You are currently viewing Βραζιλία: Ποιος ψηφίστηκε κορυφαίος τεχνικός όλων των εποχών; (vid)

Η Βραζιλία έκανε γνωστά τα αποτελέσματα αναφορικά με τον κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο που είναι και ο βασιλιάς των σπορ στην χώρα.

Περίμενα όλοι με μεγάλο ενδιαφέρον για να μάθουν ποιος αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Βραζιλία όλων των εποχών. Κάτι που ήταν εξαιρετικά δύσκολο, αφού πολλά μεγάλα ονόματα ήταν υποψήφιοι.

Τελικά νικητής ήταν ο Τέλε Σαντάνα, ομοσπονδιακός εκλέκτορας της Εθνικής Βραζιλίας σε δύο Παγκόσμια Κύπελλα (1982, 1986).

Το αποτέλεσμα προέκυψε από το δημοψήφισμα μεταξύ 103 τεχνικών και πρώην προπονητών, ενώ διεξήχθη από τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Globo.

Καθένας από τους ερωτηθέντες (στην πραγματικότητα 105, αλλά οι δύο πρώην προπονητές Λεάο και Ντούνγκα δεν ήθελαν να ψηφίσουν) μπορούσε να εκφράσει τρεις προτιμήσεις, με τρεις βαθμούς για τον πρώτο, δύο για τον δεύτερο κι έναν για τον τρίτο.

Τελικά ο Σαντάνα, ο οποίος πέθανε το 2006 και σήμερα (26/7) θα συμπλήρωνε 91 χρόνια ζωής, δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συλλόγων (1992 και 1993) στο τιμόνι της Σάο Πάουλο, έφτασε στους 158 πόντους.

Στο άτυπο πόντιουμ βρέθηκαν άλλοι δύο πρώην προπονητές της Σελεσάο που, σε αντίθεση με την Σαντάνα, κατάκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ως προπονητές: ο Μάριο Ζαγκάλο, πρωταθλητής το 1970 κι αφού προηγουμένως είχε θριαμβεύσει στο Μουντιάλ δύο φορές ως ποδοσφαιριστής (146 πόντοι) και Λουίς Φελίπε Σκολάρι με 53.

Ο σημερινός προπονητής της Εθνικής, Τίτε, είναι έβδομος σε αυτή την κατάταξη.

Η ομάδα του 2002

Στο μεταξύ η  ομοσπονδία ποδοσφαίρου της Βραζιλίας «απέτισε φόρο τιμής» στους παίκτες που αποτέλεσαν τη σελεσάο του 2002. Όπου κατέκτησαν το Μουντιάλ (Ιαπωνίας/ Νοτίου Κορέας).  Σε ένα ξενοδοχείο στο Ρίο Ντε Τζανέιρο έγινε η εκδήλωση. Ανάμεσα σε άλλα αστέρια ήταν οι Ρονάλντο, Ριβάλντο,  Καφού.

Ήταν 30 Ιουνίου 2002, όταν η Βραζιλία, νίκησε με σκορ 2-0 την Γερμανία στη Γιοκοχάμα (Ιαπωνία), με δύο γκολ του Ρονάλντο (67’,79’).

«Υπάρχουν πολλές αναμνήσεις. Η πορεία μου από τον τραυματισμό, με εκείνο το όνειρο να παίξω ξανά στο Κύπελλο. Να φτάσω εκεί και να είμαι πρώτος σκόρερ, να είμαι πρωταθλητής…», είπε το «φαινόμενο».

Ο Ριβάλντο θυμήθηκε επίσης σήμερα ότι ο δρόμος προς την Κορέα και την Ιαπωνία δεν ήταν εύκολος. «Προκριθήκαμε στο τελευταίο παιχνίδι με τη Βενεζουέλα. Κατά καιρούς δεχθήκαμε έντονη κριτική από τον Τύπο. Και τους οπαδούς, αλλά όλα πήγαν πολύ καλά στο τέλος», είπε ο διάσημος Βραζιλιάνο. Ο οποίος αγωνίστηκε και στην Ελλάδα με τις φανέλες του Ολυμπιακού (2004-07) και της ΑΕΚ (2007-08).

«Η Βραζιλία είναι στο σωστό δρόμο και είναι φαβορί για αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, πιστεύω στους παίκτες που είναι εκεί. Ο προπονητής καλεί τους καλύτερους και νομίζω ότι έχει τα πάντα για να είναι ξανά πρωταθλήτρια», διαβεβαίωσε ο Ριβάλντο.