Το Μουντιάλ 2022 έχει στιγματιστεί από τους θανάτους μεταναστών που πήγαν στο Κατάρ κι εργάστηκαν στο χτίσιμο γηπέδων και άλλων υποδομών.
Προκλήθηκε σάλος από τους θανάτους και το Μουντιάλ 2022 έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης για διαφορετικό λόγο. Στο Κατάρ οι μετανάστες – εργάτες δεν έτυχαν των καλύτερων συνθηκών. Οι θάνατοι ήταν πολλοί. Υπήρξαν ντοκιμαντέρ μεγάλων τηλεοπτικών καναλιών. Αλλά και ο ΟΗΕ έβγαλε σχετικές εκθέσεις μετά από έρευνες.
Πολλές οι χώρες που εξέφρασαν την δυσαρέσκεια τους. Μέσα σε αυτό το σάλο που προκλήθηκε η FIFA επιβεβαίωσε ότι είναι «σε διάλογο» για τη δημιουργία ταμείου αποζημίωσης. Για μετανάστες εργάτες που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 στο Κατάρ.
Ενώ ο πρόεδρος της Τζάνι Ινφαντίνο προσπάθησε για ακόμη μια φορά να είναι καθησυχαστικός. Σχετικά με το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια του τουρνουά.
Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα, ο εκπρόσωπος της FIFA Μπράιν Σβένσον υποσχέθηκε μια «έγκαιρη» απόφαση. Για την ιδέα δημιουργίας αυτού του ταμείου αποζημίωσης. Αίτημα που ξεκίνησαν από ΜΚΟ και υποστηρίχθηκε από χορηγούς και ομάδες.
H FIFA «διατηρεί έναν συνεχή θετικό διάλογο με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας. Και τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων και όλες τις αρμόδιες αρχές στο Κατάρ. Για πρωτοβουλίες που θα ωφελήσουν τους μετανάστες εργάτες πολύ μετά τον τελευταίο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου», είπε ο Σβένσον.
Υπό την πίεση αυτών των οργανώσεων και των ΜΚΟ, το μικρό εμιράτο του Κόλπου έχει προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ταμείου αποζημίωσης για τους εργαζόμενους που δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους.
Σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ινφαντίνο χαιρέτισε τις «επαναστατικές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ που τα τελευταία χρόνια και τα επόμενα χρόνια βελτιώνουν τις ζωές χιλιάδων εργαζομένων».
Απαντώντας στις ανησυχίες σχετικά με τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητας κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο πρόεδρος της FIFA είπε ότι «όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι, ανεξαρτήτως καταγωγής, καταγωγής, θρησκείας, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού ή εθνικότητας».