Συγκλόνισε ένας 50χρονος οπαδός της Λίβερπουλ, με αυτά που δήλωσε για τον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ. Ο συγκεκριμένος φίλος των «κόκκινων», ήταν παρών και στην τραγωδία του Χίλσμπορο. Ενώ έζησε ξανά τον εφιάλτη του, στο παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης, στο Παρίσι.
Ο Κέβιν Κάουλι, είναι ένας 50χρονος φίλος της Λίβερπουλ, ο οποίος είναι ανάμεσα στους επιζώντες της φρικτής τραγωδίας του Χίλσμπορο. Ήταν παρών στις 15 Απριλίου του 1989, στον αγώνα για τα ημιτελικά του κυπέλλου Αγγλίας, απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ. Εκεί όπου 97 οπαδοί της ομάδας, έχασαν την ζωή τους, ενώ εκατοντάδες ακόμη τραυματίστηκαν.
Ο Κάουλι, μαζί με έναν φίλο του, βρέθηκε στον τελικό του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ, στο Παρίσι. Στον οποίο η ομάδα του αντιμετώπισε την Ρεάλ Μαδρίτης. Αφού αγόρασε εισιτήριο αξίας 147 ευρώ και πήγε στο Παρκ Ντε Πρενς, αρκετή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα. Τα γεγονότα του οποίου, του ξύπνησαν άσχημες αναμνήσεις από την τραγωδία.
Οι δηλώσεις του Κέβιν Κάουλι
Στις δηλώσεις του στον Guardian, είπε πως είναι και πάλι κομμάτια. Του πήρε χρόνια να ξεπεράσει το Χίλσμπορο και νιώθει σαν να το έζησε ξανά. Αυτά που έγιναν το Σάββατο ήταν τρομακτικά. Ήθελε να μιλήσει για ό,τι έγινε, γιατί πέρασε πολλά χρόνια προσπαθώντας να αφήσει πίσω του το Χίλσμπορο. Αλλά ό,τι συνέβη στο Παρίσι τον ανάγκασε να υποστεί ξανά το ίδιο.
Συνέχισε λέγοντας, πως είδαν πολλή κίνηση γύρω από το γήπεδο. Και σκέφτηκαν πως θα είχαν βάλει ελέγχους σε εισιτήρια και τσάντες, όπως είχε συμβεί το 2019 στον τελικό της Μαδρίτης. Έφτασαν εκεί μέσα από μια υπόγεια διάβαση, όπου η αστυνομία είχε στοιβάξει τους πάντες.
Ο χώρος γινόταν όλο και πιο στενός. Εκείνος επειδή δεν αντέχει τα πλήθη, δεν μπορούσε να αντέξει. Έπρεπε, μαζί με άλλους φιλάθλους, να πηδήξουν από έναν φράκτη γιατί ήταν όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση. Τότε έφτασαν σε μία ακόμη υπόγεια διάβαση, όπου η αστυνομία είχε παρκάρει βαν κατά μήκος του δρόμου. Κι εκεί στριμώχτηκαν, για ακόμα μια φορά.
Τέλος ανέφερε, πως μετά από δύο ώρες υπομονής, πήγε σε άλλη θύρα, διότι η σειρά δεν προχωρούσε. Αλλά ο κόσμος έγινε ανυπόμονος και η κατάσταση έγινε άσχημη. Είπε πως ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη. Κάποιοι γκρέμισαν τα κιγκλιδώματα και γίνονταν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία.
Μετά στο γήπεδο μέσα ανακοίνωσαν πως η σέντρα καθυστερεί λόγω αργοπορημένης προσέλευσης των φιλάθλων. Όλο αυτό του θύμισε το Χίλσμπορο γιατί και τότε το έριξαν στους φιλάθλους. Το μόνο παρήγορο, ήταν πως όλα έγιναν μπροστά στα μάτια τόσων ΜΜΕ και με τα social media και τις κάμερες, δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα.
Οι εμπειρία του δημάρχου του Λίβερπουλ
Ο δήμαρχος του Λίβερπουλ, Στιβ Ρόδεραμ, ήταν και αυτός στον τελικό, αλλά και στο Χίλσμπορο. Όπως είπε ο ίδιος, του έκλεψαν το κινητό, χρήματα, κάρτες, την ταυτότητα αλλά και το εισιτήριό του. Υπήρχαν συμμορίες που δρούσαν εκεί, δεν έκλεψαν μόνο αυτόν. Πολύς κόσμος έχασε κινητά και πορτοφόλια.
Πήγε να το καταγγείλει στην αστυνομία και κάποιος αστυνομικός του είπε «καλώς ήρθες στο Παρίσι». Όταν κάποιος τους είπε πως είναι ο δήμαρχος και τους έδειξε φωτογραφία, αμέσως τον πήραν μέσα για να του βγάλουν νέο εισιτήριο.
Στην συνέχεια, έκανε παράπονα στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον οποίο όπως είπε, δεν φάνηκε να τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Του συστήθηκε ευγενικά και του είπε όσα είδα και τις ανησυχίες του. Αλλά έδειχνε να είναι στον κόσμο του. Του είπε πως είχαν μόνο τρεις μήνες για να οργανωθούν και σκοτωθήκαν για να γίνει αυτό το παιχνίδι κανονικά.
Και ο Ρόδεραμ του απάντησε λέγοντας ότι τον ενδιέφερε να μη σκοτωθεί ο κόσμος έξω από το γήπεδο. Εκείνος έδειξε να θεωρεί πως ήταν ασεβής απέναντί του. Είπε πως δεν μπορούσε να πάει απλώς να καθίσει να δει το ματς, ανησυχούσε για ό,τι γινόταν έξω.
Τέλος, κατέληξε στο ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν στοιχεία, αποδείξεις, βίντεο και καταθέσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουν ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. Αλλά και πως δεν θα γίνουν πάλι οι οπαδοί αποδιοπομπαίοι τράγοι, ούτε ότι οι υπεύθυνοι θα απαλλαγούν από τις ευθύνες τους.