Εορτολόγιο: Δευτέρα 26 Ιουλίου. Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Δευτέρα 26 Ιουλίου: Σήμερα η Εκκλησία τιμά μεταξύ άλλων τη μνήμη της Αγίας Παρασκευής της Οσιομάρτυς.

Εορτολόγιο Δευτέρα 26 Ιουλίου: Η Αγία Παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αντωνίνου (138 – 160 μ.Χ.). Ήταν κόρη των ευσεβών Χριστιανών, Αγάθωνα και Πολιτείας. Οι γονείς της φρόντισαν για την χριστιανική αγωγή της. Το είχαν υποσχεθεί στο Θεό στην περίπτωση που θα τους έδινε ένα παιδί. Επειδή το παιδί γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή έλαβε αυτό το όνομα.

Μετά το θάνατο των γονέων της, η Παρασκευή μοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς. Στη συνέχεια ανέπτυξε ιεραποστολική δραστηριότητα στην Ρώμη και στα περίχωρα της πόλης, κηρύσσοντας το λόγο του Χριστού.

Η δράση της προκάλεσε τον ειδωλολάτρη αυτοκράτορα Αντωνίνο. Την συνέλαβε και της υποσχέθηκε υλικά αγαθά στην περίπτωση που θα θυσίαζε στα είδωλα. Όμως η Αγία παρέμενε σταθερή στην πίστη της. Έτσι την υπέβαλε στο βασανιστήριο της πυρακτωμένης περικεφαλαίας, το οποίο υπέμεινε με καρτερικότητα.

Τότε ο Αντωνίνος διέταξε και την έβαλαν σε ένα λέβητα με καυτό λάδι και πίσσα. Είδε όμως την Αγία άθικτη. Πλησίασε το πρόσωπο του στον λέβητα. Δεν μπορούσε να εξηγήσει πώς η αγία είχε μείνει ανέπαφη. Οπότε πλησίασε να δοκιμάσει αν πράγματι είναι καυτό, και αμέσως τυφλώθηκε. Η Αγία με προσευχή έδωσε στον Αντωνίνο το φως του. Ως αποτέλεσμα, αυτός πίστεψε στο Χριστό (κατ’ άλλους σταμάτησε τους διωγμούς εναντίον των Χριστιανών). Ελευθέρωσε πάντως την Αγία Παρασκευή. Αυτή τότε, συνέχισε να κηρύττει το Ευαγγέλιο σε άλλα μέρη, μέχρι που έφτασε στην Ελλάδα.

Στα Τέμπη ένας ειδωλολάτρης άρχοντας την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε καρτερικά, για να τελειωθεί με δια αποκεφαλισμού θάνατο.

Πηγή: Saint.gr

Εορτολόγιο Δευτέρα 26 Ιουλίου

Άγιοι Ερμόλαος, Έρμιππος και Ερμοκράτης

Αγία Ωραιοζήλη

Όσιος Ιγνάτιος ο Στειρωνίτης

Άγιος Αππίων

Αγία Ιερουσαλήμ

Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πέραν εν Σκάλλαις

Όσιος Γερόντιος ο Αγιορείτης

Ανάμνηση των Εγκαινίων του Ναού του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πέραν εν Χάλδαις

Όσιος Ιάκωβος ο εν Αλάσκα

Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου πέραν εν τω Πηγαδίω πλησίον του νέου Εμβόλου

Όσιος Συμεών ο αρχιμανδρίτης και στυλίτης «ο επέκεινα του Ανάπλου»

Σήμερα γιορτάζουν οι: Ερμόλαος, Ερμολία, Λία, Παρασκευάς, Πάρης, Πάρις, Παρασκευή, Εύη, Εβίτα, Βούλα, Βιβή, Βέτη, Βέττη, Παρασκευούλα, Πάρις, Βίβιαν, Έρση, Ωραιοζήλη, Ωραιοζηλία, Ζήλια, Ζήλη, Ζέλια