You are currently viewing Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλονιστική η εμφάνιση της Ιωάννας

Ξεκίνησε η δίκη για την υπόθεση της επίθεσης με βιτριόλι. Συγκλόνισε το πανελλήνιο η εμφάνιση της Ιωάννας. Έφτασε με  ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της. Λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Απούσα η κατηγορούμενη, Έφη.

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλόνισε το πανελλήνιο η εικόνα της Ιωάννας Παλιοσπύρου σήμερα το πρωί στα δικαστήρια. Η Ιωάννα είναι το θύμα της γνωστής υπόθεσης με την επίθεση με βιτριόλι στην Καλλιθέα πριν από 16 μήνες. Η Ιωάννα έφτασε λίγο μετά τις 9 το πρωί στο δικαστήριο. Φορούσε ειδική λευκή μάσκα στο πρόσωπό της, λευκό καπέλο και ειδικούς επιδέσμους στα χέρια της. Περπάτησε, από το αυτοκίνητο έως το δικαστήριο. Με πολύ μεγάλη δυσκολία, πολύ αργά συνοδευόμενη από τον δικηγόρο της Απόστολο Λύτρα. Πίσω της βρισκόταν η μητέρα της.

Κατά την άφιξή της στα δικαστήρια, η Ιωάννα δεν έκανε καμία δήλωση. Αργότερα μέσα στην αίθουσα η 35χρονη Ιωάννα συνομιλώντας με τους δικηγόρους της σχολάσε ότι δεν ενοχλήθηκε από την τόσο έντονη παρουσία των μέσων ενημέρωσης έξω από το κτίριο.

Κάποια στιγμή ο δικηγόρος της κατηγορούμενης, Σάκης Κεχαγιόγλου, την προσέγγισε για να της μιλήσει. Ο κ. Κεχαγιόγλου εξέφρασε τη συμπόνια του στο θύμα. Ταυτόχρονα της ζήτησε να να μην τον παρεξηγήσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Είπε συγκεκριμένα πως θα κάνει απλώς τη δουλειά του, ως υπερασπιστής της κατηγορουμένης.

Μοναδική κατηγορούμενη στην υπόθεση είναι η 36χρονη Έφη. Η κατηγορούμενη λοιπόν, δεν θα παραστεί σήμερα στο δικαστήριο. Μάλιστα σύμφωνα με δήλωσή της που αναγνώστηκε στο δικαστήριο, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο σε μεταγενέστερο στάδιο της δίκης. 

Συγκεκριμένα με την εκφώνηση του ονόματός της, ο δικηγόρος της Σάκης Κεχαγιόγλου ανέφερε στο δικαστήριο ότι ειναι απούσα. Τότε, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, ανέγνωσε τη γραπτή δήλωση της κατηγορουμένης από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατείται.

Στη δήλωσή της η 36χρονη ανέφερε: «Επιθυμώ να εκπροσωπηθώ από τους δικηγόρους μου. Σας δηλώνω ότι θα παρευρεθώ στη συνεχεία της διαδικασίας».

Κεχαγιόγλου: Ζήτησε τη μετατροπή της κατηγορίας σε σωματική βλάβη

Μετατροπή της σε βάρος της κατηγορίας, από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε σωματική βλάβη, ζήτησε ο δικηγόρος της 36χρονης Έφης ,Σάκης Κεχαγιόγλου. Όπως ανέφερε σε τοποθέτησή του στο δικαστήριο η 36χρονη ομολογεί την πράξη της. Πλην όμως ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Ακόμη ο κ.Κεχαγιόγλου τόνισε: «Το παραπεμπτικό βούλευμα είναι λανθασμένο. Ως προς τα πραγματικά περαστικά έχει ομολογήσει. Υπάρχει διαφωνία σου νομικό χαρακτηρισμό της πράξης. Παραπέμπεται για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ενώ η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρόκειται για μια κλασική περίπτωση βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. Η νομολογία ομιλεί όλα αυτά τα χρόνια για τέτοιες περιπτώσεις. Η θέση της υπερασπίσεως είναι ότι πρέπει να μετατραπεί η κατηγορία στο κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης».

Μάλιστα ο συνήγορός της κατηγορουμένης εξέφρασε την προσωπική του συμπάθεια στο θύμα αυτής της επιθέσεως. Όπως τόνισε η προσωπική και ανθρώπινη πλευρά της υπόθεσης δεν έχει σχέση με τα νομικά. «Θεωρώ υποχρέωση μου να εκφράσω στην κ. Παλιοσπύρου τη συμπάθεια μου για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται για πολλά χρόνια. Το τι θα πει η κατηγορούμενη για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θα το πει στον οικείο δικονομικά χρόνο», ανέφερε.

Στο μεταξύ, παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε η Ιωάννα Παλιοσπύρου, λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από την άδικη πράξη της κατηγορουμένης.

16 μήνες από την επίθεση με βιτριόλι

Η ίδια, ωστόσο, κατά την απολογία της στην ανακρίτρια στις αρχές του περασμένου Απριλίου είχε υποστηρίξει πως είχε αποκτήσει μια αρρωστημένη εμμονή με την Ιωάννα. Δήλωσε πως τη θεωρούσε υπεύθυνη για «ένα πολύ προσωπικό ζήτημα» το οποίο ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη.

«Δεν θέλω να το αναπτύξω περαιτέρω ώσπου να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να ειπωθούν όλες οι αλήθειες» είχε δεσμευτεί, τότε, η 36χρονη. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μιλήσει ενώπιον δικαστών και ενόρκων για τους λόγους, οι οποίοι την οδήγησαν στην αποτρόπαια πράξη της. Η στιγμή αυτή πλέον έφτασε. Τώρα η κατηγορούμενη καλείται να δώσει απαντήσεις για την αποτρόπαια πράξη της.

Από την πλευρά της, η Ιωάννα όλο αυτό τον καιρό δίνει «μάχη» για την αποκατάσταση των βλαβών που υπέστη. Η ίδια έχει διαμηνύσει με συνεντεύξεις της αλλά και μέσω των δικηγόρων της ότι θέλει να αντιμετωπίσει την 36χρονη Έφη στη δικαστική αίθουσα. Να την κοιτάξει στα μάτια και να την ρωτήσει γιατί της επιτέθηκε. Όσο για το τί η ίδια ελπίζει από τη δίκη που ξεκινάει σήμερα; «Η δικαιοσύνη, από νομικής πλευράς, σε περιπτώσεις όπως η δίκη μου πρέπει να είναι αμείλικτη. Δεν υπάρχουν αιτίες ούτε ελαφρυντικά ούτε μεταμέλεια. Και εγώ και η κοινωνία μας ζητάμε την παραδειγματική τιμωρία της. Προσωπικά δικαιωμένη δεν βρίσκω με ποιον τρόπο θα μπορούσα να νιώσω. Μόνο αν ο χρόνος γύριζε πίσω. Αλλά αυτό δεν γίνεται», ήταν η απάντηση που έδωσε η νεαρή γυναίκα στο ερώτημα αυτό, μιλώντας στην ΕΡΤ λίγες ώρες πριν την έναρξη της δίκης.

Την περασμένη εβδομάδα η Ιωάννα ανήρτησε στην σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες της από το πρώτο χειρουργείο μετά την επίθεση που δέχτηκε. Αυτές οι φωτογραφίες σόκαραν την κοινή γνώμη. Ξεσήκωσαν νέο κύμα συμπαράστασης προς την άτυχη κοπέλα. Σημειωτέο, θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλά ακόμη πολυδάπανα χειρουργεία.

Το βούλευμα, οι μάρτυρες και οι προβλεπόμενες ποινές…

Ο δρόμος για την εκδίκαση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης άνοιξε με βούλευμα που εξέδωσε το συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας (1510/2021). Στο βούλευμα αυτό θα «πατήσουν» σήμερα οι τρεις δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι. Αυτοί, αφού αποτιμήσουν όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, θα αποδώσουν δικαιοσύνη για το φρικτό αυτό έγκλημα.

Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου με το βούλευμά τους έκαναν δεκτή στο σύνολό της την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γεώργιου Νούλη. Έτσι παρέπεμψαν την κατηγορούμενη να δικαστεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επίσης και για απείθεια, αδίκημα που αφορά στην άρνησή της να συνδράμει προς διακρίβωση των στοιχείων της, όταν οι αστυνομικοί την εντόπισαν στην περιοχή του Ζωγράφου στις 11.6.2020.

Αξίζει να σημειωθεί πως η μέγιστη ποινή που μπορεί να αντιμετωπίσει η κατηγορούμενη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας είναι κάθειρξη μέχρι 15 έτη. Ενώ για το πλημμέλημα της απείθειας ολιγόμηνη ποινή φυλάκισης. Στη δίκη αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 30 μάρτυρες. Ανάμεσά τους οι γιατροί που παρακολουθούν την Ιωάννα. Αστυνομικοί, συγγενείς και από τις δυο πλευρές. Επίσης και ο άνδρας. Για αυτόν η κατηγορουμένη φέρεται να έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στην Ιωάννα. Στο μυαλό της θεώρησε την Ιωάννα ως την γυναίκα που θα μπορούσε να της τον στερήσει.