You are currently viewing Παρίσι 2024 – Πάλη: Χάλκινο το θηρίο Κουρουγκλίεβ

Παρίσι 2024 – Πάλη: Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ κατάκτησε το χάλκινο στα 86Kg χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο μετάλλιο, στην πάλη, από το 2004

Παρίσι 2024 – Πάλη: Πραγματικό θγρίο αποδείχθηκε ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ, που κράτησε την υπόσχεση του και χάρισε μια ακόμη διάκριση στην Ελληνική αποστολή στους 33ους Ολυμπιακούς αγώνες. Μια ιστορική διάκριση μάλιστα. Ο 32χρονος παλαιστής κατάκτησε το χάλκινο στα 86Kg ελευθέρας ανδρών. Είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο για την Ελλάδα, στην πάλη, μετά αυτό του Αρτιόμ Κιουρεγκιάν το 2004, στην Αθήνα.

Ο Κουρουγλίεβ είναι ο 12ος Έλληνας παλαιστής που ανεβαίνει στο Ολυμπιακό βάθρο των νικητών. Στο ρεπεσάζ των 86Kg ελευθέρας πάλης ανδρών, βρέθηκε απέναντι στον Άμινε Μίλες, από το Σαν Μαρίνο. Ο Κουρουγκλίεβ ξεκίνησε ιδανικά το ματς, παίρνοντας κεφάλι στο σκορ με 4-0. Στην αντεπίθεση του αντιπάλου του από το Σαν Μαρίνο, στα τελευταία 15”, άντεξε παραμένοντας αλύγιστος. Έτσι πήρει το χάλκινο μετάλλιο με τελικό σκορ 5-4.

Ποιος είναι ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ

Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ γεννήθηκε στο Νταγκεστάν. Μια επαρχία της Ρωσίας με μακρά παράδοση στην πάλη. Ασολήθηκε με το άθλημα από μικρός. Είχε ως είδωλο τον θείο του, Μαγκομέντ Κουρουγκλίεβ που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2005.

Σε ηλικία 16 ετών ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ μετακόμισε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας. Εκεί συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς αγώνες. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Μαχάτσκαλα, την πρωτεύουσα του Νταγκεστάν. Εκεί άρχισε προπονήσεις στο αθλητικό σχολείο της Ντινάμο.

Επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, ο Νταουρέν Κουρουγκλίεβ άρχισε να ξεχωρίζει για τις αθλητικές του επιδόσεις. Αναδείχτηκε:

  • Πρωταθλητής Ρωσίας (2018 και 2020)
  • Πρωταθλητής Ευρώπης (2017)
  • πρώτος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019 στο Μπακού

Ο Κουρουγκλίεβ κατέκτησε δύο διαδοχικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Ελλάδας. Μάλιστα, ο 32χρονος αθλητής τον Φεβρουάριο ορκίστηκε Έλληνας πολίτης. Τότε ήταν που υποσχέθηκε ότι θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για την Ελλάδα στους 33ους Ολυμπιακούς αγώνες.