You are currently viewing Το Spotify θέλει να αγοράσει την Arsenal! Έρχονται εξελίξεις!!
Το Spotify θέλει να αγοράσει την Arsenal!Ερχονται εξελίξεις

Μετά το φιάσκο της Super League, οι πρόεδροι και οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων βρέθηκαν κάτω από καθεστώς τρομερής πίεσης. Ανάμεσά τους, και η οικογένεια Kroenke,  της Arsenal.

Στην οικογένεια αυτή ανήκει η εταιρία KSE (Kroenke Sports & Entertainment). Στην KSE με τη σειρά της, ανήκει ο ποδοσφαιρικός σύλλογος της Arsenal. H KSE δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα δημοφιλής στο βόρειο Λονδίνο. Αυτή τη στιγμή όμως, σίγουρα, η δημοτικότητά της είναι σε ιστορικό χαμηλό!

Βλέπετε, ο Stan Kroenke θα αναλάμβανε τη θέση του αντιπροέδρου στη νέα super League. Οπότε, στις μέρες που ακολούθησαν την πτώση της του ασκήθηκαν νέες μεγάλες πιέσεις να πουλήσει το σύλλογο. Συγκεκριμένα, στις 22 Απριλίου 2021, στο φόρουμ των οπαδών της ομάδας, ο γιος του ιδιοκτήτη Josh Kroenke και ο Vinai Venkatesham (ανώτατο στέλεχος), γίναν δέκτες θερμών και , σε περιπτώσεις εχθρικών, αντιδράσεων από το σύνολο των φιλάθλων που τους καλούσαν να απομακρυνθούν από την αμάδα.

Προς το παρών όμως, η KSE αντιστέκεται. Ο Josh Kroenke διαβεβαίωσε πως η εταιρία μπορεί και είναι διατεθειμένη να πληρώσει το πρόστιμο που της επιβλήθηκε για την απόπειρα να αποσχιστεί από την Premier League. Να θυμίσουμε ότι το πρόστιμο υπολογίζεται γύρω στις 8 εκατομμύρια λίρες. Επίσης δήλωσε κατηγορηματικά, πως η ομάδα δεν είναι προς πώληση!

Όμως το θέμα δε φαίνεται να έχει τελειώσει ακόμα. Η λίγη εμπιστοσύνη που είχαν ούτως ή άλλως, οι φίλαθλοι στη διοίκηση έχει εξαντληθεί και αυτή. Μάλιστα, στην πρόσφατη αναμέτρηση της Arsenal με την Everton, 3000 οπαδοί συγκεντρώθηκαν έξω από το Emirates. Κρατώντας πλακάτ και φωτοβολίδες ζητούσαν δυνατά και ξεκάθαρα την αλλαγή ιδιοκτησίας. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η εμφάνιση ενός πιθανού αγοραστή στο προσκήνιο, ήρθε για να αυξήσει και άλλο την πίεση.

Προς πώληση…

Συγκεκριμένα, ο Daniel Ek (ιδρυτής του Spotify) σε κάθε δυνατή ευκαιρία διαμηνύει το ενδιαφέρον του να αποκτήσει την κατοχή του συλλόγου. Μάλιστα, σε πρόσφατη δημοσίευσή του στο twitter δήλωσε ότι:

Από παιδί, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, θυμάμαι να ζητωκραυγάζω για την Arsenal. Αν τώρα η KSE θελήσει να πουλήσει την ομάδα, εγώ δηλώνω διατεθειμένος να κάνω προσφορά!

Ο Daniel Ek, 38 χρονών, κατάγεται από τη Σουηδία. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbs, η περιουσία του κοστολογείται γύρω στα $4,5 δισεκατομμύρια. Τη Δευτέρα πηγές αναφέρουν πως συνέταξε την αρχική του προσφορά. Στις έρευνές του για την αγορά αυτή, έχει τη βοήθεια 3 θρυλικών, πρώην, παιχτών της Arsenal.

Πόσο πιθανό, όμως,  είναι να συμβεί αυτή η αγορά;

Στην πραγματικότητα, όχι πολύ πιθανό. Καταρχήν, γιατί η επίσημη θέση της KSE είναι ότι η Arsenal δεν είναι προς πώληση. Η συνολική αξία της ομάδας κοστολογείται στα 2 δισεκατομμύρια λίρες, αλλά η τιμή της στην αγορά θεωρείται ότι είναι στα 3 δις. Η πλειονότητα της περιουσίας του Ek προέρχεται από το 9% των μετοχών του στο Spotify (σύμφωνα με το Forbs). Βλέπουμε έτσι, πως θα του είναι δύσκολο να κάνει τέτοια προσφορά, χωρίς να πουλήσει μέρος της περιουσίας του. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση και να ασχοληθεί με μια επιχείρηση που είναι στην καλύτερη, οικονομικά ριψοκίνδυνη ως και επικίνδυνη.

Βλέπετε, ο Ek ανήκει σε μια διαφορετική κατηγορία δισεκατομμυριούχων από τον Stanley Kroenke. Καταρχήν η περιουσία του Kroenke είναι $8,2 δις (σχεδόν διπλάσια από αυτή του Ek). Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι παντρεμένος με την Anne Walton Kroenke, την κληρονόμο της αλυσίδας Walmart. Η δική της περιουσία αγγίζει τα $8,9 δις. Οι δυο τυς είναι μια τεράστια οικονομική δύναμη.

Πέρα αυτού, η Arsenal θεωρείται ως επένδυση στρατηγικής σημασίας για την KSE και την έχει σε πολύ ξεχωριστή θέση μέσα στις επενδύσεις της. Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Kroenke αντιμετώπισαν σκληρή αντίδραση στο καθεστώς ιδιοκτησίας τους. Ποτέ όμως, δεν υπήρξε η ελάχιστη υποψία ότι η ομάδα θα πήγαινε προς πώληση.

Και το πιο πιθανό είναι πως ο Daniel Ek δεν είναι αυτός που θα μπορούσε να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.