Η Ελίνα Τζένγκο συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο αφού κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ευρώπη κι έδωσε ένα χρυσό μετάλλιο στην Ελλάδα.
Συα 19 της χρόνια η Τζένγκο έδειξε πως ένα νέο αστέρι γεννήθηκε. Κατέπληξε τα πλήθη στον τελικό του ακοντισμού του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που γίνεται στο Μόναχο.
επιβεβαίωσε τις προσδοκίες που «γέννησε» με την εμφάνιση της στα προκριματικά της Πέμπτης (18/8), χαρίζοντας στην Ελλάδα το τέταρτο της χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου του Μονάχου (2 η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, 1 ο Μίλτος Τεντόγλου) και το πέμπτο στο σύνολο (μαζί με το ασημένιο της Κατερίνας Στεφανίδη).
Στον αποψινό τελικό του ακοντισμού, η αθλήτρια του Γιώργου Μποτσκαριώβ εκτόξευσε το ακόντιο στα 65,81μ. στη δεύτερη της προσπάθεια, βελτιώνοντας το ατομικό της ρεκόρ και «σφραγίζοντας» το χρυσό μετάλλιο στην παρθενική παρουσία της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου!
Η αποφασιστικότητα της Τζένγκο φάνηκε από την πρώτη βολή της, που ήταν στα 60,82μ., για να «καρφώσει» στη δεύτερη το ακόντιο στα 65,81μ. Δεν εκτέλεσε την τρίτη βολή της, όπως και την πέμπτη, ενώ η τέταρτη ήταν στα 59,40μ. και η έκτη στα 64,57μ.
Η 3η Ελληνίδα
Να σημειωθεί ότι η Τζένγκο έγινε η τρίτη Ελληνίδα που στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, μετά τις Άννα Βερούλη (19892, Αθήνα) και Μιρέλα Μανιάνη (2002, Μόναχο).
«Να που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα!» Αυτή η «ατάκα» της Ελίνας Τζένγκο συνοψίζει όλα τα συναισθήματά της, λίγες στιγμές αφού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό. Η 20χρονη Ελληνίδα στις δηλώσεις της στην κάμερα της ΕΡΤ τόνισε:
«Είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, δεν ξέρω τι να πω. Χαίρομαι που συνεχίζεται η παράδοση στον ακοντισμό. Δεν ξέρω τι να πω. Το περίμενα πολύ σε αυτόν τον αγώνα, έκανα υπομονή όλη τη χρονιά. Ήξερα ότι θα βγει μια τόσο μεγάλη βολή και τα κατάφερα.
Ήταν όνειρο
Για μένα ήταν όνειρο να αγωνίζομαι δίπλα στην Σποτάκοβα. Ανατριχιάζω και μόνο που την βλέπω, είναι είδωλο. Μεγάλωσα μαζί της, την έβλεπα στην τηλεόραση και έλεγα ότι θα αγωνιστώ δίπλα της. Να που το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Είμαι πολύ χαρούμενη.
Ευχαριστήθηκα πολύ την πρώτη βολή, ήταν σταθερή και ήξερα ότι θα με βάλει σίγουρα στην οκτάδα. Μετά χαλάρωσα και πίστευα ότι θα τα δώσω όλα, έτσι κι έκανα. Τσίριζα, φώναζα όταν έκανα την 65άρα βολή. Τη σκεφτόμουν όλη την ώρα, είμαι πολύ χαρούμενη.
Όλα τα παιδιά της ελληνικής αποστολής μού έδωσαν θετική ενέργεια. Ακόμη και στο ξενοδοχείο μού έλεγαν ότι θα με υποδεχθούν με κρασί και σαμπάνια. Το περίμεναν περισσότερο από μένα ότι θα κερδίσω, αυτό μου έδωσε μεγάλη ώθηση».
Η ιστορία της έχει πολλά εμπόδια. Κόρη μεταναστών που ήρθαν από την Αλβανία. Πατέρας αστυνομικός, μητέρα δασκάλα. Βρέθηκαν στην Χαλκιδική για ένα καλύτερο μέλλον. Ο πατέρας εργάζεται στις οικοδομές και η μαμά είναι καθαρίστρια.
Η Τζένγκο γεννήθηκε στην Ελλάδα. Αλλά πέρασε πολλά για να πάρει την ελληνική υπηκοότητα. Μόλις πριν 4 χρόνια κατάφερε να την πάρει κι ενώ έβγαλε το γυμνάσια.
Αρχικά έκανε προπονήσεις σε ακατάλληλα γήπεδα. Κάτι που συνεχίζεται. Η θέληση της όμως για να πετύχει στι ακόντιο ήταν μεγάλη. Έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης στις νεάνιδες. Και «αργυρή» στον κόσμο στην ίδια κατηγορία (το 2021). Έκανε παγκόσμιο ρεκόρ, που δεν μέτρησε από μεγάλο λάθος της ομοσπονδίας.
Για να φτάσει στο ευρωπαϊκό στο Μόναχο να δείξει πως έχει πολλά να προσφέρει…