαν από προσπάθειες των διαιτητών να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο κρατώντας ακόμα περισσότερες καθυστερήσεις, με συνέπεια να υπάρχουν αγώνες με διψήφιες καθυστερήσεις σε κάθε ημίχρονο.
Η τρίτη επιλογή μοιάζει κι η πιο ρηξικέλευθη, αν και δεν είναι καινούργια. Πρόκειται για πρόταση που έφερε στο τραπέζι ο πρώην αντιπρόεδρος της Άρσεναλ, εκπρόσωπος της FA και της Premier League, Ντέιβιντ Ντιν. Σύμφωνα με αυτήν, το χρονόμετρο θα σταματά και θα αρχίζει μόνο όταν διακόπτεται για συγκεκριμένους λόγους η ροή του παιχνιδιού.
“Δεν λέω ότι το ρολόι πρέπει να σταματά κάθε φορά που η μπάλα βγαίνει έξω. Απλά, για τα συμβάντα που προκαλούν τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις… Πανηγυρισμούς, αλλαγές, πέναλτι, τραυματισμούς και VAR”
Το IFAB αναμένεται να ψηλαφήσει το ζήτημα κι αναλόγως την έκβαση να συζητήσει εκ νέου το θέμα στην 137η ετήσια γενική συνέλευση.
Αν αποφασιστεί να αρχίσει ο πειραματισμός σχετικά με την τρίτη επιλογή, της διακοπής του χρόνου, τότε θα χρειαστεί μίνιμουμ δύο χρόνια δοκιμών μέχρι να κριθεί η νέα μέθοδος χρονομέτρησης και εφόσον είναι επιτυχημένη, να ψηφιστεί η εφαρμογή της.