You are currently viewing Παρίσι 2024 – Τένις: Ο Νόλε πήρε το χρυσό κι έγραψε ιστορία

Παρίσι 2024 – Τένις: Στον τελικό του μονού ανδρών, ο Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Αλκαράθ, πήρε το χρυσό κι έγραψε ιστορία

Παρίσι 2024 – Τένις: Ο νέος ήταν ωραίος, αλλά ο παλιός έγινε …χρυσός κι έγραψε ιστορία. Αυτή η φράση συνοψίζει καλύτερα το μεγάλο τελικό στου μονού ανδρών στους 33ους Ολυμπιακούς αγώες. Ο 37χρονος Νόβακ Τζόκοβιτς λύγισε το αγαπημένο παιδί-θαύμα της Ισπανίας, Κάρλος Αλκαράθ με 2-0 σετ και πήρε το μοναδικό τίτλο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του.

Συνολικά ο Τζόκοβιτς έχει 24 Grand στην καρίερα του. Παρόλα αυτά, δεν είχε καταφέρει να κατακτήσει την Ολυμπιακή κορυφή. Μόνο στο Πεκίνο το 2008 είχε φτάσει κοντά, όταν πήρε το χάλκινο. Όμως, την Κυριακή (4/8) όλα αυτά άλλαξαν.

Με τη νίκη του επί του Αλκαράθ, έβαλε το όνομα του με χρυσά γράμματα στα βιβλία της ιστορίας. Έγινε ο 5ος μόλις παίχτης που καταφέρνει να κάνει το Golden Slam. Έχει δηλαδή κατακτήσει τα 4 Grand Slam αλλά και τον Ολυμπιακό τίτλο. Στο κλειστό κλαμπ των αθλητών που το έχουν καταφέρει αυτό, εκτός του Σέρβου, βρίσκονται οι:

  • Άντρε Άγκασι
  • Στέφι Γκραφ
  • Ράφα Ναδάλ
  • Σερένα Γουίλιαμς

Πέραν αυτού, ο Νόλε έγινε ο γηραιότερος αθλητής τένις που ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του Ολυμπιακού βάθρου. Ο δε Αλκαράθ ήταν ο νεότερος διεκδικητής. Επιπρόσθετα, ο Τζόκοβιτς είναι ο πρώτος τενίστας μετά τον Μίλοσλαβ Μέτσιρ το 1988 στη Σεούλ, που πανηγυρίζει το χρυσό χωρίς να χάσει σετ.

Η αντίδραση του Σέρβου τενίστα όταν επιτέλους κέρδισε το παιχνίδι, ήταν συγκλονιστική. Ξέσπασε σε λυγμούς κι έκλαιγε σαν μικρό παιδί στην αγκαλιά των μελών της οικογένειάς του. Ήξερε, άλλωστε, και ο ίδιος ότι ήταν η τελευταία του ευκαιρία να κατακτήσει τη μοναδική κορυφή που του έλειπε στην τεράστια καριέρα του.