You are currently viewing Super League – ΕΠΟ: Αποκαλύψεις Λίντμπεργκ, Μπεργκ, Μπάκε για διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο
Super League - ΕΠΟ: Για μια ακόμα φορά έρχεται στη επιφάνεια το πρόβλημα με την ελληνική διαιτησία με βάση τα όσα είπαν και οι Λιντμπεργκ, Μπεργκ, Μπάκε.

Super League – ΕΠΟ: Για μια ακόμα φορά έρχεται στη επιφάνεια το πρόβλημα με την ελληνική διαιτησία με βάση τα όσα είπαν και οι Λιντμπεργκ, Μπεργκ, Μπάκε.

Super League – ΕΠΟ: Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει ξεφύγει από τις παθογένειες του. Που έχει να κάνει κυρίως με τον έλεγχο της διαιτησίας. Οι Λιντμπεργκ, Μπεργκ, Μπάκε είπαν πολλά σε συνεντεύξεις που έδωσαν στο εξωτερικό.

Ο Μάρκους Μπεργκ μίλησε σε σουηδικό ΜΜΕ και μεταξύ άλλων είπε για την παρουσία του στην Ελλάδα:

«Μου άρεσε πολύ να παίζω στον Παναθηναϊκό. Είναι τρομερό το πάθος που έχουν και μου άρεσε πολύ. Αλλά αν είχες έναν συγκεκριμένο αριθμό κίτρινων καρτών, ήξερες ότι θα δεχθείς κίτρινη κάρτα στον αμέσως επόμενο αγώνα. Γιατί δεν έπρεπε να παίξεις απέναντι σε μια συγκεκριμένη ομάδα. Ήξερες ότι θα συμβεί.

Μου είπαν θα πάρω κίτρινη και πήρα…

Είναι πολύ διεφθαρμένο το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μία μέρα μπήκε ο προπονητής στα αποδυτήρια και μου είπε: πρόσεξε πολύ, θα πάρεις κίτρινη κάρτα σήμερα μόνο και μόνο… κοιτάζοντας τον διαιτητή. Δεν θέλουν να παίξεις στα πλέι οφ. Πρόσεξε πολύ… Επειδή ήμουν ένας από τους καλύτερους παίκτες. Μετά από ένα λεπτό, προέκυψε ένα δοκάρι και προσπάθησα να κρατήσω την μπάλα με το στήθος. Πήρα κίτρινη κάρτα για χέρι! Τότε απλώς ήθελα να φύγω από το γήπεδο. Πήγα στον προπονητή και του είπα: αντικαταστήστε με! Δεν μπορώ να παίξω άλλο».

Πρέπει να υπάρξει κάποια φόρμουλα, κάποιο σύστημα που να αλλάξει τα πράγματα, γιατί έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι πολύ διεφθαρμένο. Ήταν φανταστικά στον Παναθηναϊκό, μου άρεσε πολύ να παίζω για αυτόν τον σύλλογο. Η οικογένεια μου περνούσε απίστευτα καλά. Ταυτόχρονα όμως ένιωθα ψυχικά άρρωστος. Ήμουν ψυχολογικά ράκος, σχεδόν μετά από κάθε σεζόν. Θα έπρεπε να είναι έτσι; Υπήρχαν ελπίδες ότι θα βελτιωνόταν η κατάσταση αλλά αυτό δεν συνέβαινε στην πράξη».

Σε ερώτηση για το αν υπήρχαν «στημένα» αποτελέσματα είπε:

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο ακριβώς. Υπήρχε αγώνας που μου είπαν ότι «θα είναι 3-0 στο ημίχρονο» και έτσι έγινε. Καθόμασταν και βλέπαμε το συγκεκριμένο ματς στην τηλεόραση, ήταν για τη δεύτερη κατηγορία. Και μετά έλεγες «τι στο διάολο συμβαίνει;» Παίκτες που αγωνίζονταν σε άλλες ομάδες μου έλεγαν ότι έτσι λειτουργεί το σύστημα. Είναι πράγματα που δεν πιστεύεις ότι θα συμβούν, αλλά τελικά συμβαίνουν»…

Super League – ΕΠΟ: Η αποκάλυψη του Μπάκε

Ο Σουηδός τεχνικός Χανς Μπάκε μίλησε στην «Sportbladet». Και στάθηκε σε ένα βίντεο με πέναλτι του Ολυμπιακού που του είχε δείξει ο Γιάννης Βαρδινογιάννης.

«Έμαθα ότι δεν μπορούσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα», είπε αρχικά ο Μπάκε και πρόσθεσε: «Είμαι πεπεισμένος ότι ο Μπεργκ είχε απόλυτο δίκιο σε όσα είπε. Όταν εγώ υπέγραψα στον Παναθηναϊκό, έμαθα ότι δεν μπορούσαμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα για τα επόμενα δύο χρόνια. Ηταν απολύτως σοβαροί από τη διοίκηση όταν μου παρουσίασαν την κατάσταση».

Ο Ολυμπιακός θα το κατακτούσε το πρωτάθλημα;

«Ναι. Ο πρόεδρός μας είχε φτιάξει ένα βίντεο με στιγμιότυπα και φάσεις από πέναλτι που είχε κερδίσει ο Ολυμπιακός την προηγούμενη σεζόν. Σοκαρίστηκα όταν το είδα τι έχουν υποστεί! Ηταν τόσο προφανές και ξεκάθαρο. Ήταν πολύ λυπηρό που συνέβαινε κάτι τέτοιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, γιατί τα υπόλοιπα ήταν πολύ θετικά. Αλλά ήταν κάτι που όλοι γνώριζαν ότι συμβαίνει».

Ο Λίντμπεργκ που ήταν δεξί χέρι του Μέλο Περέιρα

Σημαντικότατα όσα είπε και ο Λάιφ Λίντμπεργκ. Ήταν το δεξί χέρι του Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο οποίος διετέλεσε τον αρχιδιαιτητή στην ΚΕΔ.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι υπάρχει αλήθεια σε αυτά που διάβασα στην Aftonbladet και την Gothenborg Posten (στα λεγόμενα του Μάρκους Μπεργκ και του Χανς Μπάκε δηλαδή), ακόμα κι αν δεν βρισκόμουν εκεί εκείνα τα χρόνια. Αλλά αυτός είναι ο λόγος που με προσέλαβαν.
Ο Βίτορ Μέλο Περέιρα, ο Χουάν Αντόνιο Φερνάντεθ Μαρίν και εγώ βρεθήκαμε για αυτό το λόγο εκεί για δύο χρόνια. Μας αντικατέστησαν τρία άλλα πρόσωπα από το εξωτερικό με τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ ως υπεύθυνο και αν καταλαβαίνω καλά.

Η UEFA απαίτησε την πρόσληψή μας και την ίδια στιγμή (ζήτησε) όλοι οι εσωτερικοί παράγοντες να αποσυνδεθούν από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο διαφορετικά η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την UEFA.

O λόγος ήταν η διαφθορά, οι απειλές και η βία. Περισσότερη βία εναντίον των διαιτητών φυσικά, αλλά και βία εναντίον των παρατηρητών, αλλά και των τριών μας.
Για μένα ήταν εντελώς ακίνδυνο να παρακολουθώ αγώνες από κοντά, αλλά ήμουν ο μόνος που το έκανε. Όλοι οι Έλληνες έχουν μία σύνδεση με κάποιον δικαστή και επιπλέον κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν.

Κατά την διάρκεια της θητείας μας, τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα. Χάρη στην αξία μας καταφέραμε την μεγάλη διάσωση. Έγινε πολύ πιο δύσκολη η χειραγώγηση των παιχνιδιών και ο αριθμός των λαθών μειώθηκε δραματικά.
Ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ ήταν οι μεγαλύτεροι πολέμιοι μας στο να βρισκόμαστε εκεί, αλλά ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ ήταν θετικοί προς την δουλειά μας. Ήταν λίγο περίεργο, αλλά ακόμα κι έτσι την εποχή που ήμασταν εμείς εκεί, ο Ολυμπιακός πήρε ξανά το πρωτάθλημα την σεζόν 2019-20, αφού ήταν ανώτερος».