You are currently viewing Ελλάδα – Μέτωπο φωτιάς: Σε πύρινο κλοιό, όλη η χώρα!

Ελλάδα – Μέτωπο φωτιάς: Σε έναν πύρινο κλοιό βρίσκεται όλη η χώρα. Η φωτιά στην Αττική πλέον ανεξέλεγκτη και απειλητική. Την ίδια ώρα η Ηλεία και Εύβοια έχουν παραδοθεί στις φλόγες. Τεράστιες καταστροφές. Δάση καίγονται και περιουσίες χάνονται.

Ελλάδα – Μέτωπο φωτιάς: Πλέον, η κατάσταση στη βορειοανατολική Αττική είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σπίτια και τεράστιες εκτάσεις παραδίνονται στις φλόγες. Η ίδια ακριβώς καταστάση και στην Εύβοια αλλά και στην Ηλεία. Οι πυροσβέστες συνεχίζουν την υπεράνθρωπη προσπάθεια τους, να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση.

Στην Αττική η φωτιά που ξεκίνησε στη Βαρυμπόμπη πήρε πολύ γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Πέρασε από Κρυονέρι και Δροσοπηγή, στη συνέχεια έφτασε στην Εθνική οδό, στα διόδια των Αφιδνών και σε λίγη ώρα πέρασε απέναντι προς το Καπανδρίτι. Το τεράστιο μέτωπο που δημιουργήθηκε έκαιγε όλη τη νύχτα στις παρυφές της Πάρνηθας και πολλά σπίτια στις Αφίδνες και στη Δροσοπηγή που έχουν καεί.

Αυτή τη στιγμή τα κύρια μέτωπα βρίσκονται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στον οικισμό των Ποντίων στα δυτικά του Αγίου Στεφάνου. Έτσι, νωρίς το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης για το Καλέντζι, στον Μαραθώνα.

Όλες οι ελπίδες τώρα, στρέφονται στις ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Την ίδια ώρα που ήδη έχουν φτάσει και οι δυνάμεις από ξένες χώρες, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ελλάδα - Μέτωπο φωτιάς: Σε πύρινο κλοιό, όλη η χώρα!

Εύβοια

Ανεξέλεγκτη παραμένει και η τεράστια φωτιά στη βόρεια Εύβοια. Ήδη έχει φτάσει στα όρια της Στροφυλιάς και οι πυροσβεστικές δυνάμεις ανασυντάσσονται στο χωριό. Την ίδια στιγμή, σε ασφαλή σημεία έχουν μεταφερθεί 440 πολίτες. Οι πολίτες αυτοί ήταν εγκλωβισμένοι σε παραλίες στην Αγία Άννα και το Ψαροπούλι της Εύβοιας. Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους. Ελάχιστοι, μόνο, αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Ηλεία

Στο χωριό Σκιλλουντία, η κατάσταση είναι δραματική. Πολλοί κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους να παραδίδονται στις φλόγες. Παρά τις προσπάθειες τόσο αυτών, όσο και των πυροσβεστών, που επιχειρούν με μεγάλο αριθμό ανδρών και οχημάτων, η πύρινη λαίλαπα δε δαμάζεται. Την ίδια ώρα μαίνονται δύο ακόμα μέτωπα στο Νομό. Η μία ξέσπασε δίπλα στο Αλσύλιο της περιοχής Σπιάντζα στον Πύργο. Η δεύτερη στην περιοχή της πρώην λίμνης Μουριάς κοντά στον Αγ. Ιωάννη.