You are currently viewing Euroleague: Ανακοίνωσε το Salary Cap – Όριο σε μπάτζετ και φόρος πολυτελείας

Η EuroLeague Basketball ανακοίνωσε τις λεπτομέρειες για το salary cap που θα αλλάξει το σκηνικό στο ευρωπαϊκό μπάσκετ

Το salary cap έμοιαζε μονόδρομος στην EuroLeague. Είχε γνωστοποιηθεί από καιρό ότι θα εφαρμοστεί. Πλέον, έγιναν γνωστές και περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα.

Συγκεκριμένα, η EuroLeague Basketball ανακοίνωσε όσα θα ισχύουν πλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί το Financial Fair Play και η ισορροπία στην Ευρώπη. Θα πρέπει πλέον να γίνουν κτήμα των ομάδων, αλλά και των φιλάθλων, όροι όπως:

  • μίνιμουμ και μάξιμουμ μπάτζετ (που πρακτικά σημαίνει salary cap)
  • φόρος πολυτελείας
  • σταρ παίκτες

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της EuroLeague Basketball, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος τριών χρόνων μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως αυτό. Όλα όμως θα ξεκινήσουν από την φετινή σεζόν (2024/25). Αυτό σημαίνει ότι τα όρια που θα τεθούν για το σάλαρι καπ και φόρο πολυτελείας, δεν έχουν άμεση εφαρμογή. Κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για κάποιες ομάδες όπως τον Παναθηναϊκό AKTOR, τον Ολυμπιακό και την Μονακό, που έκαναν μεγάλες επενδύσεις φέτος.

Έτσι η φετινή σεζόν ορίζεται ως μεταβατική. Από την σεζόν 2025/26 και μετά όμως, θα υπάρξει η σταδιακή προσαρμογή στους κανονισμούς. Αυτοί, θα έχουν πλήρη ισχύ από την σεζόν 2027/28.

Αναλυτικά οι αποφάσεις

1. Θα υπάρχει μίνιμουμ μπάτζετ (LRL) που θα καθορίζεται από το 32% των εσόδων των ομάδων.

Με απλά λόγια, κάθε ομάδα, με βάση τα δηλωμένα έσοδα, θα πρέπει να έχει ένα ελάχιστο μπάτζετ για τους μισθούς των παιχτών. Αυτό σημαίνει ότι αν μία ομάδα έχει έσοδα 10 εκατ. ευρώ, πρέπει να έχει μπάτζετ τουλάχιστον 3.2 εκατ. ευρώ για τους μισθούς των παικτών.

2. Μέσο επίπεδο αμοιβών (BRL)

Αποτελεί τον μέσο όρο που πρέπει να κινηθεί το μπάτζετ μίας ομάδας. Αυτό θα βγαίνει από το 40% των δηλωμένων εσόδων. Άρα, αν έχει έσοδα 10 εκατ. ευρώ ο μέσος όρος είναι 4 εκατ. ευρώ. Αν έχει 20 εκατ. ευρώ έσοδα τότε πρέπει να έχουν μέσο όρο μπάτζετ 8 εκατ. ευρώ κτλ.

Οι ομάδες θα μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το όριο για χάρη δύο Anchor Players (δύο σταρ δηλαδή), δύο παικτών κάτω των 23 ετών, παικτών που έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 χρόνια στην ομάδα και τραυματίες, αλλά και κάποιων παικτών που θα αμείβονται ακριβώς με τον μέσο όρο του μπάτζετ, που ορίζεται από την χαμηλότερα και υψηλότερα αμειβόμενο παίκτη τους. Για παράδειγμα, αν μία ομάδα έχει έναν παίκτη που παίρνει 100.000 ευρώ (χαμηλότερα αμειβόμενος παίκτης) και έναν παίκτη που παίρνει 1 εκατ. ευρώ (υψηλότερα αμειβόμενος παίκτης), αυτό σημαίνει ότι εξαιρείται από το salary cap ένας παίκτης που αμείβεται με 550.000 ευρώ.

3. Μέγιστο επίπεδο αμοιβών (HRL)

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ορίζεται salary cap. Το μέγιστο ποσό δηλαδή που μπορεί να αποτελεί το μπάτζετ μίας ομάδας, που θα είναι ένα νούμερο που θα προκύπτει από το 60% των εσόδων. Αν δηλαδή μία ομάδα έχει έσοδα 20 εκατ. ευρώ, το μπάτζετ της δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 12 εκατ. ευρώ. Και εδώ όμως ισχύει ότι οι ομάδες μπορούν να ξεπεράσουν αυτό το όριο για χάρη δύο Anchor Players (δύο σταρ δηλαδή), δύο παικτών κάτω των 23 ετών, παικτών που έχουν κλείσει τουλάχιστον 3 χρόνια στην ομάδα και τραυματίες, αλλά και κάποιων παικτών που θα αμείβονται ακριβώς με τον μέσο όρο του μπάτζετ, που ορίζεται από την χαμηλότερα και υψηλότερα αμειβόμενο παίκτη τους.

4. Αποζημίωση ανταγωνιστικού υπολοίπου (CBC)

Αυτός είναι ο λεγόμενος φόρος πολυτελείας που ισχύει στο NBA. Αυτό σημαίνει πως αν μία ομάδα ξεπεράσει το Μέγιστο όριο αμοιβών, τότε πρέπει να αποζημιώσει τις υπόλοιπες ομάδες, δίνοντάς τους ένας ποσό, το οποίο θα μοιραστεί.