Εορτολόγιο: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. Η εκκλησία σήμερα τιμά και γιορτάζει μεταξύ άλλων τη μνήμη του Αγίου Αρτέμιου του μεγαλομάρτυρα.

Εορτολόγιο: Τετάρτη 20 Οκτωβρίου. Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν διακεκριμένος πολιτικός του Βυζαντίου και ευσεβέστατος χριστιανός. Ο Μέγας Κωνσταντίνος, εκτίμησε τα ηθικά και πολιτικά του χαρίσματα. Για αυτό, του έδωσε το αξίωμα του πατρικίου. Επίσης, τον διόρισε Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξανδρείας.

Το 357 μ.Χ. πηγαίνει στην Πάτρα, κατ’ εντολή του Αυτοκράτορα Κωνσταντίου, γιου του Μεγάλου Κωνσταντίνου, για να παραλάβει τα σεπτά λείψανα του Αγίου Ανδρέα και να τα ανακομίσει στον νεόκτιστο Ναό των Αγίων αποστόλων στην Κωνσταντινούπολη (3 Μαρτίου 357 μ.Χ.).

Κατά την διαμονή του στην Πάτρα και με την επίβλεψη του κατασκεύασε υδραγωγείο. Στρατοπεδευμένος στην περιοχή της Μονής Γηροκομείου ελεούσε και βοηθούσε πλήθος αναξιοπαθούντων και κυρίως γερόντων, γεγονός που δικαιολογεί την τοπωνυμία Γηροκομείο.

Όταν, το 363 μ.Χ., ο Αρτέμιος άκουσε ότι ο Ιουλιανός ο Παραβάτης βασάνιζε τους χριστιανούς στην Αντιόχεια, ήλθαν στα χείλη του τα λόγια του ψαλμωδού Δαβίδ προς το Θεό: «Κύριε, πνεύματι ἡγεμονικῷ στήριξόν με» (Ψαλμός Ν’ (50), στ. 14). Κύριε, στήριξε με με σκέψεις σταθερές και θέληση ισχυρή, που να κυριαρχεί μέσα μου και να με κατευθύνει στην υπεράσπιση του αγαθού με θάρρος.

Πράγματι, ο Αρτέμιος, με τη δύναμη που του έδωσε ο Θεός, πήγε αμέσως στην Αντιόχεια και με παρρησία ήλεγξε ευθέως τον Ιουλιανό για τις παρανομίες του κατά των χριστιανών. Ο Ιουλιανός, που δεν περίμενε τέτοια στάση από αξιωματούχο, τον συνέλαβε και τον μαστίγωσε αλύπητα. Έπειτα του έσπασε τα κόκαλα με πέτρες, και τελικά τον αποκεφάλισε. Το Ιερό λείψανο του Αρτεμίου παρέλαβε κάποια διακόνισσα, η Αρίστη, που το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό του προφήτου Προδρόμου.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Τετάρτη 20 Οκτωβρίου

Οσία Ματρώνα η Χιοπολίτιδα, η θαυματουργή

Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Οσίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή, του Πελοποννήσιου

Άγιοι Εβόρης και Ενόης

Άγιοι Ζεβινάς, Γερμανός, Νικηφόρος και Αντωνίνος

Αγία Μαναθώ η παρθένος

Άγιος Βασίλειος επίσκοπος Τραπεζούντας

Ανακομιδή Ιερών Λειψάνων του Οσίου Γρηγορίου Καλλίδη

Σύναξη των Αγίων Κρητών Πατέρων των Οικουμενικών Συνόδων

Σήμερα 20/10 γιορτάζουν: Αρτέμιος, Αρτέμης Αρτεμις, Αρτεμία, Αρτέμη, Αρτεμισία, Αρτέμιδα, Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Ενόη, Κερασιά, Κερασία, Ματρώνα, Ματρόνα, Ντιάνα, Διάνα.